home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking

3x50 2016

Zo. Het zit erop. De laatste foto uit een serie van 50 staat online.

In 2016 deed ik voor de derde keer mee aan het 3x50-project: een project van 50 fotograferen die 50 weken lang een foto maakten met een 50mm lens. Het is soms best een opgave om iedere week een foto te maken en die netjes online te zetten voor zondagavond acht uur (ik was wel eens een paar uurtjes later – ik beken).

Enkele fotografen hebben net als ik drie keer meegedaan aan het project, anderen slechts een of twee edities. Hoe dan ook, applaus voor onszelf.

Mijn fotografische uitdaging

Meedoen aan een fotoproject is een uitdaging. Je dwingt jezelf om de camera ter hand te nemen. Je dwingt jezelf om creatief te zijn. Je dwingt jezelf de foto wekelijks te posten. Het is leuk en leerzaam om in een groep een gezamenlijk doel na te streven en de spreekwoordelijke finish te halen.

De 50mm-lens is een lens waar je veel kanten mee op kan. Dat blijkt maar weer wanneer je de 2500 foto’s van alle fotografen bekijkt aan het eind van het jaar.

Lees meer over lenzen en brandpuntafstand.

3x50 2014 trap rome
3x50 2014: een trap in Rome

3x50 2014: het begin

In 2014 deed ik voor het eerst meer. Achteraf gezien deed ik maar wat. Ik had geen plan of thema en toch had ik aan het eind van het jaar ineens 50 (vaak mooie ;)) foto's. Doel gehaald. Stiekem was ik best een beetje vereerd dat ik mee mocht doen.

Dit zijn mijn foto's van 3x50 3014.

3x50 2015: beweging

In 2015 legde ik 'beweging’ vast. Bewegende mensen, auto's en lichtstrepen in het donker. Voor mijn gevoel was 2015 een topjaar wat dit project betreft: mijn kracht kwam uit mezelf en is waar mijn hart ligt.

Dit zijn mijn foto's van 3x50 2015.

3x50 2015 in boekarest
Beweging in Boekarest: 3x50 2015

3x50 2016: vormen en lijnen

In 2016 wilde ik een nieuwe uitdaging: vormen en lijnen. Niet in kleur, maar in zwart-wit. Een tak van fotografie die eigenlijk niet echt bij me past. Maar soms moet je buiten je comfortzone treden om te ontwikkelen. Een bewuste keus.

Wanneer ik terugkijk op het resultaat, zitten er gave foto’s tussen. Andere zijn achteraf wat minder. Auw, niet leuk om te zeggen van eigen werk. Maar leren gaat met vallen en opstaan.

De kracht van een serie wordt bepaald door de zwakste schakel. Minder goede foto’s zijn eigenlijk niet welkom. Maar zonder deze minder goede foto’s was mijn serie niet compleet geweest. Ik moest kiezen: wil ik mijn persoonlijke doel loslaten of je doel nastreven? Ik koos voor dat laatste en daar heb ik geen spijt van. Misschien zou ik zonder de wekelijkste deadline een betere serie hebben gemaakt, misschien ook niet. Op reis heb je ook niet altijd veel tijd en moet je soms redelijk snel kunnen handelen - zeker tijdens een persreis.

Ik heb geleerd. Ik ben anders gaan kijken naar de wereld om me heen en ik besteed (nog) meer aandacht aan lijnen en details. Mijn doel is bereikt.

3x50 trap
Eenvoudig en doeltreffend: de trap van de overburen de 50mm lens, begin 2016

En nu? Nu stop ik met het project. Het magische is er af. Drie keer 50. Ik maakte in totaal 150 foto's, voor mij is de cirkel rond.

Dag 3x50, hallo wijze levenslessen

Ik ga het project missen. Echt.

Ik neem de wijze lessen die het project me gebracht mee in mijn dagelijks leven. Ik moet me blijven afvragen of de doelen die ik mezelf stel reëel zijn (binnen een gestelde tijd). Moet ik niet vaker loslaten?

Ik blijf zeker fotograferen en reizen. Sterker nog: in 2016 maakte ik meer reizen dan ooit. Maar daarover meer in mijn jaaroverzicht volgende week ;)

Meer lezen over fotografie? Hier vind je mijn nieuwste blogs met fotografietips en mooie foto's.

Mijn 3x50 2016 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry