home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
15/08/2018

3x doen in Utrecht

Ik zwerf over de hele wereld. Ik houd van Indonesië. Toch ben ik ook trots op mijn kleine gele huisje aan het water in Utrecht. En op de leuke dingen die je in Utrecht ken doen. Drie insider tips: doen in Utrecht. 

uitzicht vanaf de dom
Het uitzicht vanaf de Dom in Utrecht

Beklim de Dom

"Als ik boven op de dom sta
Kijk ik even naar benee
Dan zie ik het Oude Grachie
En het Vreeburg en Wijk C"  

Utrecht Mien Stadsie is een bekend nummer onder de Utrechtse studenten. Tijdens een van de eerste weken dat ik in Utrecht woonde, groen als ik was, leerde ik het nummer al zingen. Dat had overigens niks met mijn ontgroening te maken - ik ben nooit lid geweest van een corporale studentenvereniging. 

Toch heb ik de Dom niet zo vaak beklommen, terwijl het uitzicht echt prachtig is! De Domtoren is één van de hoogte torens van Utrecht: in het Utrechtse centrum mogen geen gebouwen gebouwd worden die hoger zijn dan de dom. Wist je dat de Dom met zijn 465 treden de hoogste kerktoren van Nederland is?

Het beklimmen van de Dom is eigenlijk een must do voor iedereen die in Utrecht woont en voor iedereen die Utrecht bezoekt. Er worden iedere dag rondleidingen gegeven, er is dus geen excuus om de Dom níet te beklimmen! Elk seizoen zie je wel weer wat anders. (Mij verbaast het elke keer weer hoe groen de omgeving van Utrecht is.)

bouwteking dom utrecht
De Domtoren op papier

De rondleiding begint met een bezoek aan de Mariakapel onder in de Dom. Een sfeervolle kapel met prachtige glas in lood ramen. De kapel is erg populair voor bruiloften en partijen. Wanneer je de kapel binnenstapt snap je meteen waarom.

Wist je dat de uitdrukking 'ladderzat' ook uit Utrecht komt? In de domtoren, boven de kapel, liepen de feestjes wel een uit de hand. Met je dronken kop door de kapel was toentertijd not done, naar buiten via een laddertje was daarom het enige alternatief.

Het uitzicht vanaf de Dom Toren is overigens fantastisch: bij helder weer kun je zelfs Rotterdam zien liggen.

Lees meer over de Dom in Utrecht.

Dom Under

Heb je interesse in de geschiedenis van Utrecht en van de Dom? Plan dan na je bezoek aan de domtoren een bezoekje aan Dom Under, een interactieve rondleiding onder de Dom.

domunder utrecht
Met een zaklamp op ontdekking onder de Dom in Utrecht

De rondleiding begint met een korte introductie onder het VVV-kantoor. De geschiedenis van het Domplein gaat terug naar de tijd van de Romeinen: toen stond hier een Castellum. Eeuwen later, zo rond de 13de eeuw, is er begonnen met de bouw van de Dom zoals we hem nu kennen.

Gewapend met een zaklamp en een koptelefoon duik ik onder de Dom. Wanneer ik met de zaklamp op een speciale sensor richt, ontrafelt de Dom een van zijn verhalen voor me. Het verhaal van de oude Romeinen en hun handel en muntjes. Het verhaal van bisschoppen die onder de Dom begraven liggen. Maar ook het verhaal van de verwoesting van het schip van de Dom.

Dom Under is leuk voor jong en oud.

Ben je na een bezoek aan de Dom enthousiast geworden en wil je net als ik meer weten van de Romeinen in Utrecht? Fiets dan langs de Limes naar Woerden.

Trajectum Lumen in Utrecht

Sinds 2013 loopt het Trajectum Lumen door Utrecht: de lichtkunstroute. Een spoor van lichtdruppels verbindt zo'n twintig kunstwerken met elkaar.

trajectum lumen utrecht
Trajectum Lumen in Utrecht. De lichtkunstwerkroute.

Je kan de lichtkunstroute volgen met een professionele gids, maar je kan ook zelf op pad. Met de gratis Trajectum Lumen app of een speciale kaart van Utrecht hoef je niet bang te zijn dat je een van de kunstwerken mist.

Gewapend met de camera volg ik een spoor van lichtjes door de Utrechtse binnenstad. Ik kom op plaatsen die ik nog nooit heb bezocht, ondanks dat ik al jaren in Utrecht woon. Sommige lichtkunstwerken zijn groots, andere zijn slechts klein. Terwijl ze aan en uit gaan, spiegelen de gekleurde lichtjes speels in het water. 

Het Trajecten Lumen is een leuke activiteit voor de nazomer. De temperaturen zijn nog aangenaam en het wordt niet al te laat donker. En regent het? In de Utrechtse binnenstad zijn voldoende locaties waar je onder het genot van een drankje kan schuilen voor de regen.

Mijn favoriete lichtkunstwerk in Utrecht stond helaas maar tijdelijk: in 2011 scheen vanaf universiteitscomplex de Uithof een regenboog naar de Dom. Deze regenboog verscheen ter eren van het 375-jarig bestaan van de universiteit Utrecht. De kleuren van de regenboog symboliseerden de kleuren van de verschillende faculteiten.

Omdat ik het niet kan laten plaats ik toch een paar foto's van dit kunstwerk. Mooi hè?

laser utrecht

solis utrecht

regenboog binnenstad dom
Tijdens het 75ste lustrum van de universiteit Utrecht (2011) liep er een regenboog van de Uithof naar de Dom

Wat doe jij het liefst in Utrecht? 

Meer lezen?  


Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry