home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
23/03/2019

Strand en cultuur bij Saranda, Butrint en Blue Eye

Bij het plannen van mijn rondreis door Albanië stond één ding als een paal boven water: ik wilde genieten van het strand. Ik wilde dat de warme voorjaarszon op mijn witte winterhuid zou vallen en ik de aangename warmte zou voelen. Maar ik ben niet iemand die urenlang op het strand kan liggen, dus ik wilde een badplaats met bezienswaardigheden in de omgeving.

De keus viel op Saranda. Niet zozeer voor het stadje zelf, maar vooral vanwege hetgeen je kan doen in Saranda en omgeving. In deze blog lees je meer over de hoogtepunten van Saranda en omgeving en praktische tips voor je verblijf in het zuiden van Albanië.

strnad saranda albanie
Mooie stranden bij Saranda

Doen in Saranda: de havenstad

Het centrum en strand van Saranda

Vanuit de bus van Tirana naar Saranda zie ik de zee al glinsteren in de verte. Eenmaal aangekomen in Saranda maak ik me klaar voor een fijne wandeling langs de kust – zwemmen in de Middellandse Zee is nog te koud eind april.

De boulevard van Saranda is buiten het seizoen niet zo spectaculair. Het uitzicht op zee is mooi, het uitzicht op de betonnen hotels en appartementen is ietwat saai. De palmbomen wuiven in de wind, een aantal keer moet ik rennen voor een naderende bui. Ik en een paraplu gaan niet goed samen. Ik en nat worden is ook niet ideaal.

middellandse zee albanie
Storm op komst

Ik ben heel benieuwd hoe Saranda in het hoogseizoen is en wat je dan allemaal kan doen in Saranda. Toeristen uit de Balkan trekken dan naar Saranda om af te koelen. Kinderen hollen op blote voetjes over het strand met een ijsje in de hand. En misschien flaneren er wel heel veel stelletjes op de boulevard?

De opgravingen van Saranda

Er zijn weinig bezienswaardigheden in Saranda die echt de moeite zijn.

Midden tussen het moderne beton ligt een eeuwenoude opgraving met een bijzonder mozaïek. Althans, volgens het bordje. Ik krijg het mozaïek niet te zien

Accommodatie in Saranda

Ik overnacht net buiten het centrum van Saranda, in Achilles Apartments. De lieve eigenaresse haalt me op vanaf het busstation. (Het busstation ligt op loopafstand, maar lopen met bagage is niet zo fijn.) Echt goed Engels spreekt ze niet, maar dat mag de pret niet drukken.

Achiilles Apartments is groot, groter dan gedacht. We hebben met zijn tweeën twee ruime kamers tot onze beschikking, eentje met twee eenpersoonsbedden, eentje met een tweepersoonsbed. Ideaal voor reizen met kinderen of vier vrienden! De kamers zijn licht en hebben grote ramen. Er is een kleine eenvoudige keuken.

Al snel komt de eigenaresse van het appartement langs met zoetigheden. Wat een verwennerij.

inktvis restaurant saranda
Lekker eten in Saranda

Eten in Saranda

In Saranda zijn veel plekjes waar je kunt eten en drinken. In de omgeving van het busstation ligt een aantal fastfood restaurants. Hier kun je terecht voor een eenvoudige daghap. Langs het water liggen veel visrestaurants. 

Bar restaurant Limani is een van de duurde restaurantjes van Saranda. Het eten is hier voortreffelijk en voor Nederlandse begrippen nog steeds goedkoop. Echt een aanrader dus.

Bezienswaardigheden bij Saranda: dagtrips naar de omgeving

De badplaats Ksamil aan de Middellandse Zee

Net buiten Saranda ligt de badplaats Ksamil. Ksamil is minder massaal dan Saranda. En zelf in het prille voorjaar oogt het al gezellig. Er zijn geen grote hotels, wel fijne campings en knusse B&B’s. Het is dat het niet iets te koud is om neer te ploffen op de zandstranden, maar anders...

Op Booking.com vind je eenvoudig leuke accommodatie in Ksamil.

badplaats ksamil albanie
De Middellandse Zee bij badplaats Ksamil in Albanië

Ook in Ksamil moet het strandseizoen nog beginnen. De hippe strandtenten zijn nog dicht. De comfortabele ligstoelen liggen opgestapeld onder zeil. Wat rest is de ruige zee die door opkomende wind tegen de rotsen spat.

Het strand is wit en het water blauw. In de baai ligt een aantal eilanden, waar je in de zomer heen kan zwemmen.  

De opgravingen van Butrint bij Saranda en Ksamil

Op een klein uurtje bussen vanaf Saranda ligt het oude Butrint, vlak bij de grens met Griekenland.

De eindhalte van de bus bevindt zich in de middle of nowhere. Een paar mensen zal vanaf deze parkeerplaats naar de opgravingen in Butrint gaan, het gros van de mensen is Albanees en wil verder reizen. De weg stopt echter, en alle passagiers worden met een klein pontje naar de overkant gebracht. Daar wacht een volgende bus.

kasteel butrint albanie
Venician Triangle Castle bij Butrint in het zuiden van Albanië

Ik ga met het pontje naar de overkant om een aantal kastelen te bezoeken. De eerste is zo gevonden: Kalaja Trekendore Veneciane (Venician Triangle Castle) ligt gelijk aan de aanlegplaats van de pond.

Een bezoekje aan het tweede kasteel is lastiger. Ik loop in de juiste richting, maar het kasteel is in geen velden of wegen te bekennen. Dan maakt een vriendelijke Albanees me met handen en voeten duidelijk dat ik zonder boot nooit bij het tweede kasteel zal geraken. Er is geen boot.

opgraving butrint albanie
De Unesco site van Butrint

De opgraving van Butrint

Butrint is een oude stad, en het is al snel duidelijk dat Butrint in verschillende tijden bewoond is geweest. Je vindt er resten van Byzantijnse kerken, Romeinse amfitheaters en middeleeuwse forten. 

Ik dwaal een paar uur door de stad. Ik klim als een geit op muurtjes en buk me om door poortjes te kruipen die duidelijk niet gemaakt zijn voor mijn lange lijf.

Butrint amphitheater. One of the most beautiful ancient sites in southern #Albania #Butrint #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Het is voorjaar en de natuur ontwaakt. Tussen de oude opgravingen is een explosie van groen met lieflijke witte bloemen.

In de citadel van Butrint is een klein museum.

Heb je geen zin in 'gedoe' met de bus? Boek dan snel en efficiënt een privétour vanuit Saranda. Je verkent Butrint dan onder leiding van een kundige gids.

Een natuurwonder: Blue Eye

Tripadvisor zegt dat de Blue Eye bijzonder is. En als Tripadvisor het zegt....

Eigenlijk gebruik ik zelden Tripadvisor van het plannen van een reis. Albanië is echter een land waar niet veel reisgidsen over schrijven. Zelfs de Lonely Planet weidt maar een paar bladzijden aan dit bijzondere land. Voor zo’n bestemming is Tripadvisor een uitkomst.

blue eye saranda
Blue Eye bij Saranda

Blue Eye moet mooi zijn, en zo stap ik in de bus naar Gjirokaster welke stopt bij Blue Eye. Althans, de bus stopt in de buurt. Geen probleem, zegt de buschauffeur, vanaf de hoofdweg is het maar een paar kilometer lopen.

De busreis duurt langer dan gepland. Helaas zit ik midden in de kleine bus, ik zie niet veel van het landschap.

Ineens gaat de bus vol in de remmen. De weg is bochtig, wat gebeurt er? De bus gaat een stukje in zijn achteruit. Dan gebaart de chauffeur dat ik uit moet stappen. Hij is per ongeluk iets te ver doorgereden. Ik glimlach en loop een stukje terug. Met wat fantasie zie ik Blue Eye op een roestig bordje staan.

The Blue Eye near Sarandë, Albania #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Blue Eye is een grote bron, waar per minuut duizenden liters water uitstroomt. Geografisch gezien het omgekeerde van een sink hole.

Het water is blauw, vijftig tinten blauw. Van hemelsblauw naar een warme groenblauwe kleur. De kleurschakeringen van het groen van de bomen gaan feilloos over in het blauwgroen van het water.

Een eenzame tak drijft in het snelstromende water. Ik geniet van het natuurgeweld. Ik geniet van de intense blauwe en groene kleuren. Zelfs de libellen rondom het meer zijn blauw.

Bij Blue Eye is een klein restaurant. Er zijn ook picknicktafels.

Vanuit Saranda reis ik per bus verder naar Berat.

albanie natuur
Natuurlijk Albanië

Meer lezen


Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry