home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Giethoorn (apr.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)
- Almere (sept.)
- Dubai (okt.)
- Zandvoort (nov.)


Interview: going local Laos

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Deel 21: Sander vertelt over zijn leven in Laos. Vanaf oktober 2016 runt hij een kleinschalige homestay in het zuiden.

Ik ben geboren in 1982 in een ziekenhuis in Eindhoven. Ik ben opgegroeid in een dorp niet ver van die stad, Oirschot. Na mijn opleiding ‘internationale handel’ ben ik een tijdje blijven werken bij een bedrijf waar ik ook al werkte toen ik nog studeerde. Na deze periode ben ik gestart als assistent inkoper bij een klein bedrijf wat internationaal zaken doet. Daar kwam ik veelvuldig in contact met mensen uit andere landen (Duitsland, Zwitserland, Engeland, maar ook China, Taiwan, Vietnam en andere Aziatische leveranciers). Ik kreeg meer en meer het gevoel dat ik de wereld met eigen ogen wilde gaan aanschouwen en na een klein jaar op kantoor ben ik in 2006 voor het eerst (buiten Europa) de wereld ingetrokken met mijn backpack. 

sander en tanoi
Sander en Tanoi op vakantie in Nederland

Mijn eerste reis bracht me naar Rusland, Mongolië, China, Vietnam, Cambodja, Laos en Thailand en was een groot avontuur omdat ik van te voren niet veel gepland had. Ik reisde alleen en was vaak op mezelf aangewezen, vooral in China. Ik had de smaak te pakken en later volgde nog diverse reizen die me onder andere terugbrachten naar een deel van de voorgaande landen, maar ook naar Nieuw-Zeeland, Australië, Maleisië, Singapore en Indonesië. In 2007 kwam ik voor het eerst in Laos en dat was een erg mooie ervaring. Dat land bleef me fascineren en ik besloot er meer over te lezen en om er terug te keren. Dat heb ik dan ook meerdere malen gedaan. 

Wonen in Laos

Getrouwd in Laos

In 2012 besloot ik een poging te wagen om in Laos te gaan wonen. Het was niet altijd makkelijk, maar heeft me wijzer gemaakt en vooral veel levenservaring opgeleverd. In 2014 ben ik samen me mijn Laotiaanse vriendin op bezoek geweest in Nederland. We waren daar samen een paar maanden en ik ben er 9 maanden gebleven. In maart 2015 keerde ik terug naar Laos en daar ben ik nu nog steeds. Inmiddels zijn Tanoi en ik 8 maanden getrouwd en wonen we in een klein huisje pal aan de Mekong rivier. We zijn op dit moment nog druk bezig met de laatste stappen van de bouw van het huisje en de WC/ badkamer. Op 15 oktober hopen we de deuren van ons ‘guesthouse anex homestay’ te kunnen openen en zijn mensen van harte welkom. Meer informatie daarover (en foto’s die ik hier maak) kun je vinden op de Facebook pagina Don Som Riverside Guesthouse.  

zuiden van laos
Natuurlijk Zuid-Laos

Genieten van de natuur

Laos is een mooi land met erg veel natuurschoon en het land is ook rijk aan diverse culturen en gebruiken. De cultuur van de Laagland Lao (Lao Loum), waar ik tussen woon, is in vele opzichten erg anders dan de cultuur in het deel van Nederland waar ik vandaan kom, al zijn er ook wel overeenkomsten uiteraard. Heel veel dingen zijn anders. Het tempo is vaak een heel stuk lager dan ‘we’ gewend zijn, het eten is anders en dingen gaan hier nu eenmaal soms anders dan elders. Daar moet je mee om leren gaan en vaak moet je dingen accepteren zoals ze zijn. Veel van die dingen zijn overigens ook prima en als buitenstaander moet je je in mijn ogen aanpassen. 

Open en vriendelijke mensen

De mensen hier zijn over het algemeen overigens erg open en vriendelijk en begrijpen dat je niet alles kunt weten. Die relaxte omgang met mensen is erg fijn en is in mijn ogen ook een erg positief kenmerk van de Laotianen. 

regenbog mekong
Met zo'n uitzicht is een regenbui meteen minder erg ;)

Levendige historie

Op het eiland waar ik woon is het overigens niet moeilijk je voor te stellen hoe het leven hier pak hem beet honderd jaar geleden was. Er zijn hier geen wegen, er is nu wel stroom (sinds een jaartje of 7), er zijn veel rijstvelden (en de meeste mensen zijn boer en visser), de buffels, koeien, kippen, eenden etcetera lopen overal rond en veel huizen zijn gebouwd in de traditionele stijl. Het eiland bestaat ook voor het overgrote deel uit Laagland Laotianen en de cultuur, religie en gebruiken zijn dan ook nog springlevend. 

Reizen door Laos

Brabantse gastvrijheid in het zuiden van Laos

Bezoek ons en ik weet bijna zeker dat je een authentieke Laotiaanse ervaring zult hebben (met een vleugje Brabant)! We willen kookklassen proberen op te zetten (mijn vrouw kookt erg goed en ook haar zussen vinden dit leuk) en een bezoek aan ons eiland is absoluut ook een tripje ‘weg van de gebaande paden’. 

sanders homestay
Sanders nieuwe homestay

Leer de taal

Probeer ook wat woordjes Laotiaans te leren en pak af en toe eens de fiets, brommer of bus om een stuk van Laos te ontdekken weg van waar de meeste toeristen verblijven (overigens zijn veel van die bestemmingen waar veel toeristen komen ook prachtig). 

Geniet van de Laotiaanse keuken

Ga eens ergens een restaurantje binnen en bestel een Beerlao of wat te eten (met een taalboekje en handen en voeten kom je een heel eind meestal). Een paar echte Laotiaanse gerechten zijn tam maak hoeng (papaja salade met veel chili pepers), khao niao (kleefrijst), ping khai (gebarbecuede kip) en laap (fijn gehakte stukjes vlees of vis met kruiden en groentes, te eten met kleefrijst en meestal met varkensvlees, rundvlees of vis). 

Ik geef overigens ook met alle plezier tips en advies over Laos.

rijstvelden laos
Slapen tussen de rijstvelden

Bedankt Sander voor je leuke bijdrage!

Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry