home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Tips voor de kastelen van Sintra vanuit Lissabon

Sintra is een kleurrijk stadje in de bergen in Portugal. Dagelijks trekt een grote stroom toeristen vanuit Lissabon naar Sintra: dat is niet zo gek want in Sintra ligt een aantal van de tofste bezienswaardigheden van Portugal. Sintra heeft namelijk een aantal bijzondere kastelen en musea. 

rood kasteel sintra portugal
Het kasteel van Sintra

Dagtrip Sintra vanuit Lissabon Portugal

Het dorp Sintra in het noorden van Portugal heeft een rijke geschiedenis die meer dan 2000 jaar terug gaat in de tijd. Tegenwoordig is Sintra vooral populair vanwege de vele kastelen met imposante kasteeltuinen. Net als velen bezoek ik Sintra als dagtrip vanuit Lissabon. Eigenlijk is één dag te kort om alle bezienswaardigheden van Sintra te bezoeken. Omdat ik liever twee paleizen goed bezoek dan vijf paleizen half, beperk ik me tijdens mijn dagje Sintra tot het Castelo dos Mouros en het Palacio Nacional da Pena.

Ik reis van Lissabon naar Sintra per trein, een comfortabele manier van reizen (maar reizen met het OV in Portugal is niet zo efficiënt). Wil je in korte tijd bezienswaardigheden van Sintra combineren met het strand van Portugal? Je kunt dan beter Sintra bezoeken vanuit Lissabon met een georganiseerde excursie, bijvoorbeeld met deze of een van deze.

moorse kasteel sintra portugal bezienswaardigheden
Wandelen over de muren van het Moors Kasteel Sintra

Castelo dos Mouros: het Moorse kasteel

De weg maakt een bocht, en ineens zie ik het: boven op de heuvel ligt Castelo dos Mouros. Dit is het oudste kasteel van Sintra, deze bezienswaardigheid is gebouwd in de negende en tiende eeuw. In de middeleeuwen was het Moorse kasteel Castelo dos Mouros een belangrijk verdedigingsbolwerk. 

Het complex is enorm. Ik wandel door de weelderige tuinen van het kasteel. Ik klauter op de muren en gluur tussen de kantelen door. Dan klim ik verder naar boven. Vanaf de torens van het Moorse kasteel heb ik een fraai uitzicht over Sintra en omgeving.

Van het kasteel staan alleen de buitenmuren en verschillende torens overeind. Binnen de kasteelmuren ligt een klein winkeltje waar ze snacks verkopen.

Boek hier een toegangsticket voor het Moorse Kasteel van Sintra zonder wachtrij

kelder kasteel sintra portugal
de gewelfde kelder van het Moorse Sintra Kasteel

Bezienswaardigheden Sintra: Palacio Nacional da Pena

Op een kwartiertje lopen vanaf het Moorse Kasteel ligt Palacio Nacional da Pena, een kleurrijk paleis uit de negentiende eeuw. Ik zie het kasteel al uit de verte voor me opdoemen: zelfs op bewolkte dagen steken de rode en gele torens fel af tegen de lucht. Dit beroemde paleis van Sintra heeft een hoog Disney-gehalte, ondanks dat (of juist daarom?) is het een Unesco site.

Niet alleen de buitenkant is vrolijk gekleurd. Wanneer je door het kasteel loopt zul je je verbazen over het luxe (en vaak glimmende) interieur. Heb je tijd over na een bezoek aan het Palacio Nacional da Pena? Je kunt dan een mooie wandeling maken door de tuinen van het paleis van Sintra. De geweldige kasteeltuin ligt vol wandelpaden en bijzondere uitzichtpunten. Op heldere dagen kun je van hieruit zelfs de zee zien liggen!

De rijen om Sintra da Pena te bezichtigen kunnen lang zijn, op drukke dagen kunnen de wachtrijen oplopen tot meer dan een uur! Heb je daar geen zin in? Met dit ticket omzeil je de wachtrij

palacio nacional pena

kasteel sintra pena uitzicht
De kleurrijke buitenkant van Palacio Nacional in Pena, het bekendste paleis van Sintra 

Meer Paleizen in Sintra

Als gezegd, het is niet mogelijk om alle paleizen, landgoederen en paleistuinen in Sintra in een dag te bezoeken. Zeker niet als je met het OV reist.

Heb je meerdere dagen in Sintra of reis je met de huurauto door Portugal? Dan kun je ook een bezoek brengen aan Palacio Nacional de Sintra. Helaas heb ik dit markante kasteel van Sintra met zijn markante witte schoorstenen die lijken op torens alleen van de buitenkant mogen bewonderen. Eerst vanuit de bus, laten tijdens mijn wandeling rondom het Castelo dos Mouros. Het paleis herbergt een indrukwekkende verzameling azulejos (Portugese tegels) uit de 16e en 17e eeuw.

Houd je van wandelen? Gas dan zeker ook naar Quinta da Regaleira met zijn uitgestrekte tuinen met fonteinen en putten, waaronder een prachtige draaitrap naar de waterput.

Palacio Nacional de Sintra
Palacio Nacional de Sintra

Dagje Sinta in Portugal

Wat te doen in Sintra?

Sintra in leuk en kleurrijk stadje met gezellige winkeltjes en restaurants. Wanneer je een hapje wilt eten in Sintra is dit dé plek, want bij de kastelen van Sintra is de keus erg beperkt. Zo hoef je je bezoek aan Sintra niet met een lege maag te starten of te eindigen, altijd fijn! Het historische centrum van Sintra staat op de Werelderfgoedlijst van Unseco. 

Wil je overnachten in Sintra? Het stadje Sintra is erg toeristisch, met veel hotels en appartementen. Aanraders zijn het Pestana Sintra Spa en het Casa da Estafanae Boutique Bed and Breakfast

Vanuit het centrum van Sintra is het maar een klein stukje lopen naar treinstation Sintra. Hier wacht de trein naar Lissabon op je.

beeld paleis pena sintra

tegels palacio pena sintra portugal
Details van paleis Pena

Praktische tips voor een dagtrip Sintra vanuit Lissabon

Een bezoek aan Sintra is een van de leukste dagtrips vanuit Lissabon Portugal. Sla deze bezienswaardigheid zeker niet over tijdens je stedentrip naar Lissabon.

interieur palacio pena sintra lissabon
Het weelderige interieur van het paleis van Sintra

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry