home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Winters Lapland van dag tot dag

Wit, koud en fotogeniek. Dat is Lapland in drie woorden. Ik bezoek Lapland in de winter met een georganiseerde reis. In deze blog deel ik een verslag van dag tot dag met de mooiste foto's van Lapland in de winter. 

finland noorderlicht winter
Lapland in de winter: kans op noorderlicht

Georganiseerd reizen naar Lapland of zelfstandig reizen?

Meestal boek ik een vliegticket en bepaal ik ter plekke wel wat ik ga doen. Mijn reis naar Pyhä-Luosto is een uitzondering wat dat betreft: ik kies voor het gemak en de luxe van een verzorgde reis naar Lapland in de winter. Na verschillende reizen en aanbieders vergeleken te hebben, boek ik bij Scandinavian Wintersports. Zij hebben georganiseerde Lapland reizen inclusief maaltijden en veel excursies. Uiteraard kun je ook ter plekke excursie bijboeken. 

Lapland is geen goedkope bestemming. Door te kiezen voor een georganiseerde reis weet ik ongeveer wat ik kwijt zal zijn en sta ik niet voor onverwachtse kosten aan het eind van mijn Lapland vakantie. Bovendien zijn excursies in Lapland als pakket net wat goedkoper.

Wil je zelfstandig naar Luosto reizen? Op Booking.com vind je kamers met ontbijt vanaf 160 euro per nacht (op basis van 2 personen). 

noorderlicht lapland
Het noorderlicht in Finland

31 december 2016

2.22 uur. De wekker. Wat een tijd! Even later brengt de taxi me van Utrecht naar Schiphol. Mijn vakantie naar Lapland gaat nu echt beginnen. Ik vlieg met Transavia naar Rovaniemi op de poolcirkel. Daar start mijn georganiseerde reis naar Lapland in de winter.

Op bezoek bij de kerstman in Lapland in de winter

Ik ben door het dolle heen. Ik ga de kerstman ontmoeten! Als kind was sinterklaas mijn grote vriend, nu ik weet dat sinterklaas niet bestaat, wordt het misschien tijd de kerstman in mijn hart te sluiten.

Vlak bij het vliegveld van Rovaniemi ligt Santa Village, dé officiële woonplaats van de kerstman, zijn elven en rendieren. Helaas wil de goedlachse niet dat ik hem op de foto zet - dan niet.

souvenir santa village
Rendieren bij Santa Village

Ik verblijf in Luosto, een klein wintersportoord aan de rand van Pynä-Luosto National Park ten noorden van de poolcirkel. Ik slaap in een comfortabele blokhut met eigen sauna en open haard. Dit is echt mijn ideale vakantiehuis!

Bij het wintersportoord zit ook een hotel. Ik heb bewust gekozen om daar niet te overnachten tijdens mijn vakantie in Lapland. De blokhut heeft veel meer charme. Ik zit best veel binnen, buiten is het -30 graden en dat houd ik geen hele dag vol. Het vakantiehuis voelt al snel als thuis. Als ik wil mag ik trouwens gewoon gebruik maken van de sauna en spa van het hotel. Ik zit echter liever in mijn eigen sauna ;)

1 januari 2017

Wandelen door de sneeuw

Ik heb weinig meegekregen van de jaarwisseling in Luosto. Mijn bed was echt te fijn.

Het nieuwe jaar start met een wandeling door de sneeuw. Eerst naar het restaurant voor het ontbijt, later voor een rondje rond het meertje bij het restaurant. Het is maar twee uur licht per dag in Lapland in de winter. Ik wil optimaal gebruik maken van het schaarse daglicht tijdens mijn Lapland vakantie.

rendier sneeuw
Een rendier in de het bos

Ineens sta ik oog in oog met een rendier. Hoe gaaf is dat? Het schijnbaar logge beest plukt met grote precisie mossen van een boom.

2 januari 2017

Sneeuwschoenwandelen met Scandinavian Wintersports

Kleine vlokken sneeuw dwarrelen langzaam uit de lucht. De laag sneeuw op de grond wordt dikker en dikker.

Het is tijd voor het echte werk: ik ga een wandeling maken op sneeuwschoenen. Deze excursie is onderdeel van de georganiseerde reis naar Lapland. Na een korte uitleg van gids Floor ga ik op pad. Het eerste heuveltje voelen mijn nieuwe stappers wat onwennig, moet ik echt de berg op? Maar al snel heb ik het sneeuwschoenwandelen onder de knie.

Met sneeuwschoenen bedwing ik het winterse landschap. Door de grote sneeuwschoenen zak ik minder diep weg in de sneeuw - al komt op sommige momenten ook mét sneeuwschoenen de sneeuw tot mijn knieën.

Lees meer over sneeuwschoenwandelen in Lapland.

sneeuwschoenwandelen luosto
Sneeuwschoenwandelen in Luosto

Verspreid in het Finse landschap staan openbare schuilhutten. Soms is er een toilet, altijd is er een plek om een vuurtje te bouwen. Het hout kun je gratis pakken, je hoeft alleen eigen lucifers mee te nemen. Ideaal om even op te warmen, thee te zetten en een worstje te grillen.

3 januari 2017

Luosto special: op de sneeuwscooter rondom Luosto

Angst. Euforie. Ik klamp me vast en span al mijn spieren aan. Een achtbaan van emoties.

sneeuwscooter lapland finland
Sneeuwscooter rijden in het Finse landschap

Officieel heb ik een vrije dag, het lijkt me leuk om op een sneeuwscooter de omgeving te verkennen. Zonder enige twijfel boek ik een excursie bij Lapland Safaris. Ik had er even geen rekening mee gehouden dat ik het misschien wel eng zou vinden - zo achter op een sneeuwscooter...

De Luosto Special voert me omhoog. De sneeuwscooter scheurt de berg op door een sprookjesachtig wit landschap. De bomen zijn bedekt met een vers laagje sneeuw. Halverwege de tocht is er thee en koek bij het vuur. Langzaam worden mijn voeten warm. Langzaam verdwijnt de spanning uit mijn lijf.  

Op weg naar beneden geniet ik alleen maar.

Het is ook mogelijk om per sneeuwscooter naar het noorderlicht te reizen. 

Riding a snow mobile in #luosto #lapland #finland #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

4 januari 2017

Rendiertocht in Fins Lapland

Wat zijn ze schattig! (Al is schattig misschien niet helemaal het juiste woord.) In een weide net buiten Luosto lopen tientallen rendieren. In de vrije natuur is te weinig weinig voedsel voor hen. Door een deel van de rendierpopulatie te hoeden op een reindier farm worden rendieren én natuur gespaard.

Ik neem plaats op de kleine slee. Mijn rendier stapt parmantig rond en trekt mijn slee voort. Hard gaat het niet en dat is goed. Ik duik wat verder weg onder het dekentje op mijn slee. Het is -25 graden en koud.

Tip: hoe kleed je je bij extreme koude?

reindeer farm pyha finalnd
Op bezoek in een reindeer farm in Pyhä

5 januari 2017

Huskytocht

"Hoe kouder het is, hoe sneller de husky's gaan." Het is nog steeds extreem koud.

Terwijl we met zijn tweetjes plaatsnemen in de slee, springen de zes husky's voor de slee vrolijk in het rond. Ze hebben er zin in! Elke husky heeft een specifieke plek: voorop lopen de leiders, meestal zijn dit twee teefjes. In het midden zitten de renners, zij zijn mede verantwoordelijk voor het tempo. De achterste twee honden zijn veelal de sterke mannetjes, zij nemen de grootste last van de slee en zijn passagiers op hun schouders.

De honden hebben er zin in. Op sommige plekken tikken we de 20km/uur aan! Op veel andere plekken remmen we de honden af - veiligheid voorop.

husky rijden finland
Huskytoch in Fins Lapland

6 januari 2017

Bezoek aan de amethistmijn

Ooit zo hoog als de Alpen, nu slechts 500-600 meter hoog. De 'bergen' in Pyhä-Luosto hebben een rijke geschiedenis. In de bergen liggen kostbare mineralen, waaronder amethist, sneeuwkwarts en rookkwarts.

Met een pendolino (rupsvoertuig) rijd ik naar de amethistenmijn. Daar krijg ik een hamertje om zelf op zoek te gaan naar mijn gelukssteen. Superleuk om een keer gedaan en gezien te hebben! Vol trots neem ik mijn buit in ontvangst.

amethistmijn finland
Lampivaara amethistmijn

7 januari 2017

Ineens is de temperatuur zo'n twintig graden gestegen. Terwijl in Nederland iedereen klaagt dat het -10 is, voelt -10 voor mij als een verademing. Dat scheelt een hoop kleren als ik naar buiten moet!

Sneeuwschoenwandeling in Pyhä-Luosto National Park

Ik trek de sneeuwschoenen aan voor een laatste rondje door Pyhä-Luosto National Park. Ik klim de heuvel op en geniet van het uitzicht over de vallei. De witte bomen, de kronkelende witte rivier in de verte, dit verveelt nooit. 

winters pyha luosto
Winters Lapland

8 januari 2017

Een nieuw laagje sneeuw. De wieltjes van mijn koffer rollen zwaar. Ik besluit voor de makkelijkste weg te kiezen en laad mijn koffer op een slee. En zo ga ik naar de bus.

Vriendlief heeft stond bijna iedere dag op de ski's. Ik genoot 's middags vooral van een goed boek, de sauna en de open haard. In de avond genoot ik van het noorderlicht, het was drie keer prijs! 

Lees meer over wintersport in Lapland.

openhaard fins lapland
Ontspannen bij de open haard

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry