home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Tip: reflectie en fotografie

Begin van de maand verschijnen er fotografietips op IkReis. Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat dan een reactie achter of stuur me een mailtje. Deel 22: reflectie en fotografie.

Reflecties zijn overal. Soms zijn ze ongewenst, soms kunnen ze juist extra dynamiek aan je foto's toevoegen. Dat is niet altijd eenvoudig, maar met deze tips kom je een heel eind.

reflectie kaars tibet
Reflecties van kaarsen in een Tibetaanse tempel

Reflecties en het polarisatiefilter

Een circulair polarisatiefilter is een onmisbaar filter voor elke fotograaf. Het versterkt je kleuren en zorgt ervoor dat je minder last hebt van ongewenste reflecties. Lees HIER meer over het gebruik van een polarisatiefilter.

Door je filter met een tikje de andere kant op te draaien kun je reflecties juist versterken.

flamingo bolivia
Flamingo's in Bolivia

Reflecties zijn overal

Alle gladde oppervlaktes kunnen licht weerkaatsen. Je vindt reflecties en spiegelingen in plassen regenwater (hallo herfst!), in een meertje of in de ruit van een winkel. Maar ook een glimmende tegelvloer kan voor verrassende reflecties zorgen.

Door te spelen met verschillende sluitertijden kun je soms verrassende reflectie krijgen.

reflectie moskee shiraz
Een redelijk lange sluitertijd kan bij golven voor een aparte reflectie bezorgen

Focus handmatig op je hoofdonderwerp

Wil je dat de reflectie het hoofdonderwerp van de foto wordt? Focus dan op de reflectie!

Het autofocussysteem heeft soms moeite met het scherpstellen op reflecties. Soms is het daarom makkelijker om de camera op MF (manual focus) te zetten en handmatig scherp te stellen.

Speel met symmetrie

Een open deur: een reflectie in het water is het spiegelbeeld van hetgeen boven water. Hier kun je leuke dingen mee doen. Als je het spiegelvlak in het midden plaatst, krijgt je een krachtige symmetrische foto.

Tip: soms moet je door de knieën of misschien zelfs op de grond liggen voor het mooiste resultaat. Gebruik maken van reflecties is even puzzelen, maar het is het waard.

reflectie in de tegels
Liggend op de grond vang ik de reflectie in de glimmende tegels

Abstracte reflecties

Het ligt voor de hand om een onderwerp en zijn spiegelbeeld te fotograferen. Wanneer je hier van afwijkt kan dat leiden tot verrassende resultaten. Door gebruik te maken van reflecties en spiegelingen breng je elementen in beeld die normaal buiten beeld blijven.

Zet de foto op zijn kop

Foto's krijgen een mysterieus effect wanneer je de reflectie ondersteboven plaatst. Reflectie en werkelijkheid gaan feilloos in elkaar over en er ontstaat een nieuwe wereld. 

Zie bijvoorbeeld de reflectie van de boom hieronder en de drijvende blaadjes.

reflecite onderste boven
Bomen onderste boven in het water

Reflectie en licht

Reflecties voegen wat toe aan long exposure shots, vooral 's nachts! Reflecties van lampen lichten donkere partijen van je foto op en geven je foto een extra boost. Houd je iso laag, knijp je diafragma een beetje en vang de mooiste sterretjes vast in het water.

Bovenstaande voorbeelden laten zien dat je gebruik kan maken van reflecties in de stad, maar ook in de natuur. Je kan gebruik maken van een gladde waterplas, maar golvend water of een vuil oppervlakte kan verrassende resultaten opleveren. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry