home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


De mooiste rijstvelden op Bali: Jatiluwih, Tegalalang en meer

De stranden van Bali zijn immens populair. Zó populair, dat het zuiden van Bali steeds voller raakt. Ik loop niet echt warm van strand. Ik kan veel meer genieten van de rijstterrassen van Bali. In deze blog neem ik je mee langs de mooiste rijstvelden van Bali. Plekken waar je heerlijk kunt wandelen, maar ook plekken waar je ver van alles en iedereen kunt overnachten! En zeg nu zelf: wie wil er niet de mooiste niet-toeristische plekken van Bali zien? 

bali rice terrace
Zaailingen op de rijstvelden van Bali

De mooiste rijstvelden van Bali

Jatiluwih rice terraces

Laat ik beginnen met mijn eigen favoriet: de mooiste rijstterrassen van Bali liggen bij Jatiluwih. Unesco heeft deze rijstvelden niet voor niks op de lijst van werelderfgoed geplaatst. Dat is fijn: door plaatsing op de werelderfgoedlijst heeft Jatiluwih een beschermde status gekregen. Dat betekent dat het groen van deze rijstvelden niet hoeft te wijken voor beton. Yeah!

Helaas is de werkelijkheid soms minder rooskleurig. Er gaan geluiden dat er een helikopterplatform in Jatiluwih gebouwd gaat worden.

De rijstvelden van Jatiluwih zijn 600 hectaren groot. Ze liggen tegen de helling van de Gunung Batukaru aan – de op één na hoogste vulkaan van Bali. De trapsgewijze rijstvelden zijn een lust voor het oog. Steeds meer mensen weten dan ook hun weg naar de Jatiluwih rijstterrassen te vinden.

jatiluwih rice terraces
Uitzicht over Jatiluwih Rice Terraces

Ik reis met driver Gede naar Jatiluwih. Hij zet me af bij het visitor information centre. Hier moet ik een kleine toegangsfee van 10.000 rp betalen en dan mag ik doorlopen. Bij het visitor information centre ligt ook een aantal restaurants en een warung.

Vanaf het visitor centre loopt een breed geasfalteerd pad de rijstvelden in. “Is hier ook een schommel?”, vraagt een Japanse toerist naast me. Die blijkt er niet te zijn. Wel zijn er veel instagramable objecten als een groot ‘I love Jatiluwih’ bord, een wipwap, vogelverschrikkers en een angklung. Dat laatste is een traditioneel Indonesisch muziekinstrument van bamboe. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van dergelijke objecten – de natuur is mooi genoeg van zichzelf.

trekking jatiluwih bali indonesie
Een trekking door de rijstvelden van Jatiluwih

Wandelen in Jatiluwih

Vanuit het Visitor Centre gaan drie officiële wandelroutes. De Jatiluwih kaart vertelt me dat de rode route het makkelijkste en het korste is. Deze is nog geen 2 kilometer. Daarnaast is er een blauwe en een paarse route; die laatste duurt een aantal uur.

Vol goede moed begin ik te wandelen. Het betonnen pad maakt het bezoek aan Jatiluwih met kinderwagen een makkie. Maar helaas kan ik de rode route niet afmaken: de route wijkt af van het betonnen pad en ik moet verder over een lange steile trap. Eerst omlaag en dan weer terug omhoog. Dat gaat hem niet worden!

Jatiluwih kun je prima bezoeken met een kinderwagen, maar je moet improviseren. De blauwe en paarse route leiden door een rivier en over veel trappen, dus besluit ik mijn eigen weg te gaan en het betonnen pad te volgen. Al snel laat ik alle toeristen en bamboe objecten achter me. Ik zie niks dan rijstvelden, een enkel schuurtje en kleine Hindoe-altaartjes waarop die zelfde dag nog verse offertjes zijn geplaatst. Een boer voert een koe. Een stukje verderop wordt de eerste rijst geoogst.

waterval jatiluwih
Kleine riviertjes en watervallen bij Jatiluwih

Met een gids op pad in Jatiluwih

Je kunt kiezen voor een Jatiluwih wandeling langs de aangegeven routes. Dat zijn mooie wandelingen midden door de rijstvelden.

Tijdens een eerder bezoek aan Jatiluwih (zonder baby) ging ik met een Balinese gids off the beaten path. Stiekem is dat nog veel leuker! De gids vertelt me alles over geschiedenis van Jatiluwih, het verbouwen van rijst en van medicinale kruiden die in de sawah’s groeien. Onderweg kom ik verschillende lokale boeren tegen. Na afloop eet ik zwarte rijst, een streekgerecht uit Jatiluwih.

Deze trekking door de rijstvelden kun je boeken bij WithLocals. 

Het is ook mogelijk om Jatiluwih met een e-bike te verkennen. Ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar deze tocht ziet er leuk uit.

jatiluwih kinderwagen
Jatituwih met de kinderwagen: prima te doen!

Hoe zijn de rijstvelden van Jatiluwih te bereiken?

De rijstvelden van Jatiluwih zijn eenvoudig te bereiken met de scooter of taxi vanuit Canggu en Ubud. De laatste jaren zijn de wegen naar Jatiluwih enorm verbeterd. De rit van Canggu naar Jatiluwih duurt ongeveer een anderhalf uur, vanuit Ubud ben je iets minder lang onderweg.

Je kunt een bezoek aan Jatiluwih combineren met de Batukaru Tempel, de warme bronnen en andere bezienswaardigheden in Tabanan.

Stijlvol overnachten in Jatiluwih

Er zijn (gelukkig!) niet veel hotels in Jatiluwih. D'wan Tea Montain Side ligt in Jatiluwih en biedt een prachtig uitzicht over de bergen en rijstvelden. Sang Giri Mountain Glamping Tent heeft luxe glamping tenten met een panoramisch uitzicht op de bergen en de jungle. Beide plekken zijn een oase van rust.

Tegalalang Rice Terrace Ubud (Ceking Rice Terrace)

Net ten noorden van Ubud, bij het dorp Ceking, liggen de Tegalalang Rice Terraces. De rijstvelden van Tegalang behoren tot de mooiste en meest populaire rijstvelden van Bali. Als je deze rijstvelden van Ubud wilt bezoeken moet je vroeg vertrekken: door de gunstige ligging kan het erg druk worden.

Veel toeristen komen niet verder dan de hoofdweg. Ze maken een foto bij het ‘I love Bali’ bord, lopen misschien nog een klein stukje de eerste heuvel af en draaien daarna weer om. De mooiste rijstvelden liggen echter een klein stukje verderop: daar waar minder toeristen komen. Hier vind je werkers die met veel precieze de zaailingen in de grond stoppen en later de rijst oosten. Een bewerkelijk proces!

tegalalang rijstvelden
Tegalalang rijstvelden

Bali swing: schommelen met uitzicht over de rijstvelden

Je ziet ze steeds vaker: enorme schommels die je over de rijstvelden laten zweven. Een van de bekendste Bali Swings ligt vlak bij Tegalalang. Voor een kleine 10 euro kun je een paar minuten schommelen over de dalen en heuvels van Tegalalang.

Terwijl jij schommelt worden er adembenemende foto’s gemaakt, leuk voor thuis én om je vrienden de ogen uit te steken op sociale media. 

Je boekt je trip naar de Bali Swing eenvoudig online. Zo ben je zeker van een plekje op een van de schommels.

Hoe zijn de Tegalang rijstvelden te bereiken?

De rijstvelden van Tegalalang liggen ruim 10 kilometer ten noorden van Ubud. Ze zijn makkelijk te bereiken met de scooter of taxi. Je wordt dan langs de kant van de weg afgezet en je kunt vervolgens op eigen gelegenheid de rijstvelden verkennen.

Na een bezoek aan Tegalalang kun je doorrijden naar de tempel Titra Empul, Gunung Kawi of één van de vele andere bezienswaardigheden rondom Ubud.

boer tegalalang
Een rijstboer in Tegalalang

Wat is leuker: Jatiluwih versus Tegalalang

Ik krijg vaak de vraag wat leuker is: Jatiluwih of Tegalaalang. Voor mij staat Jatiluwih met stip op nummer één, zeker wanneer je de gebaande paden verlaat. Daarmee bezoek ik trouwens niet dat je tussen de rijstplantjes moet gaan banjeren, dat vinden de rijstboeren niet leuk. En terecht! Vergeet niet dat de rijstvelden er niet voor het vermaak van toeristen is, maar dat de rijst vooral ook gebruikt wordt om monden te voeden.

Andere mooie rijstvelden op Bali

De rijstvelden van Jatiluwih en Tegalalang behoren tot de leukste bezienswaardigheden van Bali. Maar er zijn veel meer rijstvelden! De groene sawa’s lopen door van de hellingen van de Gunung Batukaru tot aan de kust bij Tanah Lot en Canggu. Vanaf de weg heb je mooie uitzichten over het groen, onder andere bij Marga en Penebel.

Ook in het oosten van Bali vind je mooie rijstvelden, onder andere in de omgeving van Sidemen en bij de ingang van het Titra Gangga waterpaleis.

En vergeet de omgeving van Ubud niet!

mooiste rijstvelden bali ubud
Overnachten tussen de rijstvelden in Ubud

De leukste accommodatie in de Bali rijstvelden

Je leest het goed. Je kunt ook overnachten tussen al dit moois. Maar let goed op wat en waar je boekt!

Op sommige plekken draagt de populariteit van de rijstvelden op Bali bij aan hun ondergang. Landbouwgrond wordt massaal opgekocht om er hotels en resorts neer te zetten met uitzicht over de rijstvelden. Dit leidt tot een explosieve groei van het aantal hotels en van het uitzicht over de rijstvelden blijft weinig over. Dit gebeurt onder andere in de directe omgeving van Ubud en de kust bij Canggu.

Gelukkig zijn er ook plekken op Bali waar wél verantwoord met de natuur wordt omgegaan. De volgende hotels in de rijstvelden zijn echte aanraders.

tabanan rijstvelden
Aan het werk in de sawah's bij Marga

Umasari Rice Terrace Villa in Marga, Tabanan

Umasari Rice Terrace Villa ligt aan de rand van het dorp Marga in de provincie Tabanan. Meteen na reservering kreeg ik een vriendelijke mail van het hotel: “Zullen we je op komen halen van het vliegveld? De accommodatie ligt nogal afgelegen en is een beetje lastig te vinden.”

Umasari Rice Terrace Villa ligt op ongeveer een uur rijden vanaf het Ngurah Rai Airport en een half uur vanaf de tempel van Tanah Lot. Het kleinschalige complex bestaat uit meerdere villa’s gelegen in een prachtige tuin. Daarnaast hebben alle villa’s uitzicht over de rijstvelden.

zwembad tabanan paddy
Het zwembad heeft uitzicht op de paddy

Ik verbleef een kleine week op deze prachtige plek. Er is niet veel te doen in de directe omgeving, maar juist daarom is Umasari Rice Terrace Villa de perfecte plek om heerlijk te relaxen. Ik geniet van korte wandelingen door de rijstvelden. Ik kijk hoe Balinese vrouwen hun offers voor een goede oogst. Maar ook de bezienswaardigheden Taman Ayun in Mengwi en Alas Kedaton liggen op loopafstand. Verder ik mijn spendeer dagen in een van de zwembaden van het hotel. Mijn favoriete zwembad is niet het kleinere bad voor mijn veranda, maar de infinity pool bij het restaurant. Dit restaurant serveert echt de beste smoothie bowls van Bali! Daarnaast biedt het hotel yoga en massages aan.

O ja, ik huur vanuit Marga een auto voor een halve dag voor een bezoek aan de rijstvelden van Jatiluwih.

Bij deze een aantal foto’s van het hotel en de directe omgeving. Je snapt vast waarom ik hier makkelijk een week kan vertoeven.

Boek hier eenvoudig je verblijf bij Umasari Rice Terrace Villa.

overnachten tabanan

fruit bowl

umasari rice terrace view omgeving

zwemmen bali infinity pool
Genieten in Umasari Rice Terrace View: slapen tussen de mooiste rijstvelden op Bali

Patal Kikian Villas, Sidemen

Patal Kikian ligt aan de rand van Sidemen. Het hotel ligt niet midden in de rijstvelden zoals Umasari Rice Terrace Villa, maar het uitzicht vanuit mijn villa in Patal Kikian is magnifiek.

Mijn dag begint al vroeg: net voor zonsopkomst neem ik plaats op de veranda. (Hét voordeel van reizen met een baby, je hoeft geen wekker te zetten.) De Gungung Agung, de heuvels en het dal zijn dan nog in nevel gehuld. Wanneer de eerste zonnestralen over de bergen komen, lost de mist langzaam op en word ik getrakteerd op een adembenemend schouwspel. De rijstvelden in het dal voor mij worden steeds zichtbaar. Echt, veel mooier wordt het niet op Bali!

Je kunt in Sidemen heerlijk wandelen. Zo maakte ik bijvoorbeeld een trekking met gids door de rijstvelden in Sidemen.

Patal Kikian Resort is niet een plek waar je naar toe gaat om andere reizigers te ontmoeten. De vijf villa’s hebben veel privacy. Je ontbijt, lunch en avondeten kun je laten bezorgen op je veranda, bij het zwembad of in het kleine restaurant van het resort. Het eten is voortreffelijk en zeker niet te duur.

De inrichting van de kamer is wat sober, maar met een heerlijke infinity pool en een fijne veranda voel ik niet de behoefte om binnen te zitten.

Boek hier je verblijf bij Patal Kikian Villas. Wacht niet te lang met het boeken van dit kleinschalige resort, er is maar een beperkt aantal villa's.

villa patal kikian

sidemen resort

sidemen infinity pool

patal kikian ontbijt sidemen

Wooden Green Paradise, Canggu

Laat je niet misleiden door de naam: Wooden Green Paradise ligt niet ín de badplaats Canggu. Dit paradijsje ligt midden in de rijstvelden vlak bij de hoofdweg tussen het zuiden van Bali en Tanah Lot in Tabanan.

De transfer vanaf vliegveld Ngurah Rai naar het hotel is ongeveer een half uur. Daarmee is dit een goede plek om bij te komen van een lange vlucht. In de tuin staan verschillende parasols met zitzakken en er is een zwembad dat uitkijkt over de rijstvelden. Via deze rijstvelden kun je lopend naar het strand van Canggu – al kun je ook fietsen huren.

Ik vind Wooden Green Paradise een veel fijner alternatief dan het drukke en hippe Canggu. Hier vind je misschien niet de mooiste rijstvelden van Bali, maar het is hier goed vertoeven.

Je kunt je kamer in Wooden Green Paradise hier boeken.

ocernachten canggu

rijstvelden canggu

infinity pool canggu
Overnachten tussen de Canggu Rice Terraces

Praktische tips voor een bezoek aan de rijstvelden van Bali

Zoals je ziet kun je op veel plekken de rijstvelden van Bali bezoeken. Je kunt zelfs overnachten midden in het groen. Er is niet echt een beste reistijd voor een bezoek aan de rijstvelden: ieder seizoen heeft zijn eigen unieke eigenschappen. De rijstvelden zijn echter het groenste in de maanden maart-april, zo aan het eind van het regenseizoen.

Overnacht je tussen de rijstvelden? Zorg dan voor een middeltje tegen de muggen. In Nederland wordt meestal 30-50% DEET aangeraden, maar ik vind het lokale Autan fijner. Ik word gelukkig niet zo snel gestoken, dat scheelt!

Tot slot een open deur: helaas ligt er op sommige plekken erg veel afval in de rijstvelden, vooral waterflessen. Natuurlijk is het goed om water mee te nemen tijdens een trekking door de rijstvelden, maar neem vooral de lege fles ook weer mee terug. Of koop meteen een hervulbare fles. Wel zo makkelijk.

authentiek bali
Authentiek Bali: offers tussen de rijstvelden van Marga

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry