home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Kookcursus Bali

Ik kan wel honderd redenen bedenken om naar Bali te gaan. Een daarvan is de Balinese keuken. De geur van specerijen en de verfijnde mix van smaken doen me wegsmelten. Het zal je dan ook niet verbazen dat het volgen van een kookcursus in Amed een goede zet bleek te zijn! Lekker kokkerellen, kletsen met gastvrouw Kadek en haar familie en na afloop heerlijk eten.

Toen ik op Bali woonde, leerde mijn Balinese moeder me een rucak te maken: een 'salade' van spicy groene mango met ketjap manis, wat suiker en zout. Mijn moeder kan nauwelijks schrijven, laat staan recepten uitschrijven. Mijn moeder kookt met haar hart. Alleen, wat moet ik me voorstellen bij één centimeter gember?

koken op bali
Koken op Bali

Het leuke aan de kookcursus op Bali is dat je traditionele gerechten leert maken én dat je leert hoe je ze thuis kan maken. 

Kookcursus in Amed in het oosten van Bali

Amed resto heeft kookcursussen, maar wanneer ik aankom zie ik niks dan een restaurant. Klopt dit wel? 

Een vriendelijke ober gebaart me te wachten bij een leeg tafeltje. Terwijl ik geniet van een drankje komt Kadek de keuken uit. Wanneer ze me ziet tovert ze een lach op haar gezicht. Ik zie zweetpareltjes op haar voorhoofd. Ze verontschuldigt zich dat ik een paar minuten moest wachten. Pas nu de bestelling uitgeserveerd is, heeft de kokkin tijd.  

Ik ben pas 's middags op Bali aangekomen na een geweldige reis over Flores. Ik regel mijn kookcursus op Bali nogal last minute, maar dat blijkt geen probleem. De volgende ochtend kan ik terecht.

verse ingedienten markt
Verse ingrediënten van de markt

Inkopen op de lokale markt

Helaas heeft Amed geen lokale markt waar me met zijn alleen inkopen kunnen doen. Jammer, ik ben dol op markten. 

In plaatst daarvan komt er een rijdende markt voorbij: op de achterkant van de pick up truck ligt de oogst van de dag uitgespreid. Kadek bekijkt de waren met haar kennersoog en vist er de mooiste groenten en fruit eten. Een mooi tafereel om te zien!

Binnen een mum van tijd komen er ook vrouwen uit de andere huizen en restaurants uit de straat. Binnen no time is het een drukte van belang in het rustige Amed. En zo snel als de drukte begonnen is, zo snel keer de rust weder wanneer de truck verder rijdt.

kookworkshop amed
Een Balinese kookcursus met Kadek

Kiezen is verliezen, ook bij een kookworkshop

De volgende morgen is het restaurant omgetoverd tot een open keuken. De echte keuken is veel te warm, aldus Kadek. Ik herinner me net bezwete vrouwtje van de vorige avond en knik instemmend. Niks mis met een kookstel op de veranda onder de ventilator.

Kadek laat ons kiezen wat we kunnen maken. Oei, net klinkt allemaal wel lekker! Groenten, vis, vlees. Welke saus? Gebakken banaan of toch zwarte rijst met kokos?

Uiteindelijk worden het twee hoofdgerechten en een toetje. Een stevige lunch.

kookcursus vis
Het leren koken van vis in bananenblad

Koken met de locals

Kadek is een geduldige vrouw. Ze laat ons zien hoe je specerijen moet kneuzen en het best de temperatuur van de wok kan controleren (= kijken naar de kleur van de damp van de kokosolie).

Terwijl we koken klets Kadek honderduit over haar familie. Haar jongste zoontje komt tussendoor om een slok melk bedelen. De oudste kinderen liggen bij oma in de hangmat. Ze kijken met grote ogen naar ons lekkere eten. Zouden ze doorhebben dat dit toe te schrijven is aan het kooktalent van hun moeder?

De tijd vliegt voorbij en voordat ik het door heb kan ik aan een keurig gedekte tafel mijn eigen gerechten proeven. 

zelfgemaakte balinese luch
Mijn zelfgemaakte Balinese lunch

Recept zwarte rijstpudding

Ingrediënten voor Balinese zwarte rijstpudding (voor 4 personen)

Werkwijze

Ik vind zwarte rijstpudding het lekkerste wanneer deze nog een beetje warm is.

black rice pudding
Ik maakte black rice pudding tijdens mijn kookworkshop op Bali

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry