home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Fotografeer het bokeh effect

Begin van de maand verschijnen er fotografietips op IkReis. Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat dan een reactie achter of stuur me een mailtje. Deel 24: het bokeh effect.

De donkere dagen voor de kerst zijn het ultieme moment om te spelen met lichtjes. Haal dus je kerstverlichting van zolder en ontdek bokeh

Bok-ehhhhh-wat?

bokeh bos herfst
Bokeh
in het bos: speelse lichte 'vlekken' op de achtergrond

Fotografeer het bokeh effect

Het wordt bokeh (boke) stamt uit het Japans. Bokeh betekent onscherpte. Met bokeh wordt de kwaliteit van de onscherpe delen van de foto bedoeld.

Begrijp me goed, veel onscherpe foto's kun je het beste maar meteen verplaatsen naar de digitale prullenbak. Het wordt echter een ander verhaal wanneer je onderwerp scherp is, en de achtergrond mooi wazig. Dit bereik je door te fotograferen met een groot diafragma (een kleine getal). Foto's met een onscherpe achtergrond stralen vast rust uit - ik houd er wel van.

Lees meer over diafragma en scherptediepte.

lichtpuntjes natuur
De reflectie van zonlicht op de grond 

Bokeh en lichtpuntjes 

Wanneer fotografen over bokeh praten, worden er vaak lichtpuntjes in de foto bedoeld. Doordat de lichtpuntjes buiten het scherptedieptegebied van de foto vallen, zijn het geen lichtpuntjes (of zelfs sterretjes) meer, maar mooie zachte lichtbolletjes. Dit geeft al snel een dromerige sfeer. Ideaal voor kerst dus!

Op zoek naar lichtpuntjes

Als je goed kijkt, zie je dat er om je veel achtergronden zijn die een mooie bokeh op kunnen leveren. De lichtjes van de kerstboom, reflecties in waterdruppels of de zee, maar ook het licht van de zon dat tussen de blaadjes door schijnt.

Wanneer je kiest voor een lichtbron op de achtergrond, dan maakt het niet uit in welke richting je de foto maakt. Lichtbronnen zorgen voor een constante hoeveelheid licht.

Kies je voor een reflectie, dan moet je rekening houden met de kijkrichting. De reflectie moet uiteraard opgepikt worden door je camera. Bokeh in een reflectie is dan ook net wat lastiger te fotograferen dan bokeh van direct licht.

Lees meer over lichtval en kijkrichting.

ronde bokeh blad
Ronde bokeh (lens: Canon EF 100mm F/2.8L macro IS USM)

De vorm van de lichtpuntjes

De vorm van je bokeh is afhankelijk van de vorm van je diafragma. De meeste mensen vinden een ronde bokeh mooi, maar dan moet je dus wel een lens hebben met ronde lamellen. Ik vind de Canon EF 100mm F/2.8L macro IS USM een fijne lens om het bokeh effect te creëren.

Sommige lenzen hebben een diafragma wat zes- of achthoekig is. Het resultaat daarvan die je terug in de paddestoelfoto hierboven: de witte vlekjes zijn niet rond, maar vormen een zevenhoek.

hoekige bokeh
Hoekige bokeh (lens: Panasonic 45mm F/2.8 Leica DG)

DIY: Creatief met bokeh

Kerstlampjes doen het heel goed als je het bokeh effect in je woonkamer wilt fotograferen. Zo ging ik aan de slag met een paar kaarsjes en mijn kerstverlichting. De afstand tussen de kaarsjes en de kerstboomverlichting op de achtergrond is ongeveer een meter. Ik drapeerde de lampjes (samen met een paarse fleece) over een stoel in mijn woonkamer.

boek kerstverlichting
DIY: bokeh thuis

Ben je creatief? Dan kun je ook uit karton een voorzetlens voor je lens maken. Krijgt dan bokeh van hartjes of sterretjes. 

Als je het netjes wilt doen, dan kun je een houder knutselen waar je verschillende mallen met verschillende figuurtjes in kan schuiven. Ik heb het iets minder netjes gedaan en ben aan de slag gegaan met een stukje dun karton, een haarelastiekje en een nagelschaartje. 

Het beste resultaat krijg je als je netjes knipt zonder rare kartels. Je figuurtje moet midden voor de lens zitten (je kunstmatige diafragma) en mag maximaal twee centimeter groot zijn.

Omdat het karton voor je lens veel licht tegenhoud, heb je waarschijnlijk een lange sluitertijd nodig. Het is daarom handig je camera op een statief te zetten. 

DYI ster bokeh fotografie
Zelf knutselen voor een mooie bokeh

Zelf aan de slag met bokeh

Stappenplan voor het fotograferen van het bokeh effect:

dyi fotografie bokeh ster
Bohek in de vorm van een ster

Meer lezen over fotografie?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry