home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2021:

- Limburg (feb.)
- Noord-Holland (apr.)
- Groningen (apr.)
- Noord-Holland (mei)
- Polen (juli)
- Slowakije (aug.)
- Tsjechië (aug.)


Burlende herten fotograferen op de Hoge Veluwe

Ik fiets achter de boswachter aan. Met mij fietsen ongeveer twintig andere natuurliefhebbers. Deze ervaring is misschien niet authentiek, maar voor míj is en blijft het heel bijzonder: het is bronstijd en ik ga op zoek naar burlende en vechtende herten op de Veluwe.

Op een zonnige vrijdagmiddag trek ik na mijn werk naar de Veluwe om de hertenbronst te fotograferen. Al snel hoor ik het typische burlende geluid van het mannelijk hert. Zijn gewei schittert in de zon.

edelhert fotografie
Een edelhert vanaf de Wildbaan Veluwe

De levenscyclus van een edelhert

In het voorjaar worden jonge hertjes geboren. Deze hertenkalveren groeien op bij de moeders. Hoewel de film 'Bambi' anders doet geloven kijkt papa niet om naar zijn spruit. 

In het najaar vindt de bronst plaatst, dit is de paartijd van de herten. Door te burlen met soms een gevecht bepalen de mannetjes wie er met het bronstig vrouwtje van bil mag. Dit is een heel spektakel om te zien en te fotograferen!

De bronsttijd duurt een paar weken, in die paar weken kan een edelhert tientallen kilo's verliezen. De bronsttijd is ook een ware uitputtingsslag. Na de bronsttijd heeft het edelhert een paar weken om op krachten te komen voordat de winter start en voedsel schaars wordt.

Fotografie van burlende herten: de beste plek

Op verschillende plaatsen vind je burlende herten in Nederland. Bij deze een aantal voorbeelden waar je herten kunt spotten en fotograferen.

Fotografie workshop tijdens de herten bronst

Er zijn speciale bronstexcursies voor fotograferen, bijvoorbeeld via Natuurfotografieworkshops. De speciale foto-excursies zitten snel vol. Tijdens een georganiseerde trip heb je toegang tot afschermde plekken om de bronstige herten op de Veluwe te zien. Op het verstoren van de bronst staan hoge boetes!

Ben je te laat met het boeken van een excursie? Geen paniek, er zijn alternatieven om toch de hertenbronst te beleven. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden.

hindes in de hei
Een roedel herten op de Veluwe

Bronstijd Veluwe: de Wildbaanweg op de Hoge Veluwe

Ik ben geen echte natuurfotograaf. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn en dieren te fotograferen, maar ik heb niet het geduld (en de tijd) om dagenlang voor dag en dauw in een schuiltentje te liggen en te wachten op het perfecte shot.

In Nationaal Park de Hoge Veluwe zijn laagdrempelige alternatieven. Op de Wildbaanweg midden in het nationale park worden herten tijdens de bronst gevoerd. Hierdoor zijn de herten op de Veluwe in zekere zin gewend geraakt aan de grote stroom mensen en camera's. Doordat de bronstige edelherten relatief dichtbij komen, kun je tegen een natuurlijke achtergrond van bos en hei mooie plaatjes schieten.

Let op: dit is een de populairste plekken voor herten spotten op de Veluwe, in het weekend is het daardoor erg druk. 

Herten zien op de Veluwe vanuit een schuilhut 

Er zijn niet veel schuilhutten op de Veluwe waar je als fotograaf zo maar in kan. Een voorbeeld van een openbare schuilhut is bij het Aardhuis bij Hoog Soeren. Vanuit de schuilhut kun je vrij dicht bij de herten komen en wild spotten op de Veluwe. Beter gezegd: als de edelherten zin hebben, komen ze tot vrij dicht bij jou.

fotografie edelhert schuilhut
Edelherten in Nederland bespieden vanuit een schuilhut

In sommige schuilhutten zijn verrekijkers aanwezig. Het is wat passen en meten, maar je kunt je statief zo opstellen dat je vanuit de schuilhut prachtige foto's kan maken.

De Amsterdamse Waterleidingduinen

Ook in de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je burlende en vechtende edelherten én damherten zien. In de Amsterdamse waterleidingduinen zijn geen schuilhutten, maar met een beetje geluk kom je het burlend edelhert en het damhert vanzelf tegen.

Is het niet de tijd van het jaar voor het burlen van herten? Bezoek dan de vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Burlende herten fotografie in de Oostervaardersplassen

Een plek die hoog op mijn wishlist staat: een hertenbronst excursie in de Oostvaardersplassen.

Staatsbosbeheer biedt excursies per huifkar aan. 

herten waterleidingduinen ftografie
Jong hert in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Tips voor het fotograferen van burlende herten

Het beste tijdstip om te fotograferen

Burlende herten fotograferen kan op de Hoge Veluwe vanaf half september/eind september. In andere nationale parken begint de bronst vaak iets later.

Edelherten zijn vooral 's nachts actief. De schemer is natuurlijk niet het beste moment om wildlife foto's te maken, de vroege ochtend en late namiddag is dat wel. Met een beetje geluk profiteer je optimaal van het gouden uurtje. Herten zijn wilde dieren, je weet nooit helemaal zeker of je vechtende herten ziet. Een flinke dosis geduld is essentieel voor mooie natuurfoto's.

Aanbevolen apparatuur voor het fotograferen van de hertenbronst

Ik ben op pad gegaan met mijn Canon 70D en Canon 70-200mm F/4.0 (dus maximaal 320mm kleinbeeldequivalent). Vaak kwam ik zoom te kort. Met een 2x extender kreeg ik de herten beter in beeld, maar deze setup is heel traag met focussen! Focussen met liveview werkt voor mij nog het beste.

Tip: Vergeet niet je statief mee te nemen wanneer je de hertenbronst fotografeert.

burlend edelhert
Burlende edelherten tijdens een fotosafari op de Hoge Veluwe

Meer lezen over fotograferen in de herfst? 

Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry