home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Burlende herten fotograferen op de Hoge Veluwe

Ik fiets achter de boswachter aan. Met mij fietsen ongeveer twintig andere natuurliefhebbers. Deze ervaring is misschien niet authentiek, maar voor míj is en blijft het heel bijzonder: het is bronstijd en ik ga burlende herten kijken op de Veluwe.

Op een zonnige vrijdagmiddag trek ik na mijn werk naar de Veluwe om de hertenbronst te fotograferen. Al snel hoor ik het typische burlende geluid van het mannelijk hert. Zijn gewei schittert in de zon.

edelhert fotografie
Edelherten spotten vanaf de Wildbaan Veluwe

Wanneer begint de bronstijd?

In het voorjaar worden jonge hertjes geboren. Deze hertenkalveren groeien op bij de moeders. Hoewel de film 'Bambi' anders doet geloven kijkt papa niet om naar zijn spruit. In het najaar vindt de bronst plaatst, dit is de paartijd. Door te burlen met soms een gevecht bepalen de mannetjes wie er met het bronstig vrouwtje van bil mag. 

De bronsttijd van edelherten duurt een paar weken, waarin een edelhert tientallen kilo's kan verliezen. Na de bronsttijd heeft het edelhert een paar weken om op krachten te komen voordat de winter start en voedsel schaars wordt.

De bronsttijd voor edelherten in de Hoge Veluwe begint in september.

Burlende Herten Hoge Veluwe

Er zijn speciale bronstexcursies voor fotograferen, bijvoorbeeld via Natuurfotografieworkshops. De fotoexcursies zitten snel vol. Tijdens een georganiseerde trip heb je toegang tot afschermde plekken om de bronstige herten op de Veluwe te zien en horen. Samen met een boswachter kun je het park na zonsopkomst betreden, iets waar normaal hoge boetes op staan.

Ben je te laat met het boeken van een excursie? Geen paniek, er zijn alternatieven om toch de hertenbronst te beleven. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden waar je burlende herten kan zien en het burlen van de herten kunt horen. 

hindes in de hei
Een roedel herten op de Veluwe tijdens de bronsttijd

Bronstijd Veluwe: de Wildbaan Hoge Veluwe

Ik ben geen echte natuurfotograaf. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn en dieren te fotograferen, maar ik heb niet het geduld (en de tijd) om dagenlang voor dag en dauw in een schuiltentje te liggen en te wachten op het perfecte shot.

In Nationaal Park de Hoge Veluwe zijn laagdrempelige alternatieven. Op de Wildbaanweg Hoge Veluwe worden herten tijdens de bronst gevoerd. Hier zijn de herten op de Veluwe gewend aan mensen en camera's. Doordat de bronstige edelherten relatief dichtbij komen, kun je tegen een natuurlijke achtergrond van bos en hei mooie plaatjes schieten. De kans om ederherten te zien op de Veluwe is dan ook groot.

Let op: dit is een de populairste plekken voor herten spotten op de Veluwe, in het weekend is het daardoor erg druk. 

Vanuit een schuilhut herten zien op de Veluwe

Er zijn een aantal openbare schuilhutten op de Veluwe voor het zien en fotograferen van burlende edelherten. Een daarvan is het Aardhuis bij Hoog Soeren. Als de edelherten zin hebben, komen ze tot vrij dicht bij jou.

In sommige schuilhutten zijn verrekijkers aanwezig. Het is wat passen en meten, maar je kunt je statief zo opstellen dat je vanuit de schuilhut prachtige foto's kan maken.

Op deze kaart van de Hoge Veluwe zie je waar de schuilhutten liggen om herten te fotograferen.

fotografie edelhert schuilhut
Edelherten in Nederland bespieden vanuit een schuilhut

Andere plekken om burlende herten te zien

Burlende herten spotten bij de Amsterdamse Waterleidingduinen

Ook in de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je burlende en vechtende damherten zien. In de Amsterdamse waterleidingduinen zijn geen schuilhutten, maar met een beetje geluk kom je het burlend damhert vanzelf tegen. In deze blog vertel ik waar je het beste burlende herten kunt spotten in de Waterleidingduinen.

Is het niet de tijd van het jaar voor het burlen van herten? Bezoek dan de vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Burlende herten fotografie in de Oostervaardersplassen

Een plek die hoog op mijn wishlist staat: een hertenbronst excursie in de Oostvaardersplassen.

Staatsbosbeheer biedt excursies per huifkar aan. 

herten waterleidingduinen ftografie
Jong hert in de Amsterdamse Waterleidingduinen

TIPS VOOR HET FOTOGRAFEREN VAN BURLENDE HERTEN OP DE VELUWE

Het beste tijdstip om te fotograferen

Edelherten fotograferen op de Veluwe kan vanaf half september/eind september. De bronsttijd duurt een paar weken.

Wanneer burlen edelherten? De beste tijd om burlende herten te horen is 's nachts actief, maar dat is niet het beste moment om wildlife foto's te maken. Wil je mooie foto's maken? Ga dan in de vroege ochtend en late namiddag naar de Veluwe. Met een beetje geluk profiteer je van het mooie  zachte licht van het gouden uurtje. Herten zijn wilde dieren, je weet nooit helemaal zeker of je vechtende herten ziet. Een flinke dosis geduld is essentieel voor mooie natuurfoto's.

Aanbevolen apparatuur voor het fotograferen van de hertenbronst

Ik ben op pad gegaan met mijn Canon 70D en Canon 70-200mm F/4.0 (dus maximaal 320mm kleinbeeldequivalent). Vaak kwam ik zoom te kort. Met een 2x extender kreeg ik de herten beter in beeld, maar deze setup is traag met focussen! Focussen met liveview werkt voor mij het beste.

Tip: Vergeet niet je statief mee te nemen wanneer je de hertenbronst fotografeert.

burlend edelhert
Burlende edelherten Hoge Veluwe

Meer lezen over fotograferen in de herfst? 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry