home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
22/01/2020

Reisinformatie Albanië

Albanië is een bestemming waar het toerisme nog in de kinderschoenen staat. Is het moeilijk om door Albanië te reizen? Is Albanië gevaarlijk? Nee hoor! Het is een prachtige bestemming voor avontuurlijke reizigers. 

Visum voor Albanië

Nederlanders hebben voor Albanië geen visum nodig. Aan de grens krijg je een gratis visum wat 90 dagen geldig is. 

geld en budget albanie
Albanees geld

Geld en budget Albanië

De Albanese Lek (Lekë) is de officiële munteenheid van Albanië. Er gaan ongeveer 130 Lek in een euro (2018). Pinnen in Albanië is geen probleem, in alle steden zijn pinautomaten waar je terecht kan met je Nederlandse bankpas.

Op veel plekken worden prijzen in euro's aangegeven en kun je ook in euro's betalen. Lekker makkelijk!

Albanië is een goedkoop land en daarmee ideaal voor budgetreizigers. Wildkamperen is op veel plekken toegestaan. Ik ben geen groot fan van kamperen, dus koos ik voor iets luxere accommodatie. Voor een tweepersoonskamer met eigen badkamer of een appartement betaal je 25-40 euro per nacht.

Boek je je accommodatie via Airbnb? Via deze link krijg je 25 euro korting op je eerste reservering.

Een voedzame maaltijd met een halve liter water of bier kost bijna nooit meer dan 4-5 euro. Wil je iets stijlvoller eten in een middenklasse restaurant dan betaal je ongeveer 7 euro.

Entreegelden zijn hooguit 1-2 euro per keer. Veel bezienswaardigheden als kerken, moskeeën en natuurgebieden kun je gratis bezoeken. Een kleine donatie wordt uiteraard gewaardeerd.

eten albanie
Eten in Albanië

Ik reisde met een vriend. De totale kosten exclusief vliegtickets lagen rond de 35 euro per persoon per dag. Budgetreizigers kunnen (makkelijk) voor 20 euro per persoon per dag rondkomen (prijspeil mei 2016).

Veiligheid in Albanië

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's voor reizen naar Albanië. Dit betekent dat je als reiziger overal veilig kunt reizen naar Albanië. Twijfel je? Controleer dan voor vertrek de website van de Rijksoverheid, daar vind je actuele reisadviezen voor Albanië.

Dit gezegd hebbende: het verkeer in Albanië kan wat chaotisch zijn. Wegen zijn soms slecht. 

Reizen in Albanië met openbaar vervoer

Albanië heeft een ruim netwerk van bussen en furgons (minibussen). Het is niet echt mogelijk om een betrouwbare dienstregeling online te vinden, maar met een beetje hulp van Wiki-travel en je hotel kom je een eind.

Het is niet nodig om vooraf een zitplaats te reserveren, een kaartje kun je vlak voor vertrek aanschaffen op het station of in de bus. Voor de grote bussen zijn er officiële bushaltes, in de praktijk stoppen bussen overal. Je kunt dus overal langs de route instappen, heel handig.

Veel lijndiensten stoppen in de loop van de middag, vergeet niet te controleren wanneer de laatste bus (terug) gaat.

koman lake ferry
Koman Lake Ferrie

Taxi's in Albanië rijden op de meter. De prijs bedraagt minder dan een euro per kilometer. Van Tirana naar het vliegveld kost 20 euro. Als je een auto voor een hele dag wilt huren ben je 50-60 euro kwijt. Ik heb dit gedaan in Berat voor een bezoek aan de Osumi Canyon.

Ferries gaan maar een paar keer per dag, zo ook de 'beroemde' Koman Lake ferry

In Shkodra hebben de meeste hotels gratis fietsen. Ideaal!

Religie in Albanië

In Albanië wonen zowel (orthodoxe) christenen als moslims. Kerktorens en minaretten steken zij aan zij de hoogte in.

De taal van Albanië

In Albanië wordt niet veel Engels gesproken. Albanezen zijn echter behulpzaam en geduldig en proberen vaak in willekeurige andere talen met je te communiceren. Italiaans is erg populair bij jongeren, de oudere generatie spreekt nog Russisch.

verkeersbord albanie
Albanië werkt met het Romaanse alfebet

Verkeersborden zijn in het Romaanse schrift. 

Reizen als vrouw alleen

Albanië is een veilig land om doorheen te reizen, ook als vrouw alleen.

Beste reistijd voor Albanië

Het hoogseizoen in Albanië loopt van mei tot oktober.

In het noorden van Albanië kan in de winter een behoorlijk pak sneeuw liggen. Wintersport in dit gebied is nog niet ontwikkeld. Actief in de natuur? De zomer is de beste reistijd om te wandelen, raften of kajakken in het ruige noorden van Albanië.

regen abanie
Noodweer op komst

Albanië heeft een prachtige kustlijn met witte stranden en kleine eilandjes. De stranden in Zuid-Albanië kunnen in de zomermaanden erg druk zijn, wil je meer rust dan is mei-juni de beste reistijd. In april zijn veel strandtenten nog gesloten.

In het najaar valt gemiddeld de meeste regen. Uit ervaring weet ik dat het óók in de meivakantie heel nat kan zijn :)

Telefonie en internet in Albanië

Albanië hoort niet bij de EU, wat betekent dat je niet gratis kunt bellen en internetten binnen je bundel. Veel providers hebben echter een voordelige buitenlandbundel. Zo kun je bijvoorbeeld bij Tele2 500 MB aan data kopen voor 12 euro. Deze buitenlandbundel is meestal een maand geldig.

De meeste hotel en restaurants hebben WiFi. 

Meer lezen over de Balkan?

Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry