home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Ontspannen in Leuven

Sommige reizen lopen niet helemaal als gepland – zelfs als ik niet veel gepland heb. Mijn weekendje Leuven eind oktober was er eentje van. Ik had veel plannen voor het weekend: ik was benieuwd naar de vele activiteiten rondom 500 jaar Utopia én ik wilde de oude stad ontdekken. Uiteindelijk werd het vooral een ontspannen weekend in Leuven…

Ik ben een duizendpoot en slecht in niks doen. Ik kan ontzettend genieten van het ontdekken van een stad met een camera om mijn nek. Van het ontmoeten van de locals en op zoek gaan naar de leukste plekjes om te eten en te drinken.

markt leuven
Iets drinken op de markt van Leuven

Een dag voor vertrek gooit een rode vrachtauto roet in het eten. Ik word aangereden op de snelweg. Ik besluit om ‘gewoon’ naar Leuven te gaan, maar met een aangepast programma.

Bij deze een blog met tips voor het ultieme niks doen in Leuven ;)

Ontspannen in het Martin’s Klooster

Aan de rand van het oude stadscentrum ligt het Martin’s Klooster, mijn tijdelijke thuis tijdens mijn weekendje Leuven. Het hotel ligt heerlijk rustig, er komt nauwelijks verkeer in het smalle doolhof van straatjes rondom het hotel. (Het hotel heeft een ruime parkeergarage, je hoeft dus niet bang te zijn dat je je auto niet kan parkeren.)

martin klooster kamer
Fijne comfortabele kamers in het Martin's klooster in Leuven

Martin’s Klooster straalt 500 jaar geschiedenis uit. Ooit was dit viersterrenhotel een klooster, met een zieken- en gastenverblijf,onder meer voor pelgrims. Het klooster biedt sfeervolle kamers in een uniek kader, midden in het oude centrum van Leuven.

Mijn kamer heeft een heerlijk bed, niet onbelangrijk wanneer elke spier in je lijf pijn doet. Niet te zacht en lekker breed. De kamer is strak ingericht met veel wit, grijs en rode details. De kamer heeft metershoge ramen die uitkijken op de binnenplaats van het klooster en op de straat. Veel licht is fijn, maar – ook belangrijk – je kan de ramen ’s nachts goed verduisteren voor een optimale nachtrust.

martin
De luxe badkamer van het Martin's Klooster in Leuven

Ik word helemaal happy van de badkamer van het hotel. (Thuis kan ik mijn kont amper keren in mijn badkamer.) Deze badkamer heeft een fijn ligbad met bubbels en een aparte regendouche. De deur van de badkamer is van (ondoorzichtig) glas met een middeleeuwse afbeelding. Echt heel stijlvol!

Na een goede nachtrust word ik de volgende ochtend getrakteerd op een uitgebreid ontbijtbuffet. Het glaasje bubbels bij het ontbijt sla ik even over.

vers fruit ontbijt
Ontbijten met fruit en noten: een goed begin van de dag

Ontspannen in Leuven met warme chocolademelk

Wanneer de avond valt in Leuven wordt in café de Engel de open haard aangestoken. Het interieur van café de Engel is robuust met veel hout. En dan niet op de ik-ben-hipster-en-semi-groen manier, maar authentiek en misschien zelf een tikkie ouderwets.

ontspannen leuven belgie
Ontspannen bij de open haard

De chocolademelk met slagroom smaakt goed. Het doet me goed om even te ontspannen en op te warmen op een leuk plekje aan de markt.

Een ontspannen wandeling voor het stadspark

Het stadspark van Leuven is niet groot. Het park is ideaal voor een rustige en ontspannen (zondag)middagwandeling. Als liefhebben van street art kijk ik met veel belangstelling naar ‘kunstbak’: een artistiek project met elektriciteitsbakken als medium.

Ik speur om me heen naar kleine en grotere kunstwerken. Sommige stroomkastjes zijn echt heel verfijnd!

street art leuven
Street art in Leuven

Voor grote werken van internationale kunstenaars kun je beter afreizen naar Berlijn, Porto of Valencia.

Dineren bij de Valck

Leuven heeft vele leuke restaurants in elke prijsklasse. Op zaterdagavond schuif ik aan bij De Valck aan de Tiensestraat.

Restaurant de Valck heeft een ruim aanbod en vis- en vlees gerechten en heeft daarnaast een aantal vegetarische gerechten op de kaart. Ik besluit een keus te maken uit een van de thema diners ter ere van Utopia in Leuven

restaurant de valck
Restaurant de Valck

Mijn gerecht is geïnspireerd op de middeleeuwen en is een stoofpotje van wild zwijn en jeneverbes. Vriendlief kiest voor een hoofdgerecht met wild hert, wat net zo goed smaakt maar er mooier uitziet op de foto ;)

Als toetsje nemen we een overheerlijke ijscoupe. Uiteraard met warm saus, het is geen zomer meer.

hert valck leuven
Hertenbout in restaurant de Valck in Leuven

Belgische Wafels in Leuven

Een bezoek aan België is eigenlijk niet compleet zonder verse Belgische wafel. De wafel is zo vers dat deze speciaal voor mij bereid moet worden, ik kijk toe hoe het bolletje deeg in het wafelijzer wordt gedaan. Langzaam bereikt de geur van warme wafel mijn neus en even later heb ik een verse wafel in mijn hand. 

Smullen!

warme wafewls leuven
Versgebakken warme wafels

Lunchen in Leuven

Op mijn werk lunch ik meestal met een snelle snee brood. Ik ken echter zo genieten van een uitgebreide lunch met allemaal lekkere (warme) dingetjes. Even een rustmomentje midden op de dag en ontspannen met wat lekkers. (Ik ben een lekkerbek.)

In Leuven geniet ik van een luxe salade met warme geitenkaas bij Patisserie de Foyer. En ik kan je verklappen: het smaakt nóg beter dan het er uit ziet!

luch foyer leuven
Lunch in Patisserie de Foyer

Ik bezocht Leuven op uitnodiging van Visit Leuven.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry