home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Floortje terug naar Syrië

“Acht jaar geleden bezocht Floortje Dessing Syrië voor 3 op reis. Toen realiseerde ze zich niet dat het land op de rand van een burgeroorlog stond. Nu gaat ze terug. Ze probeert met haar ‘meest intensieve reis ooit’ dezelfde plekken te bezoeken als toen (Damascus, Palmyra) en een beeld te schetsen van het dagelijks leven. Dessing in deze krant: ‘Wat ik kan doen is een verhaal vertellen dat de oorlog vermenselijkt. Wat betekent zo’n oorlog voor het dagelijks leven van de mensen die er wonen?” 

Bron: NRC

Documentaire: Floortje terug naar Syrië

Televisie raakt mij zelden, maar het eerste deel van de documentaire ‘Floortje terug naar Syrië’ is een uitzondering. Ik zit gekluisterd op de bank met een grote pot thee. Op diezelfde bank dronk ik al enkele keren thee met Syrische vluchtelingen. Vanuit het getroffen Syrië denkt Floortje terug aan haar bezoek aan Syrië in 2008. Vanuit Utrecht denk ik terug aan mijn bezoeken in aan Syrië in 2009 en 2010.

jenny smit syrie
Bosra tijdens mijn eerste bezoek aan Syrië

Ik ben onder de indruk van het eerste deel van ‘Floortje terug naar Syrië'. Diverse emoties razen door mijn lijf. De pijn bij het zien van de getroffen delen van Damascus en Krak de Chevaliers. Verwondering: de flexibiliteit van de Syriërs, en hoe zij (schijnbaar) ondanks de oorlog het beste van hun leven proberen te maken, net als jij en ik. Het is absurd: een luxe bruiloft te midden van armoede en tijgers die sterven door granaten. Ik kan de beelden op mijn netvlies nauwelijks vatten.

Ik blader door mijn fotoalbum van Syrië en lees mijn blogs van toen. “Syrië was toen [voor de oorlog] al een moeilijk bereisbaar land”, alsdus Matthijs van Nieuwkerk. Ik heb dit niet zo ervaren. Door de vriendelijke en behulpzame bevolking kwam ik overal waar ik heen wilde. Geen enkele deur bleef gesloten.

Aan de hand van foto’s neem ik je mee langs de plekken die Floortje bezocht.

Damascus

Toen ik in 2009 kennis maakte met Syrië had ik niet echt een idee wat ik moest verwachten. Midden in de nacht kwam ik aan in de hoofdstad Damascus, een moderne en bruisende stad met een rijke historie. Tussen moderne winkels en een moskee kon ineens een Romeinse poort opduiken. 

grote moskee damascus

grote moskee gebed
De grote moskee van Damascus

De meeste inwoners van Syrië zijn moslim, maar in Damascus woonden ook orthodoxe christenen. Kerken en moskeeën stonden zij aan zij. De grote moskee was een belangrijke religieuze trekpleister voor moslims en christenen. Hier zouden de relikwieën van Johannes de Doper liggen. Tussen de pelgrims (en een sporadische toerist) schuifelde ik naar de tombe.

Zeven jaar geleden maakten Syriërs foto's van mij in de moskee. Nu gebruiken ze een selfie-stick om foto's van zichzelf te maken.

Damascus is meer dan een religie en historie. Er is een levendige markt, op straat worden verse fruitsapjes verkocht en mannen genieten op een terrasje van hun waterpijp. In mijn Syrië van toen, maar ook in het Syrië van Floortje anno 2016.

sap damascus syrie
Een verkoper van sap in Damascus

waterpijp syrie
Genieten van een waterpijp in Damascus

bruisende markt damascus
De bruisende markt van Damascus

Krak de Chavelier

Ten noorden van Damascus ligt het kruisvaarders kasteel van Krak de Chaveliers. Ik heb dit kasteel bezocht als dagtrip vanuit Hama

Krak de Chavelier is beschadigd door de oorlog. Ik betrap me erop dat ik een beetje opgelucht ben bij het zien van de beelden van Floortje. 'Floortje terug naar Syrië' laat zien dat het kasteel deels verwoest is, maar dat grote delen nog steeds overeind staan. Dit is slechts een voorbeeld van de kracht van deze documentaire: het beeld is completer dan het NOS-journaal of de propaganda beelden van Assad.

krak de chavelier

uitzicht vanaf krak de chavelier
Krak de Chaveliers

Homs

Floortje bezoekt de stad Homs, een belangrijk politiek bolwerk. Tijdens beide bezoeken aan Syrië heb ik overwogen naar Homs te gaan, maar beide keren ben ik in Hama beland. Van Homs heb ik enkel het busstation gezien ;)

Palmyra

In bij de woestijnstad Palmyra ligt de mooiste Romeinse stad die ik ooit gezien hebt. Of lág de mooiste Romeinse stad die ik ooit gezien heb... Ik zwerf langs kleurrijke mozaïeken, tempels, colonnades, marktplaatsen en zelfs een heus amfitheater. 

Om Palmyra weer te bezoeken reist Floortje door de woestijn, welke nog in handen is van IS. De beelden van het stadje en van de verwoeste Temple of Bell bezorgen me koude rillingen. Zouden de lieve bedoeïenen waar ik thee dronk nog leven?

  zuilen van pamyra in syrie

temple of bell palmyra
Het kostte duizenden kilo's springstof om de Temple of the Bell te verwoesten. Waarom?

palmyra bedouiene
Op bezoek bij de bedoeïenen

Syrië na de oorlog

Hoe lang gaat het nog duren voordat er een eind komt aan die vreselijke oorlog in Syrië? Hoe lang gaat het nog duren voordat  het land weer bewoonbaar is? Wanneer is het land zover opgebouwd dat er weer inkomsten uit het toerisme gegeneerd kunnen worden? Ik hoop dat de oorlog snel voorbij is.

Een ding staat als een paal boven water: net als Floortje wil ik terug naar Syrië.

Uitzending gemist?

Deel 1 van 'Floortje terug naar Syrië' (6 oktober 2016)
Deel 2 van 'Floortje terug naar Syrië' (13 oktober 2016)

Meer lezen over Syrië


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry