home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Utopia Leuven

Precies 500 jaar geleden werd in Leuven het wereldberoemde boek Utopia van de Engelse humanist Thomas More gedrukt. Leuven viert 5 eeuwen Utopia met een stadsfestival met spraakmakende tentoonstellingen, film en dans.

Het boek Utopia

In het boek Utopia schetst More alle ernstige religieuze, sociale en politieke misstanden van Engeland van de zestiende eeuw. Nee, dan kun je beter wonen in Utopia. Utopia is een denkbeeldig land met een ideale samenleving met vrijheid van godsdienst. Er bestaat geen privébezit, dit is de bron van maatschappelijke ellende. Er is in Utopia gelijkheid op sociaal gebied, ook vrouwen krijgen de ruimte zich te ontwikkelen.

utopia leuven
Stadsfestival 500 jaar Utopia Leuven

Ik moet bekennen dat ik het realityprogramma Utopia nooit heb gezien. Toch ben ik niet overtuigd dat er veel parallellen zullen zijn met het boek van More ;)

Utopia in Leuven

Ik ben dol op thematische festivals en events. Tijdens mijn bezoek aan Leuven tijdens 500 jaar Utopia probeer ik zo veel mogelijk tijdelijke tentoonstellingen te combineren met de gebruikelijke bezienswaardigheden van de stad. 

Stadswandeling Leuven

Het centrum van Leuven is klein en compact, vanaf de centrale markt hoef je zelden meer dan een kilometer te lopen om bij de mooiste bezienswaardigheden te komen.

Ik ben geen kenner van geschiedenis en jaartallen, ik houd meer van de natuur en natuurwetenschappen. Utopia Leuven combineert geschiedenis met wetenschap en kunst.

stadspark leuven
Herfst in het stadspark van Leuven

Stadspark Leuven

Op een zonnige herfstochtend wandel ik door het stadspark van Leuven. Wat groepjes jongeren chillen op een bankje, terwijl gezinnen met kinderen relaxen bij het water van de vijver.

In het stadspark is ook de kunstbak, een klein street art project met beschilderde meterkasten en transformatorhuisjes.

Het park maakt deel uit van het kunstenparcours Tracing the Future. Op vier bijzondere locaties in Leuven tonen internationale kunstenaars het succes en het falen van de zoektocht naar het moderne Utopia en de ideale wereld. Speciaal voor Tracing the Future creëerde de Belgische kunstenaar Adrien Tirtiaux het kunstwerk Boven de muur. Deze houten constructie verbindt het publieke park met de naastgelegen privétuinen van de Vlamingenstraat. De grens tussen openbaar en persoonlijk vervaagt als in de utopische samenleving.

over de muur utopia leuven
Tracing the future tijdens Utopia in Leuven

M-museum Leuven

M opende in 2009 zijn deuren. Het indrukwekkende museumgebouw van Belgisch toparchitect Stéphane Beel integreert historische panden en hedendaagse architectuur rondom een rustige binnentuin. De collectie van M vertelt het verhaal van Leuven vanuit de kunsten. Een interessante combinatie tussen oude en hedendaagse kunst.

In M-museum Leuven zijn maar liefst drie tijdelijke tentoonstellingen ter ere van 500 jaar Utopia. 

De Frans-Marokkaanse Yto Berrade kijkt kritisch naar de hedendaagse samenleving. Ook deze tentoonstelling maakt deel uit van Tracing the Future.

streetart leuven
Werken voor een utopie of apathie?

EUtopia is een bijzondere architectuurtentoonstelling. Vijf teams van vooraanstaande ontwerpen het fictieve eiland EUtopia op papier. Een bijzondere hedendaage interpretatie. Voor mij iets té bijzonder vrees ik...

De tentoonstelling Op zoek naar Utopia spreekt me meer aan. Een grote tentoonstelling met meer dan 80 werken van Vlaamse en andere meesters. De tentoonstelling dompelt je onder in kunst en wetenschap van de 15de en 16de eeuw. Een tijd waarin mijn vak scheikunde nog niet bestond, maar ook een tijd waarin onder andere Amerika werd ontdekt. Ik raar betoverd door oude wereldbollen en meetapparatuur. De aarde is niet plat. 

M combineert oude werken met moderne technieken als virtual reality. Een heel indrukwekkend museum. (Ook de vaste collectie is een aanrader, sla dit museum niet over na Utopia.)

Hier kun je meer lezen over M Leuven.

leeszaal historische bibliotheek
De leeszaal van de historische bibliotheek van Leuven

De historische bibliotheek van Leuven

Midden in de stad ligt de historische bibliotheek van Leuven. Als je in Leuven bent: bezoek deze bibliotheek! Het maakt niet uit of je van lezen houdt of niet, de leeszaal is echt geweldig.

Bovendien kun je vanaf de toren van de bibliotheek genieten van een prachtig uitzicht over de oude stad.

Tijdens mijn bezoek aan de bibliotheek is er een tentoonstelling in het kader van 500 jaar Utopia. De tentoonstelling Utopia en More leidt me door Utopia, het leven en werk van More, oude manuscripten en kaarten. Als liefhebber van reizen ben ik dol op oude kaarten! Reizen in de 21ste eeuw is en blijft natuurlijk geweldig, maar in een tijd van internet is de wereld natuurlijk een heel stuk kleiner geworden.

bibliotheek leuven
Eeuwenoude boeken in de historische bibliotheek van Leuven. Een speciale tentoonstelling voor 500 jaar Utopia

In de bibliotheek kun je ook kijken naar de video-installatie Medium Earth.  Hier combineert een kunstenaarscollectief sterke beelden uit die geologische, tektonische en seismologische geschiedenis met een bezwerende stem van een medium. 

De historische bibliotheek van Leuven heeft alles behalve een zorgeloze utopische geschiedenis achter de rug. Het museum is platgebrand en weer opgebouwd. Een permanente tentoonstelling hierover kun je zien in de toren van de bibliotheek

raadzaal stadhuis leuven
De raadzaal in het stadhuis van Leuven

Het stadhuis van Leuven

"Het stadhuis van Leuven is verhuisd naar het station. De gemeente weet niet zo goed wat ze met het gebouw moeten doen." Ik sluit me aan bij een rondleiding door het oude gebouw. Het markante gebouw is aan de buitenkant gedecoreerd met ruim driehonderd beelden. Een enkeling daarvan symboliseert een personage uit de bijbel of een oude paus, sommige zijn anoniem.

Een gammele lift brengt me naar de raadzaal. Rode velours, marmer en prachtige schilderijen. Het lijkt me een feestje om hier een keer te mogen vergaderen. Zo'n anderhalf uur later sluit ik de rondleiding af in de trouwzaal.

Ook in het stadhuis van Leuven is een tentoonstelling in het kader van 500 jaar Utopia. Onbekende kunstenaars laten hun visie van de ideale wereld zien.

stadhuis utopia
Utopie in het stadhuis van Leuven

Eten in de stijl van More

Een dag wandelen langs de kunstroute ter ere van 500 jaar Utopia maakt hongerig. Ik geniet in restaurant de Valck van een speciaal Utopia menu: een stoofpotje van wild zwijn. 

Ik bezocht Leuven op uitnodiging van Visit Leuven.

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry