home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
19/02/2020

Burlende herten fotograferen op de Hoge Veluwe

Ik fiets achter de boswachter aan. Met mij fietsen ongeveer twintig andere natuurliefhebbers. Deze ervaring is misschien niet authentiek, maar voor míj is en blijft het heel bijzonder: het is bronstijd en ik ga op zoek naar burlende en vechtende herten op de Veluwe.

Op een zonnige vrijdagmiddag trek ik na mijn werk naar de Veluwe om de hertenbronst te fotograferen. 

edelhert fotografie
Een edelhert vanaf de Wildbaan op de Hoge Veluwe

De levenscyclus van een edelhert

In het voorjaar worden jonge hertjes geboren. Deze hertenkalveren groeien op bij de moeders. Hoewel de film 'Bambi' anders doet geloven kijkt papa niet om naar zijn spruit. 

In het najaar vindt de bronst plaatst, dit is tijd waarin de herten zich voortplanten. In de bronsttijd moeten de mannetjes de vrouwtjes het hof maken. Door te burlen en soms door een gevecht bepalen de mannetjes onderling wie er met een vrouwtje van bil mag. Dit is een heel spektakel om te zien en te fotograferen!

De bronsttijd duurt een paar weken, in die paar weken kan een edelhert tientallen kilo's verliezen. De bronsttijd is dan ook een ware uitputtingsslag. Na de bronsttijd heeft het edelhert een paar weken om op krachten te komen voordat de winter start en voedsel schaars wordt.

Fotografie van burlende herten: de beste plek

Op verschillende plekken in Nederland kun je tijdens de bronst foto's maken van burlende herten. Bij deze een aantal voorbeelden.

Fotografie workshop tijdens de herten bronst

Er zijn speciale bronstexcursies voor fotograferen. Natuurfotografieworkshops biedt bijvoorbeeld foto-excursies aan. De speciale foto-excursies zitten snel vol. Tijdens een georganiseerde trip heb je toegang tot plekken waar je normaal niet kan en mag komen. Op het verstoren van de bronst staan hoge boetes!

Ben je te laat met het boeken van een excursie? Geen paniek, er zijn alternatieven om toch de hertenbronst te beleven.

hindes in de hei
Hindes in de hei op de Hoge Veluwe

De wildbaanweg op de Hoge Veluwe

Ik ben geen echte natuurfotograaf. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn en dieren te fotograferen, maar ik heb niet het geduld (en de tijd) om dagenlang voor dag en dauw in een schuiltentje te liggen en te wachten op het perfecte shot.

In Nationaal Park de Hoge Veluwe zijn laagdrempelige alternatieven voor fotografen als ik (en jij?). Op de Wildbaanweg midden in het nationale park worden herten tijdens de bronst gevoerd. Hierdoor zijn de herten in zekere zin gewend geraakt aan de grote stroom mensen en camera's die hen vanaf de openbare weg gade slaan. Doordat de edelherten relatief dichtbij komen, kun je tegen een natuurlijke achtergrond van bos en hei mooie plaatjes schieten.

Burlende herten fotograferen op de Veluwe vanuit een schuilhut 

Er zijn niet veel schuilhutten op de Veluwe waar je als fotograaf zo maar in kan. Een voorbeeld van een openbare schuilhut is bij het Aardhuis bij Hoog Soeren op de Veluwe. Vanuit de schuilhut kun je vrij dicht bij de herten komen. Beter gezegd: als de edelherten zin hebben, komen ze tot vrij dicht bij jou.

fotografie edelhert schuilhut
Edelherten bespieden vanuit een schuilhut

In sommige schuilhutten zijn verrekijkers aanwezig. Het is wat passen en meten, maar je kunt je statief zo opstellen dat je vanuit de schuilhut prachtige foto's kan maken.

De Amsterdamse Waterleidingduinen

Ook in de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je burlende en vechtende edelherten én damherten zien. In de Amsterdamse waterleidingduinen zijn geen schuilhutten, maar met een beetje geluk kom je de herten vanzelf tegen.

Zie je geen burlende herten? Breng dan een bezoekje aan de vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Burlende herten fotografie in de Oostervaardersplassen

Een plek die hoog op mijn wishlist staat: een hertenbronst excursie in de Oostvaardersplassen.

Staatsbosbeheer biedt excursies per huifkar aan. 

herten waterleidingduinen ftografie
Jong hert in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Tips voor het fotograferen van burlende herten

Het beste tijdstip om te fotograferen

Burlende herten fotograferen kan op de Hoge Veluwe vanaf half september/eind september. In andere nationale parken begint de bronst vaak iets later.

Edelherten zijn vooral 's nachts actief. De schemer is natuurlijk niet het beste moment om wildlife foto's te maken, de vroege ochtend en late namiddag is dat wel. Met een beetje geluk profiteer je optimaal van het gouden uurtje.

Aanbevolen apparatuur voor het fotograferen van de hertenbronst

Ik ben op pad gegaan met mijn Canon 70D en Canon 70-200mm F/4.0 (dus maximaal 320mm kleinbeeldequivalent). Vaak kwam ik zoom te kort. Met een 2x extender kreeg ik de herten beter in beeld, maar deze setup is heel traag met focussen! Focussen met liveview werkte voor mij nog het beste.

Tip: Vergeet niet je statief mee te nemen wanneer je de hertenbronst fotografeert.

burlend edelhert
Burlende edelherten tijdens een fotosafari op de Hoge Veluwe

Meer lezen over fotograferen in de herfst?


Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry