home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2020:

- Gran Canaria (jan)
- Belgrado (feb)
- Limburg (mei)
- Drenthe (mei)
- Duitsland? (juli/aug)
- Limburg (sept)
- Marokko (dec)Stedentrip Praag: tips en bezienswaardigheden

Bezoek je Praag, de hoofdstad van Tsjechië? In deze blog vind je de leukste tips en bezienswaardigheden voor een Praag stedentrip.De rivier de Moldau stroomt midden door de Tsjechische hoofdstad. Zever bruggen verbinden de twee stadshelften met elkaar. De bekenste hiervan is de Karelsbrug. De brug is in 1357 in opdracht van kezer Karel IV gebouwd in Gothische stijl. Pas in 1683 werd de overwegend Barokke beeldenlaan opgericht, nog steeds sieren standbeelden weerszijden van de brug.
's Avonds is de brug een ontmoetingsplaats voor jongeren geworden, maar er staan ook vele artiesten, zoals musici en portretschilders, hun kunsten te vertonen en er staan vele straatventers hun producten te slijten. Een gezellige bedoeling! Aan weerzijden van de brug staan verschillende bruggentorens, door middel van en poort met elkaar verbonden. Tegen een kleine vergoeding kun je deze torens beklimmen, wat een prachtig uitzicht over de Karelsbrug en de rivier de Moldau opleverd.

Burcht

Een van de meest beroemde bezienswaardigheden in Praag is wellicht de koninklijk en keizerlijke Burcht (Hradcany), die hoog boven de rivier de Moldau uitsteekt.  Niet voor niks staat deze Burcht al meer dan 1000 jaar in het Guinness Book of Records als grootste burcht ter wereld: het is echt een immens complex (7,2 ha). 

De hoofdingang ligt aan het Hradcany-plein. Voor de liefhebbers: de wisseling van de wacht is om 12.00 uur. Eenmaal binnen kun je over de verschillende binnenplaatsen slenteren, drie in totaal, en door smalle straatjes en steegjes. Kun je verschillende kerken, huizen en torens betreden. De beroemde Sint-Vituskathedraal ligt aan de derde binnenplaats. Dit is het belangrijkste sacrale bouwwerk van de stad, hier bevinden zich ok de koningsgraven. De kerk is in verschillende stijlen gebouwd: de bouw begon in 1344 in Gothische stijl, later werd de kathedraal in renaissance en barokstijl afgebouwd. Een prachtig geheel.


Iets minder impossant is de Sint Joris Bassiliek, de oudste (925 n.C.) en best bewaarde Romaanse Basiliek in Bohemen.  Op het burchtterrein zijn verschillende torens te vinden zoals de Zwarte Toren, de Witte Toren, de Mihulka-toren en de Daliborka-toren. Een aantal daarvan zijn van binnen te bezichtigen en geven een mooi uitzicht over het burchtterrein. Het bekenste straatje binnen de Burcht is toch wel het Gouden Straatje. Aan dit doodlopende straatje liggen allemaal kleine, vrolijk gekleurde huisjes. De autuer Franz Kafka heeft hier ook een tijd gewoond en gewerkt! In een aantal huisjes zijn nu musea gevestigd, onder meer met allerlei harnassen en wapens uit de Middeleeuwen. Op de hellingen om de burcht heen liggen de burchttuinen. Sla deze bij een bezoekje aan de burcht beslist niet over...

Joodse wijk

In de Pinkas-Synagoge, grenzend aan de oude Joodse begraafplaats in de wijk Josefov is tegenwoordig een gedenkplaats voor alle Tsjechische Joden die zijn omgekomen tijdens de holocaust. Op de binnenmuren van de synagoge zijn minuscuul-klein de namen van overledenen geschreven. Dit heeft werkelijk een diepe indruk op mij gemaakt! De oude Joodse begraafplaats zelf is ook toegankelijk voor publiek. Hier werden gedurende 600 jaar de overleden Praagse Joden begraven. In Josefov zijn ook nog enkele synagogen toegankelijk voor het publiek, zoals de Maiselova Synagoge, de Spaanse Synagoge en de Altneussynagoge. Wat aan de laatst genoemde het meest opvalt, is zijn apparte trapvormige voorgevel. Deze synagoge is trouwens de oudste synagoge die nog steeds in gebruik is (1270).

Oude stad

Praag telt verschillende mooie pleinen, waaronder Staromestske Nameki (Plein Oude Stad). Al in de 12de eeuw was dit plein erg belangrijk, maar nu nog steeds! Dagelijks wordt het plein door vele mensen bezocht, al is het maar om het Oude Raadhuis te bezichtigen. In de gevel van dit raadhuis bevindt zich de beroemde astronomische klok. Deze geeft behalve de tijd ook de stand van sterren en de maan weer, op het hele uur valt bovendien een kleine procesie van de 12 apostelen te zien die ineens verschijnen.


Verder liggen er in de oude stad verschillende mooie kerken, zoals de Sint Nikolaas-kerk, de Teijn-kerk (de kerk met de twee torens, zichtbaar vanaf het Plein Oude Stad), de Sint Jakob-kerk en de Sint Gallus-kerk.

Ook zijn er behalve de Burcht meerdere paleizen te vinden, zoals het Goltz-Kinsky paleis (grenzend aan Plein Oude Stad) en het Wallenstein paleis. Het Wallensteinpaleis heeft overigens een fraaie collectie bronzen beelden in de paleistuin staan.

Aan de rand van de oude stad bevindt zich de Kruittoren. Deze toren markeert het beginpunt van de Koningsweg in de oude stad. Aan het eind van de 17de eeuw diende deze toren als depot voor kruit, vandaar de naam. De toren is fraai versierd met vele ornamenten. Erp mooi!
Om de hoek bij de Kruittoren (buiten de ring) ligt het Representatiehuis uit het begin van de 20ste eeuw. Het mozaïek 'Hulde aan Praag' siert de gevel van dit Jugendstilhuis. Mooi! 


Nieuwe stad

Buiten de stadsring bevinden zich nog een aantal relatief nieuwe gebouwen die een bezoekje waard zijn. Zo staat vlak langs de Moldau het Nationale Theater. Een fraai blauw dak, ingezet met sterren, siert het gebouw.  Zeker minder mooi is het nieuwe deel van dit theater. Het gebouw, geheel vervaardigd iot kleine stenen van donker gals, is niet echt mijn stijl.

Buiten de stadsring ligt ook het Emmausklooster. Geen barok, maar Gothische architectuur. Het gebouw bevat weinig orginele elementen en ziet daardoor behoorlijk nieuw uit.
Vlak bij dit klooster liggen ook de Sint Ignatis-kerk en de Sint Johannes Nepomuk-kerk.

Strahov-klooster

Nog een laatste stukje Praag wat ik écht aan wil bevelen: het Strahov-klooster. In dit klooster uit 1140 bevindt zich de prachtige kloosterbibliotheek. Het plafond van deze bibliotheek is rijkelijk versierd. Verder staan er vele (oude) boeken tentoongesteld in klassieke barokke kasten en ook een aantal antieke astronome globes, afkomstig uit de Nederlanden. Heel mooi.

En tja, loop gewoon eens rond door Praag, eigenlijk is er overal wel iets moois te zien...

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry