home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Jaaroverzicht: IkReis in 2016

Dag 2016. Wat was je een bijzonder jaar...

Stiekem heb ik een hekel aan cijfertjes. Liever geef ik een korte samenvatting van alle mooie reizen die ik maakte in 2016. En dat zijn er veel, zeker naast een drukke baan in het onderwijs.

vertraging vliegen

Nieuwjaar in Istanbul

Soms is oud en nieuw zo fantastisch, dat je het niet snel zal vergeten. Deze jaarwisseling is precies het tegenovergestelde: door een vertraging van 31 uur breng ik de jaarwisseling in Istanbul door. Niet in de feestende massa, maar op een VLIEGVELD. Erger kan bijna niet....

Wat zijn je rechten bij vertraging? In deze blog over geld terug bij vertraging lees je meer.

Nu even niet...

Ineens voel ik me leeg, mijn energie is op. Wat ik eerst nog wegschuif als een winterdipje in januari blijkt toch iets meer te zijn. Blogs die op IkReis verschijnen zijn eerder geschreven en ingepland, sporten gaat moeilijk en op school lijken de kids vervelender dan anders. Voor iemand die normaal goed kan plannen, is niks vervelender dan een hoofd als een vergiet en een leven wat van to-do lijstjes aan elkaar hangt.

Ik doe een stapje terug en krabbel langzaam overeind.

science park valencia

Voorjaar in Valencia

In februari ga ik met mijn lieve moeder naar Valencia. We zijn een gezellig duo: zij is niet altijd even snel omdat ze een dagje ouder is (sorry mams), ik omdat ik altijd druk ben met de camera. We genieten van het zonnetje en het lekkere eten.

Onverwachts naar Napels

Vriendlief moet in maart voor zijn werk naar Napels. Ik besluit spontaan een weekendje mee te gaan. Napels is niet mijn favoriete Italiaanse stad (al is de pizza erg lekker). Ik ben vooral onder de indruk van Solfatara.

solfatara napels

Pasen in Berlijn

Liefde voor Berlijn. Hoe meer ik er kom, hoe meer ik van Berlijn ga houden. De alternatieve kant van Berlijn en de bijzondere (urbex) fotolocaties doen mijn hartje sneller kloppen. Er zijn veel plekjes in Berlijn die ik nog wil ontdekken, ik hoop dan ook snel een keer terug te gaan.

Heb je mijn foto's van het verlaten Beelitz en vliegveld Tempelhof gezien?

De meivakantie in Albanië en Kosovo

Eind april vlieg ik naar Albanië, een verrassend land. De blauwe zee, de steile bergen en de ruige natuur.  

blue eye albanie

Helaas ben ik in Albanië door mijn enkel gegaan, op mijn verjaardag nota bene! Een deel van de reis heb ik daarom hupsend doorgebracht. Niet heel charmant.

Ach, wandelen is deze reis sowieso geen optie. Het regent zo lang en hard in Albanië dat ik op een gegeven moment geen droge kleren meer heb. Ik besluit naar Kosovo uit te wijken.

Nationaal park de Alde Faenen

Eind mei ga ik een weekendje naar nationaal park de Alde Feanen en ben er even helemaal tussenuit. Je hoeft niet ver te reizen om nieuwe dingen te ontdekken.

alde faenen molen

Sevilla

Op de valreep voor de zomervakantie ga ik eind juni een weekendje naar Sevilla. Ik maak een mooie fietstocht door de stad én ik volg een kookworkshop.

Zomer in Seoul

Als je in het onderwijs werkt, heb je lekker lang zomervakantie. Voor mij is dat dé tijd van niks doen. Geen werkmail, bijna geen mail voor mijn blog, geen nieuwe blogs schrijven, behalve dan in het vliegtuig. (Anders verveel ik me.)

Gyomgbokgung Palace

Mijn 5-weekse reis door Azië startte in Seoul.

Backpacken in Indonesië

Liefde voor Berlijn. Nog meer liefde voor Indonesië. Dit jaar alweer voor de twaalfde keer. Ik ben verslaafd.

Ik ga weer naar Bali naar mijn lieve familie* daar. Zo heerlijk om hen weer te zien! Mijn schoonzusje blijkt zwanger te zijn, inmiddels heeft ze een gezonde zoon gekregen. Ik ben blij voor mijn broertje: na twee meisjes wilde hij stiekem een jongetje.

* Dit is niet mijn biologische familie, maar het gezin bij wie ik in huis gewoond heb.

bloedkoraal nusa lembongan

Ik ben druk bezig met het updaten van mijn oude blogs over Indonesië. Maar er komen nog veel mooie nieuwe blogs aan. Beloofd!

Kuala Lumpur

Ik sluit mijn Azië-reis af in Kuala Lumpur. Kuala Lumpur is een fijne stad voor een stop-over, alleen al voor het street food.

Heidelberg

Het begin van het schooljaar is altijd pittig. Nieuwe namen, nieuwe klassen, kinderen die drukker zijn met elkaar en het bepalen van de pikorde van met hetgeen ik ze wil leren. Hallo. Ik wil lekker lesgeven, geen politieagentje spelen!

schloss heidelberg vuurwerk

Gelukkig volgt er snel na de zomer een tripje naar Heidelberg. Mijn hoogtepunt van het weekend is de vuurwerkshow ter ere van Heidelberg Illuminated.

De herfstvakantie in Lissabon

En terwijl iedereen om me heen toe is aan herfstvakantie, begin ik juist meer en meer energie te krijgen. Zo fijn!

In de herfstvakantie ben ik naar Lissabon geweest. Mijn hoogtepunt van die trip is toch wel de street art tour die ik maakte. Maar ook de fietstour naar Belem is een aanrader!

;issabon streetart tour

Leuven

Meteen na de herfstvakantie ging ik naar Leuven in het kader van 500 jaar Utopia Leuven. Ik bleef in Martin’s Hotel, toch wel een van de fijnste hotels van het jaar.

Jordanië

Wat ik nooit voor mogelijk had gehouden, gebeurde zomaar in november: mijn eerste persreis buiten Europa. Buiten de schoolvakantie nog wel!

De aanloop naar mijn persreis naar Jordanië was een emotionele achtbaan. Trots vanwege de uitnodiging. Verdriet omdat ik dacht dat ik niet mee kon. Schuldgevoel naar de leerlingen toe toen ik wel mee zou gaan (zij zullen echter blij zijn met uitval). En blijdschap. Ik kan maar een ding zeggen: Jordanië is prachtig.

petra jordanie

Soms is het goed thuis te zijn...

In vijf weken tijd ging ik naar Lissabon, Leuven en Jordanië. Ik maakte mooie foto's en deelde die ik online deelde. Ik schreef enthousiast over deze mooie (pers)reizen. Omdat ik genoot van de bestemming, maar ook omdat ik me verplicht voelde naar de opdrachtgevers.

Ik ben niet gezwicht voor de commercie, ik deel nog altijd mijn eigen ervaringen en eigen meningen. Wat echter niet iedereen weet is dat er tussen de reizen door een grote donkere wolk boven mijn hoofd hangt. De lichamelijke en emotionele gevolgen van het verkeersongeval eind oktober. Vervelend nieuws over een familielid. Misbruik van een foto van mij (waar ik opsta) op Instagram. Het raakt me, het doet me pijn. Ik worstel, maar ik zal niet verzuipen.

Vooruitblik 2017

Vaak boek ik ver voor de kerst mijn tickets voor de zomervakantie al. Nu nog niet. Deze planner leeft van dag tot dag. Dat kriebelt, maar ik heb er vrede mee.

Oudejaarsdag vlieg ik naar Fins Lapland, ik begin 2017 in de sneeuw. Later staan Venetië, Hamburg en Slovenië op het programma. Er is nog ruimte voor mooie reizen, suggesties zijn altijd welkom ;)

2016 is voor mij een jaar met hoge pieken en diepe dalen. Het lukt niet altijd, maar ik probeer te focussen op de mooie dingen in mijn leven. Want ik ben happy voor wie ik ben en happy voor de kansen die ik krijg.

Mijn best gelezen blogs van 2016:

  1. Welke camera op reis?
  2. Het noorderlicht fotograferen 
  3. Bezienswaardigheden Bali 
  4. Geld en budget Argentinië 
  5. De Gili-eilanden 

Wat bracht 2016 jou? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry