home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Interview: going local Zweden

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Ik leerde Heidi kennen tijdens een persreis door Jordanië. Ze stak haar liefde voor Zweden niet onder stoelen of banken - daar wil ik meer over weten!

Ik ben Heidi, 34 jaar oud en Zweden heeft mijn hart helemaal veroverd. Zweden stond al altijd hoog op mijn verlanglijstje. Toch duurde het nog tot 2015 voor ik er eindelijk geraakte. Het was geen liefde op het eerste gezicht. De eerste uren in Stockholm vond ik mijn draai niet. Het was pas de tweede dag, toen ik langs het water slenterde, dat ik plots wist: dit is mijn stad!

Lang verhaal kort: ik begon Zweeds te studeren en reisde ondertussen al ontelbare keren naar Scandinavië, vaak korte trips, een paar keer wat langer. Meestal naar Stockholm maar ook andere regio's komen aan bod. Omdat het op mijn reisblog Living by the Sea niet elke keer over Zweden zou gaan, begon ik met de nicheblog Take me to Sweden.

heidi in zweden
Heide in Zweden

Wonen in Zweden

Ook al droom ik er soms van en voel ik me ter plekke een echte local, ik woon niet in Zweden. Ik zou Oostende teveel missen. Maar als ik thuis ben, mis ik Zweden. Ik probeer een stukje Zweden mee te nemen naar huis: ik bak regelmatig kanelbullar of pepparkaka, zet de Zweedse radio op of kijk naar een Zweedse serie.

Ik heb me de laatste jaren verdiept in de Zweedse cultuur en neem heel wat gewoontes over. Zo houden de Zweden elke dag een koffiepauze (fika), lopen ze altijd blootvoets of op sokken door het huis en proberen ze zoveel mogelijk naar buiten te gaan, ongeacht het weer.

Andere gewoontes zoals overal op tijd komen heb ik (nog) niet onder de knie maar als ik wel ergens op tijd opduik, erger ik me aan de laatkomers. Ik hou er ook van dat de Zweden steeds netjes en geduldig in de rij gaan staan. Dat zouden we hier ook wat meer mogen doen. Seksistische grapjes, rijden onder invloed,... het zijn dingen die in Zweden out of question zijn. En het respect voor anderen valt me ook elke keer op. Zweden zijn vaak ook erg gereserveerd en gaan niet zomaar een praatje slaan met onbekenden. Nog iets wat ik er erg kan appreciëren. Hoewel, toen ik pas Zweeds leerde was dat best lastig. Ik wou graag een gesprek aanknopen om te oefenen.

stockholm zweden
Stockholm

Tips voor de reiziger

Ga ook eens op ontdekking buiten de grote steden

Stockholm is fantastisch, echt waar! Maar Zweden is veel meer dan de grote steden. Op amper een halfuurtje varen van Stockholm vind je 30.000 eilandjes. Veel van die eilandjes zijn onbewoond. Op andere eilandjes staan meer woningen en zomerhuisjes. Zo dichtbij en toch een hele andere wereld!

Op een halfuurtje met de trein van Stockholm kom je op het platteland. Hier vind je heel wat kastelen en landhuizen.

Fika!

De Zweden zijn gek op koffie. Ze houden erg aan hun koffiepauze. Fika is meer dan zomaar een kopje koffie drinken. Er hoort ook iets lekkers bij. Het is het bewust tijd maken om even te pauzeren, bij te praten of gewoon even afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen. Fika kan ook zonder koffie. Het is één van mijn favoriete tijdsbestedingen als ik in Zweden ben! Elke keer ontdek ik wel een nieuwe gezellige koffiebar.

fika koffie zweden
Fika, koffie met wat lekkers

Göteborg of Malmö als alternatieve citytrips

Hou je van citytrips dan moet je naast Stockholm zeker ook eens naar Göteborg of Malmö. Göteborg is de tweede grootste stad van Zweden en ligt aan de Westkust.

Malmö ligt iets zuidelijker en is de derde stad van Stockholm. Malmö is prima te combineren met Kopenhagen. Beide steden liggen vlakbij elkaar, met elkaar verbonden door de Öresundbrug die in de Nordic Noir-reeks The Bridge een hoofdrol speelt. De universiteitsstad Lund ligt op een kwartiertje trein van Malmö en is zeker ook een bezoekje waard.

Wildkamperen

Ok, dit heb ik zelf nog niet gedaan maar staat op de planning voor komende zomer. In Zweden mag je wildkamperen. Dit komt door het Allemansrecht waardoor je het recht hebt om te genieten van de natuur, ook als dit stukje natuur privé-eigendom is. Als je wil wildkamperen moet je enkele regels in acht nemen: zo moet het buiten het zicht van woningen, mag je niets beschadigen en mag je maximum 24 uur op dezelfde plek blijven. 

kasteel sormland zweden
Gripsholm Slott in Mariefred

Dank je Heidi voor je leuke tips!

Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry