home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
15/08/2018

Winters Lapland van dag tot dag

Wit, koud en fotogeniek. Dat is Lapland in drie woorden. Een verslag van dag tot dag met de mooiste foto's van mijn wintersport in Finland. 

Meestal boek ik een vliegticket en bepaal ik ter plekke wel wat ik ga doen. Mijn reis naar Pyhä-Luosto is een uitzondering wat dat betreft: ik kies voor het gemak van een verzorgde reis.

noorderlicht lapland

31 december 2016

2.22 uur. De wekker. Wat een tijd! Even later brengt de taxi me van Utrecht naar Schiphol. Ik vlieg met Transavia naar Rovaniemi op de poolcirkel.

Op bezoek bij de kerstman in Lapland

Ik ben door het dolle heen. Ik ga de kerstman ontmoeten! Als kind was sinterklaas mijn grote vriend, nu ik weet dat sinterklaas niet bestaat, wordt het misschien tijd de kerstman in mijn hart te sluiten.

Vlak bij het vliegveld van Rovaniemi ligt Santa Village, dé officiële woonplaats van de kerstman, zijn elven en rendieren. Helaas wil de goedlachse niet dat ik hem op de foto zet - dan niet.

souvenir santa village
Rendieren bij Santa Village

Ik verblijf in Luosto, een klein wintersportoord aan de rand van Pynä-Luosto National Park ten noorden van de poolcirkel. Ik slaap in een comfortabele blokhut met eigen sauna en open haard.

1 januari 2017

Wandelen door de sneeuw

Ik heb weinig meegekregen van de jaarwisseling in Luosto. Mijn bed was echt te fijn :)

Het nieuwe jaar start met een wandeling door de sneeuw. Eerst naar het restaurant voor het ontbijt, later voor een rondje rond het meertje bij het restaurant. Het is maar twee uur licht per dag, ik wil optimaal gebruik maken van het schaarse daglicht.

rendier sneeuw
Een rendier in de het bos

Ineens sta ik oog in oog met een rendier. Hoe gaaf is dat? Het schijnbaar logge beest plukt met grote precisie mossen van een boom.

2 januari 2017

Sneeuwschoenwandelen met Scandinavian Wintersports

Kleine vlokken sneeuw dwarrelen langzaam uit de lucht. De laag sneeuw op de grond wordt dikker en dikker.

Na een korte uitleg van gids Floor ga ik op pad. Het eerste heuveltje voelen mijn nieuwe stappers wat onwennig, moet ik echt de berg op? Maar al snel heb ik het sneeuwschoenwandelen onder de knie.

Met sneeuwschoenen bedwing ik het winterse landschap. Door de grote sneeuwschoenen zak ik minder diep weg in de sneeuw - al komt op sommige momenten ook mét sneeuwschoenen de sneeuw tot mijn knieën.

sneeuwschoenwandelen luosto
Sneeuwschoenwandelen in Luosto

Verspreid in het Finse landschap staan openbare schuilhutten. Soms is er een toilet, altijd is er een plek om een vuurtje te bouwen. Het hout kun je gratis pakken, je hoeft alleen eigen lucifers mee te nemen. Ideaal om even op te warmen, thee te zetten en een worstje te grillen.

3 januari 2017

Luosto special: op de sneeuwscooter rondom Luosto

Angst. Euforie. Ik klamp me vast en span al mijn spieren aan. Een achtbaan van emoties.

sneeuwscooter lapland finland
Sneeuwscooter rijden in het Finse landschap

Officieel heb ik een vrije dag, het lijkt me leuk om op een sneeuwscooter de omgeving te verkennen. Zonder enige twijfel boek ik een excursie bij Lapland Safaris. Ik had er even geen rekening mee gehouden dat ik het misschien wel eng zou vinden - zo achter op een sneeuwscooter...

De Luosto Special voert me omhoog. De sneeuwscooter scheurt de berg op door een sprookjesachtig wit landschap. De bomen zijn bedekt met een vers laagje sneeuw. Halverwege de tocht is er thee en koek bij het vuur. Langzaam worden mijn voeten warm. Langzaam verdwijnt de spanning uit mijn lijf.  

Op weg naar beneden geniet ik alleen maar.

Riding a snow mobile in #luosto #lapland #finland #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

4 januari 2017

Rendiertocht

Wat zijn ze schattig! (Al is schattig misschien niet helemaal het juiste woord.) In een weide net buiten Luosto lopen tientallen rendieren. In de vrije natuur is te weinig weinig voedsel voor hen. Door een deel van de rendierpopulatie te hoeden op een reindier farm worden rendieren én natuur gespaard.

Ik neem plaats op de kleine slee. Mijn rendier stapt parmantig rond en trekt mijn slee voort. Hard gaat het niet en dat is goed. Ik duik wat verder weg onder het dekentje op mijn slee. Het is -25 graden en koud.

reindeer farm pyha finalnd
Op bezoek in een reindeer farm in Pyhä

5 januari 2017

Huskytocht

"Hoe kouder het is, hoe sneller de husky's gaan." Het is nog steeds extreem koud.

Terwijl we met zijn tweetjes plaatsnemen in de slee, springen de zes husky's voor de slee vrolijk in het rond. Ze hebben er zin in! Elke husky heeft een specifieke plek: voorop lopen de leiders, meestal zijn dit twee teefjes. In het midden zitten de renners, zij zijn mede verantwoordelijk voor het tempo. De achterste twee honden zijn veelal de sterke mannetjes, zij nemen de grootste last van de slee en zijn passagiers op hun schouders.

De honden hebben er zin in. Op sommige plekken tikken we de 20km/uur aan! Op veel andere plekken remmen we de honden af - veiligheid voorop.

husky rijden finland
Huskytoch in Fins Lapland

6 januari 2017

Bezoek aan de amethistmijn

Ooit zo hoog als de Alpen, nu slechts 500-600 meter hoog. De 'bergen' in Pyhä-Luosto hebben een rijke geschiedenis. In de bergen liggen kostbare mineralen, waaronder amethist, sneeuwkwarts en rookkwarts.

Met een pendolino (rupsvoertuig) rijd ik naar de amethistenmijn. Daar krijg ik een hamertje om zelf op zoek te gaan naar mijn gelukssteen. Superleuk om een keer gedaan en gezien te hebben! Vol trots neem ik mijn buit in ontvangst.

amethistmijn finland
Lampivaara amethistmijn

7 januari 2017

Ineens is de temperatuur zo'n twintig graden gestegen. Terwijl in Nederland iedereen klaagt dat het -10 is, voelt -10 voor mij als een verademing. Dat scheelt een hoop kleren als ik naar buiten moet!

Sneeuwschoenwandeling in Pyhä-Luosto National Park

Ik trek de sneeuwschoenen aan voor een laatste rondje door Pyhä-Luosto National Park. Ik klim de heuvel op en geniet van het uitzicht over de vallei. De witte bomen, de kronkelende witte rivier in de verte, dit verveelt nooit. 

winters pyha luosto
Winters Lapland

8 januari 2017

Een nieuw laagje sneeuw. De wieltjes van mijn koffer rollen zwaar. Ik besluit voor de makkelijkste weg te kiezen en laad mijn koffer op een slee. En zo ga ik naar de bus.

Vriendlief heeft stond bijna iedere dag op de ski's. Ik genoot 's middags vooral van een goed boek, de sauna en de open haard. In de avond genoot ik van het noorderlicht, het was drie keer prijs! 

openhaard fins lapland
Ontspannen bij de open haard

Ik boekte deze verzorgde reis naar Lapland bij Scandinavian Wintersports. Wil je liever zelfstandig naar Luosto reizen? Op Booking.com vind je kamers met ontbijt vanaf 160 euro per nacht (op basis van 2 personen). 

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry