home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Street art in Lissabon

Lissabon heeft een levendige street art scene. Dagelijks ontstaan (en verdwijnen) er werken. Alternatief Lissabon is niet te missen. Sommige kleine pareltjes vallen misschien nauwelijks op tussen de kleurrijke Azulejos tegeltjes, andere werken zijn meters groot. ik slenter door de stad en geniet!

guate mao lissabon
Jong meisje geschilderd door Guate Mao

Meestal ga ik zelf op zoek naar street art, in Lissabon ging ik op pad met Vero van Lisbon Street Art Tours. Het is een aanrader om een keer met gids op pad te gaan en je te verdiepen in de geschiedenis en betekenis van street art. Dus liep ik in een klein internationaal gezelschap liepen we door de heuvels van de stad Lissabon. Een inspirerende tour!

Tip: street art tours in Lissabon

spray artist lissabon
Work in progress.... Nieuwe street art in Lissabon

back to school
Het thema 'back to school' langs de Urban Art Gallery

Urban Art Gallery  

De gele Elevador da Gloria brengt je voor € 3,80 omhoog naar Miradouro de São Pedro de Alcântara én naar de Urban Art Gallery, een meterslange legal wall. Sommige spray arts zijn maar een paar maanden zichtbaar voordat overgespoten worden, het is dus maar de vraag wat je aantreft.

De graffiti op de lift zelf wordt een paar keer per week verwijderd.

lisbon street art tour
Op pad met Vero van Lisbon Street Art Tour

Streetart in Baixa

In sommige wijken wordt street art actief verwijderd, op andere plekken wordt het getolereerd of zelfs gestimuleerd. Baixa is een bruisende wijk met veel street art. De lijn tussen kunst en kitsch is soms dun, maar er zitten mooie werken tussen van beroemde kunstenaars en schrijvers!

street art communisme

street art farmacie
Street art in Lissabon in de wijk Baixa

Maria Vitoria Theater

Het Maria Vitoria Theater staat leeg. Het gebouw heeft duidelijk zijn beste tijd gehad. Wordt die theater ooit nog opgeknapt?

Rondom het theater is een muur van street art en canvas art te vinden. Hier vind je onder andere werken van Mr. Chat, die ik voor het eerst in Kosovo zag.

theater lissabon
Clowns bij het Theatro Maria Vitoria

Mijn hoogtepunten net buiten het centrum

Sommige werken zijn gewoon mooi, sommige kunstenaars proberen hun werk echt af te stemmen op de omgeving. Een saxofonist bij een Jazz Club of een bühne bij een theater. Sommige artiesten gaan nog een stapje verder en nemen buurtbewoners mee in de ontwerpfase van hun kunstwerk.Daar kan iets moois uit rollen!

Mijn favoriet is en werk wat een andere kijk geeft op toerisme. (Ik weet het, ik ben zelf ook niet meer dan een ordinaire toerist.) Toeristen lopen de buurt plat en zwaaien respectloos rond met hun selfie sticks. Ik word ook een beetje moe van die dingen, en al helemaal van de opdringerige verkopers die proberen selfie sticks te slijten.

protest toerisme
De buurt protesteert tegen het toerisme. Street art is meer dan een toeristische trekpleister

legal wall lissabon
Gratis kunst op een Legal Wall in Lissabon

pamflet lissabon
Kleurrijke pamfletten in Lissabon: ik kwam zelfs de Volkskrant tegen!

Kunst langs de Taag

Wanneer je een fietstour maakt van Lissabon naar Belem kom je langs de oevers van de Taag de volgende prachtige werken tegen. Deze zijn gemaakt door Pang, een artieste uit Lissabon.

Pang combineert elementen uit de menselijke psyche en gedrag. Een strijd tussen onze innerlijke ik en sociaal wenselijk gedrag. De details in haar werk en de gelaagdheid spreken mij enorm aan.

street art lissabon taag

street art lissabon
Twee bijzondere werken van Pang in Lissabon

Hier vind je ook Lx Factory. Deze lege fabriekshal heeft een kleurrijke transformatie ondergaan. Op zondag is hier zelfs een levendige flee market te vinden.  

Crono project

Bij metrostation Picoas aan de Avenue Avenida Fontes Pereira de Melo liggen drie blokken met grote murals van onder andere Blue en Os Gemeos. Dit project met grote internationale namen dateert uit 2010.

crono project lissabon gebroeders os
Briljant werk van de Brazilaans tweeling, de gebroeders Os Gemeos

blu street art cromo project
Blu's bijdrage aan het Crono Project

lissabon street art crono
Mijn kennismaking met Lucy McLauchlan

Meer street art in Lissabon

Ik ben te kort in Lissabon geweest om alle grote projecten te bezoeken. Wil je meer zien? Kijk dan ook eens op de volgende blogs:

julieta street art lissabon
Spray can art van de Spaanse Julieta XLF

paard aryz lissabon
Het stervende paard van Aruz. Aan alles komt een eind.

Meer lezen over street art? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry