home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking

Heidelberg Illuminated

Vanaf de brug kijk ik naar de ondergaande zon. Het koelt langzaam af. Het was een warme zomerdag in september, maar nu wordt het toch wat fris. Gelukkig heb ik een jasje in mijn tas. Hoewel het best al druk is op de brug, weet ik dat ik nog een paar uur moet wachten. Waarop? Op Heidelberg Illuminated!  

vuurwerk heidelberg illuminated
Vuurwerk tijdens Heidelberg Illuminated

Heidelberg Illuminated

Het kasteel van Heidelberg is goed te zien vanaf de brug. Eigenlijk is het kasteel goed te zien vanuit de hele stad. Dit slot zal samen met de oude brug het decor vormen van een spektakel met licht en vuurwerk. Vroeg in de avond stroomt de stad vol met mensen. Iedereen doet zijn best om een goed plekje te bemachtigen. Jong en oud zijn op de been, vooral inwoners van de stad en mensen uit de omgeving.

schloss heidelberg neckar
De oude brug vormt het decor van Heidelberg Illuminated

Schloss Heidelberg

Schloss Heidelberg is een van de beroemdste kasteelruïnes van Duitsland. In de 13de eeuw is begonnen met de bouw van Schloss Heidelberg. Een paar eeuwen later wordt er om het kasteel een fraai park aangelegd. Het wordt een sprookjesachtig verblijf op een heuvel midden in van weelderige tuinen met uitzicht over de stad. Hoe romantisch!

Je zou denken Fransen beter zijn in romantiek dan Duitsers, maar dat geldt niet voor het romantische plaatje wat hoort bij het kasteel. In 1689 werd het Schloss Heidelberg veroverd door de Fransen en in brand gestoken. 

heidelberg opnieuw in brand
Schloss Heidelberg brandt opnieuw

De jaren verstreken. Het kasteel wordt deels hersteld, maar kort daarna weer door bliksem verwoest. Er is geen geld om de brandschade te herstellen, en ook de rest van het slot raakte meer en meer in verval. Er lijkt een eind te komen aan het romantische sprookje. Ruimten die nog een dak bezitten worden ingenomen door arbeiders en vinden zo een nieuwe functie.

Schloss Heidelberg wordt behouden zoals het is. De ruïnes blijven ruïnes en de delen die intact zijn blijven intact. Een bijzondere manier van conservatie.

vuurwerl vanaf de brug
Vuurwerk vanaf de oude brug van Heidelberg

De geschiedenis nagespeeld in licht en vuurwerk

Drie keer per jaar vindt Heidelberg Illuminated plaats. Een knal, vuurwerk op de berg. Het kasteel wordt rood verlicht, alsof het in brand staat. Meteen daarna verplaats het lichtspektakel naar de oude brug. Daar is meer vuurwerk.

Heidelberg Illuminated trekt vele toeristen, maar ook de lokale bevolking trekt uit. Jong en oud verzamelen zich op de brug en langs de oevers van de Neckar. Een straatverkoper biedt fris en bier aan (thee zou lekkerder zijn geweest). Een stukje verderop worden hotdogs en curryworst verkocht.

De drukte heeft wat weg van Koningsdag in Utrecht.

En dan, nog een knal, en dan is het over. Het hele spektakel duurt maar een kwartier.

vuurwerkshow heidelberg illuminated
Een laatste knal en Heidelberg Illuminated is voorbij...

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry