home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
21/08/2019

Perama boottocht van Lombok naar Flores

Aan het eind van de wereld wonen de draken. Ik ga de uitdaging aan en ga op drakenjacht. Hunting Komodo by Camera. Ik boek een avontuurlijke boottocht van Lombok naar Flores.

Sommige reisorganisaties spreken van een cruise. Bij een cruise denk ik aan luxe en gemak, eigen personeel en een vijfgangendiner. De boottocht van Lombok naar Flores is anders en soms zelfs een beetje afzien. Daar krijg je echter de mooiste zonsondergangen en snorkelplekken voor terug.

Wil je ook een boottocht van Lombok naar Flores maken? Ik deel mijn ervaringen en geef handige tips!

zonsoplomst komodo
De opkomende zon bij Komodo

De boottocht van Lombok naar Flores

Er zijn verschillende maatschappijen die boottochten aanbieden van Lombok naar Flores. De prijzen kunnen nogal verschillen. Ik kies voor Perama tours. Zij zijn niet de goedkoopste, maar wel een van de veiligste.

Perama tours biedt drie verschillende boottochten aan tussen Lombok naar Flores:

  1. Van Lombok naar Flores via Komodo (3 dagen, 2 nachten)
  2. Van Flores naar Lombok via Rinca (2 nachten, 2 dagen) 
  3. Een combinatie van beide. Je bent dan vijf dagen onderweg 

Ik heb tocht 1. en 2. gemaakt (met een paar jaar ertussen). 


Tocht 1: 3D/2N van Lombok via Komodo naar Flores 

Dag 1 - Sightseeing Lombok

De reis naar het oosten begint normaal rustig: rond een uur of 10 word je opgehaald van je hotel. 

Ik ben niet zo handig bezig. Ik slaap liever op de Gili-eilanden, en wanneer mij verzekerd is dat ik MAKKELIJK op tijd van de Gili's naar Lombok kan reizen geloof ik dat. Hoe naïef, het is toch niet mijn eerste reis naar Indonesië ?!?! Ik heb veel vertraging en ben veel te laat... Ik schaam me dood!

Hulde aan Perama: na een paar telefoontjes naar het hoofdkantoor staat bij aankomst in Mataram privévervoer voor me klaar. Ik heb uiteindelijk maar een programmaonderdeel gemist. 

Lombok

Lombok is groen en minder dichtbevolkt en toeristisch dan Bali. De Rinjani vulkaan steekt uit boven het landschap, dit is een van de hoogste bergen van Indonesië. Vanuit de bus geniet ik van het landschap van Lombok.

De bus stopt bij Narmada en een traditionele markt. Mijn hoogtepunt van de dag is een lunch in Lendang Nangka, een Sasak dorp. Gewoon écht Indonesisch eten wat niet is aangepast aan de westerse smaak. De lunch wordt afgesloten met koffie uit eigen tuin. De koffie smaakt een beetje naar kruidnagel.

kinderen lombok
Kinderen in Labuan Lombok

Na de lunch is het ruim een uur rijden naar Labuan Lombok. Daar vertrekt de boot.

Langzaam glijdt de boot de haven uit. Ik geniet van de sterrenhemel boven mijn hoofd. Al snel verdwijnt mijn vreugde echter: zodra we uit de luwte van Lombok zijn, wordt de zee ruiger. In Lombok Strait kan het spoken: de dollende golven maakten me zeeziek. Gelukkig pak ik toch een paar uurtjes slaap.

Dag 2 - Satonda en Donggo 

Satonda

Op het kleine eiland Satonda ligt een zoutwatermeer. Mijn eerste stapjes in het meer zijn wat onwennig: het water is warm en troebel. Wanneer ik mijn duikbril en snorkel opzet merk ik dat er niet veel leven in het meer zit.

Snel verlaat ik het meer en ga ik in de zee snorkelen. Veel mooier!

Na het bezoek aan Satonda varen we verder naar Donggo. Tijdens de lunch zie ik Sumbawa langs me heen glijden.

zonsondergang sumbawa
De Perama boot en de ondergaande zon

Donggo

Tegen zonsondergang bereik ik Donggo. De bijboot zet me af op het strand. Zittend op het strand geniet ik van een vers gepofte maïskolf en de ondergaande zon. Ineens vliegt er een ijsvogelkoppel weg uit zee, zo bijzonder!

Doordat de groep erg groot is, is er weinig interactie tussen de verschillende mensen. Op het groepje bierdrinkende jongeren na, die hebben elkaar duidelijk gevonden.

Diner is aan boord. Gelukkig is de tweede nacht een stuk rustiger dan de eerste nacht.

Indonesian sunset at Sumbawa - Spherical Image - RICOH THETA

Dag 3 - Komodo National Park

Komodo eiland

In de vroege ochtend na het ontbijt meer ik aan bij Komodo eiland, het hoogtepunt van de reis. Samen met een ranger maak ik een trekking over het eiland.

Juli is niet de ideale maand om Komodo varanen te spotten. Vanwege het paarseizoen zitten de vrouwtjes verstopt in de bossen. De mannetjes hollen er achter aan. De kans op draken is daardoor kleiner. 

Helaas is juli hoogseizoen in Indonesië, waardoor er eigenlijk te weinig gidsen zijn op Komodo eiland. De groep waarmee ik de trekking maak telt inclusief gidsen meer dan vijftig mensen - te veel.

Lees meer over een bezoek aan Komodo National Park.

komodo varaan flores
De eerste Komodo varaan op het eiland Komodo

Pink Beach

Vanuit Komodo eiland is het een kort stukje varen naar Pink Beach. Laat je niet verleiden door alle foto's op internet: Pink Beach is NIET roze. Neemt niet weg dat Pink Beach een heerlijke plek is om te snorkelen.

Neem je flipflops mee en beklim de heuvel naast het strand. Zo mooi!

Mocht je gaan duiken in Komodo NP, dan is Pink Beach een mooie plek voor een nachtduik. (De duikstek heet Scrap Yard.)

Labuan Bajo

In de middag legt de boot aan in Labuan Bajo. Een deel van de gasten gaat daar van boord, terwijl er 's avonds ook nieuwe mensen aan boord komen.

Tocht 2: 2N/2D boottocht van Labuan Bajo via Rinca naar Lombok 

Vaar je in westelijke richting? Je begint de trip met een feestje aan boord van het schip. 's Ochtends heel vroeg gaaf de motor aan en vaart de Perama boot naar Rinca Eiland.

slapende varaan rinca
Een slapende varaan op Rinca

Dag 4 - Komodo National Park

Rinca eiland

Wanneer de boot ontwaakt is het tijd om Rinca Eiland te ontdekken. Rinca is kleiner dan Komodo en minder groen. Het dorre maanlandschap is bijzonder!

Ik spot de eerste varanen aan net begin van de trekking bij de keuken van de rangers: een vrouwtje ligt op te warmen in de zon. Naast haar kruipen twee kleine varanen.

De trekking door Rinca duurt ongeveer 2 uur. Onderweg kom ik een aantal holen (nesten) van varanen tegen en de schedel van een buffel. Ik zie maar een varaan (buiten de keukenvaranen).

Na de trekking volgt een lange vaart. Er wordt geluncht aan boord. Gelukkig is er tijd om 's middags even te snorkelen. Ook het diner is aan boord.

Omdat de boot voor de kust van Sumbawa vaart, schommelt de boot nauwelijks.

jenny smit perama
Genieten op het bovendek

Dag 5 - Mojo eiland

In de vroege ochtend staat een trekking bij Mojo eiland op het programma. Trekking is een groot woord: ik maak een korte wandeling naar een klein meer. Hier is een waterval en een soort van liaan zodat je Tarzan (of Jane) kan spelen.

Kinderen uit een nabijgelegen dorpje komen de toeristen bezoeken om een praatje te maken en te spelen. Ze hebben duidelijk nog geen genoeg van al die Perama boten (en de boten van andere maatschappijen).

Na een bezoek aan Mojo volgt een lange vaart. Pas tegen de avond ben ik terug in Labuan Lombok. Daar wacht de bus die me naar Sengigi of Mataram brengt.

Welke tocht is leuker: van Lombok via Komodo naar Flores of via Rinca terug naar Komodo?

Ik vind Rinca leuker dan Komodo. De kans op draken is daar groter. Als je vooral voor de varanen gaat, zou ik vliegen naar Labuan Bajo en daar de boot nemen. Bijkomend voordeel is dat het van oost naar west vaak rustiger is op de boot.

Ga je voor de overall trip? Dan zou ik toch van Lombok naar Labuan Bajo varen. Je krijgt keer mee van Lombok en van de kust van Sumbawa (bij de andere trip vaar je daar 's nachts). Bovendien zijn de snorkelplekken en stranden die je tijdens deze trip ziet mooier.

perama boot lombok flores
De boottocht van Lombok naar Flores

Hoe ziet de boot eruit?

Perama heeft verschillende boten, deze kun je terugvinden op hun website. De grootste boot biedt plek aan vijftig passagiers plus crew. De boot heeft een aantal hutten en slaapplaatsen op het (overdekte) dek. Er zijn voldoende matrassen aanwezig. De mensen in een hut krijgen daarnaast een kussen en laken.

De boot heeft een aantal reddingsvlotten, reddingsvesten, een gps en marifoon.

Als je de vlog hierboven bekijkt, krijg je een beter beeld van de boot.

Wat is beter: dek of cabin?

Ik heb op het dek geslapen en in een hut. Dit zijn mijn ervaringen!

Een hut is comfortabeler omdat de matrassen net wat beter zijn. Wanneer de hutten benedendeks zijn, is het soms benauwd. (Er zijn ventilatoren aanwezig in de hutten.) Als de boot vol zit, heb je meer ruimte in de hut. Plus eigen stopcontacten.

Slaap je op het dek, dan is het koeler omdat de wind doorwaait. Er is een gedeeld hok/een ruimte waar je je backpack kan opslaan. Je deelt de stopcontacten met andere reizigers. Handig als je je telefoon of camera wilt opladen! Een plek op het dek is goedkoper dan in de hut.

slapen dek perama boot
Slapen op het dek van de Peramaboot

Toilet en douche worden gedeeld met andere reizigers. Er is warm water.

Als je in een hut slaapt, krijg je iedere dag 1,5 liter water, een blikje fris en bier plus koekjes of chips. Slaap je op het dek dan kun je deze dingen aan boord kopen. Maaltijden zitten bij de prijs in.

Tijdens mijn eerste boottrip was de boot maar halfvol. Toen was het dek fijner. Tijdens mijn tweede boottrip was ik blij met mijn hut: als je slecht slaapt kun je in de hut een middagdutje doen. Beide hebben dus voor- en nadelen.

Wat moet je meenemen aan boord?

Cruising #Indonesia with Perama Tours #komodo #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Zomer 2016 maakte ik de boottocht van Lombok naar Flores met Perama tours. Dank aan reisbuddy Ben voor zijn input voor de boottocht de andere kant op.

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry