home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Trekking in Petra: een nieuwe wereld

De lucht kleurt roze, de zon is net op. Het zachte licht doet de kleuren van Petra mooi uitkomen. Historisch Petra kleurt langzaam roze en oranje. Wanneer ik een klein stukje verder trek, zie ik ineens de Treasury. Dit is pure magie!

Een excursie naar Petra van een dag is in principe voldoende om de hoogtepunten van historisch Petra te bekijken. Voor mij bleek een dag niet genoeg! Petra en Jenny bleek liefde op het eerste gezicht: ik zou graag Petra, Little Petra en Wadi Rum willen combineren tijdens een meerdaagse hike. 

trekking petra jenny
Trekking in Petra

Deze meerdaagse trekking in Petra staat dus hoog op mijn bucketlist! Ik maakte echter verschillende kortere trekkings in en rondom Petra.

de Siq maar dan anders

De wandeling door de Siq naar de Treasury is mooi, maar ook erg toeristisch. Gelukkig is er een alternatief!

Vanaf het Visitor Centre ga ik met een gids naar het uitzichtpunt aan de bovenkant van de Siq. De wandeling is niet heel zwaar, al zitten er een paar steile stukken in. Op sommige plekken moet ik echt op handen en voeten kruipen omdat het pad niet altijd van even goede kwaliteit is.

trekking petra treasury
Op weg naar de Treasury

De uitzichten onderweg maken alles goed. De bijzondere rotsformaties. De bizarre kloven en ravijnen. En uiteindelijk de schatkamer in de diepte. 

Na een kop thee van de gids aanvaart ik de afdaling: het is tijd om de archeologische sites van Petra te ontdekken.

De wandeling duurt ongeveer 5 uur. Wanneer je weinig tijd hebt, kun je voor het eerste deel een jeep huren.

trappen in Petra
Trappen in Petra

Trekking naar het klooster: het grootste uitgehakte gebouw van Petra

Voor mijn neus zie ik trappen, niks dan trappen. Vol goede moed begin ik aan de zware klim naar boven.

De weg naar het al-Deir klooster begint bij het Basin Restaurant aan westkant van Petra. Hoewel de trekking naar al-Deir veruit de populairste trekking in Petra is, laat al snel vele toeristen achter me.

De weg naar boven is zwaar, maar niet saai. Onderweg zie ik verschillende tombes en het Lion Triclinium. Ooit moet dit een vruchtbare wadi zijn geweest, maar nu ligt de fontein al jaren droog.

Boven aan de trappen ligt al-Deir, het grootste uitgehakte gebouw van Petra. Het gebouw is maar liefst veertig meter breed. Het klooster ligt zodanig ingebed in de rotswand, dat er alleen door de grote deur licht naar binnen schijnt. Lekker koel in de zomer!

De wandeling naar het klooster duurt 5,5 - 6 uur vanaf het Visitor Centre. Het laatste stuk is vrij zwaar, de rest is prima te doen. 

offerplaats jordanie trekking
De hoge offerplaats in Petra

Jebel Attuf: de hoge offerplaats midden in Petra

Jebel Attuf is niet de hoogste rots in Petra. Op Jebel Attuf zijn weinig historische bezienswaardigheden te bewonderen. Desondanks loont het de moeite om Jebel Attuf te beklimmen. Van de oude offerplaats die hier waarschijnlijk was is weinig meer over, maar uitzicht over Petra is namelijk adembenemend vanaf deze rots! Pas vanaf deze berg dringt het tot je door hoe uitgestrekt de Siq is en hoeveel gebouwen uitgehakt zijn.

Vanaf de Jebel Attuf zie ik het Aäronsgraf in de verte. Dit is het graf waar de broer van Mozes begraven zou liggen. Het witte graf, boven op de Jebel Harun, schittert in de zon.

Deze trekking duurt 3-3,5 uur vanaf de uitgang van de Siq.

uitzicht trekking petra
Het uitzicht over de Wadi Farassa en het graf van de Romeinse soldaat

Trekking in Petra: de weg naar al-Habis

Achter het paleis Qasr al-Bint verrijst een indrukwekkende rotsmassa. Deze steile wand wordt ook wel de citadel of akropolis van Petra genoemd. Aan de voet van de rotsmassa liggen oude rotswoningen. In de hoogte toornen onvoltooide graven. 

Hoog boven Petra waan ik me alleen op de wereld. Ik kom niemand tegen op een paar geiten en een ezel na. Zo ver als ik kan kijken zie ik resten van de Nabateense beschaving.

Op de top van al-Habis staan resten van een oud kruisvaardersfort en een vergeten offerplaats. 

Na een korte pauze loop ik verder. 

ezel trekking jordanie
Ezeltjes tijdens een trekking in Petra

Trekking door Wadi Farasa

Wadi Farasa is een grote kloof. Ooit was dit de toegangsweg naar Petra voor pelgrims. 

Wanneer ik vanuit al-Habis via de Wadi Farasa naar beneden klim kom ik langs het graf van de Romeinse soldaat (genoemd naar een uit de rotsen gehouwen soldaat), het beeldengraf en het tuingraf. Wadi Farassa heeft weliswaar een aantal (resten van) oude gebouwen, maar deze trekking maak je vooral vanwege de landschappen en de natuur. 

Een trekking langs het hoge altaar, al-Habis en Wadi Farasa duurt 3-3,5 uur.

wadi farassa petra
Tijdens een trekking in Petra zie ik tombes in de Wadi Farassa

Praktische tips voor een trekking in Petra

thee petra jordanie
Op de thee bij de locals

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry