home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Achter de schermen #8

Achter de schermen: wat hield mij de afgelopen tijd bezig? En wat zijn mijn (reis)plannen voor de komende tijd? Een kort overzicht van de leuke en minder leuke dingen van september en oktober 2016.

Met de billen bloot

Grappig. Een jaar geleden begon ik met de rubriek 'Achter de schermen'. Ondanks dat ik op dat moment al ruim twaalf jaar blogde, voelde dat toch als iets engs. Alsof ik een beetje met de billen bloot moest door te vertellen wat mij allemaal bezig houdt behalve reizen. 

Grappig. Als ik terug lees zie ik dat sommige dingen hetzelfde zijn gebleven. Ik dácht meer tijd te krijgen door van twee banen terug te gaan naar een baan, maar stiekem kom ik nog altijd tijd te kort. Ik vind loslaten soms moeilijk. Ik wil nog altijd te veel. Ik ben nog altijd te perfectionistisch. Maar toch durf ik heel voorzichtig te concluderen dat ik vooruitgang boek. Zij het met hele kleine stapjes.

Ik ben gegroeid

Dat je sterker wordt van reizen is een cliché. Zoals veel clichés zit er een kern van waarheid in. Ik geniet van de mensen die ik ontmoet op reis, en van de inzichten die ze me geven. Ik geniet  te leren over onbekende plekken en onbekende culturen te ervaren. Op reis staat de tijd soms even stil, waardoor ik ineens besef wat ik écht belangrijk vind in mijn leven.

In 2006 bezocht ik voor het eerste de Gili-eilanden, drie pareltjes voor de kust van Lombok. Ik deed een dagje niks op het strand - wat echt heel knap is voor een druktemaker als ik. Ik had de leukste gesprekken met de leukste mensen en ik werd verliefd. Op de omgeving en het leven.

dromen gili eilanden
Dromen van de Gili-eilanden

In 2012 spatte mijn liefde als een zeepbel uiteen. De Gili's waren veranderd, volgebouwd. Het was drukker en de prijzen waren fors gestegen. Ik was zo teleurgesteld! 

Ineens was ik deze zomer wéér op Gili Trawangan. En ineens realiseer ik me: het leven staat niet stil. De Gili T. heeft meer kamers, maar hoeveel huizen heb ik het afgelopen jaar gehad? Ik hoef niet meer elke rupiah om te draaien, dus waarom zou ik me druk maken dat het water op de Gili's duurder is dan op Bali? Verspilde energie.

Wanneer je los laat geniet je meer. 

Ik ben gegroeid (2)

Soms zit ik in dubio: wat wil ik met IkReis? Ga ik voor de grote bezoekersaantallen of wil ik juist aandacht blijven besteden en kleine lokale festivals? Dat laatste dus! Ik wil authentiek zijn.

Toch ben ik blij dat steeds meer mensen IkReis weten te vinden. Mijn vindbaarheid via Google wordt steeds beter, ruim de helft van mijn bezoekers komt via Google op mijn site. Mijn investering in SEO begint vruchten af te werpen. 

Op Instagram heb ik de 1000 volgers aangetikt! Een kleine mijlpaal. Op Facebook heb ik nu ruim 600 likes.

banner facebook
Uitsnede van mijn nieuwe banner op Facebook

Nieuw logo

In het kader van professionalisering: ik heb een nieuw logo. (Dat impliceert misschien dat er ook een oud logo was, maar dat is dus niet zo.) Ik ben blij en trots.

Jarenlang ontkende ik dat ik een logo nodig had. Achteraf gezien denk ik dat het een vorm van struisvogel-Jenny is: kop in het zand en niet na willen denken over wat ik wil. Niet wetend waar ik moet beginnen.

Sorry Nederlandse ontwerpers, ik heb een logo via Fiverr. In een zucht en een scheet was het af: ik zette een pitch uit en kreeg heel veel reacties. Nogal random koos ik een dame uit met wie ik ging samenwerken. Binnen een paar uur kreeg ik een eerste versie en de volgende ochtend zat de revisie (en tevens definitieve versie) in mijn mailbox. Bizar hoe snel en makkelijk dit gaat.

Nu pronkt het logo in mijn banner van IkReis én in de banners van mijn sociale mediakanalen. Die laatste waren sowieso aan een update toe, een win-win situatie dus. 

ikreis youtube

Mijn YouTube-kanaal heeft de grootste veranderingen ondergaan. Ik heb afspeellijsten gemaakt en mijn kanaal wat overzichtelijker ingericht. Helaas heb ik maar weinig abonnees, ik hoop dat dit aantal nu iets sneller zal groeien. (Hint: ik vind het leuk als je me volgt.)

Leuke dingen in september en oktober

In mijn vrije weekenden heb ik een hoop leuke dingen gedaan.

Heidelberg

Begin september ben ik naar Heidelberg gegaan. Wat een heerlijke stad! Ik heb veel gewandeld, lekker gegeten, maar geen foto's gemaakt van eten omdat ik daar geen zin in had. 

Heb je mijn eerste blog over Heidelberg al gelezen?

Duiken vanaf de Panda

Met een groep van twintig duikers leefde ik een weekend op een boot in Zeeland. Eat, dive, sleep, repeat. Het leven is soms zo eenvoudig. 

detail annemoon
Een detail van een anemoon 

De Panda is een hele fijne duikboot. Je hoeft niet op de kentering te duiken, dus je kan zelf bepalen wanneer je het water in springt en hoe lang je duikt. Van een vriend mocht ik een lens lenen voor mijn onderwatercamera en het was heel leuk om daarmee te spelen. Wie weet koop ik in de toekomst zelf een groothoeklens.

Bronsttijd

De herfst is een tijd van verandering. Ik vind het heerlijk om dan naar buiten te trekken en de veranderingen van mijn omgeving vast te leggen. Deze maand verschenen er maar liefst twee blogs over fotograferen in de herfst op IkReis: eentje over herfstfotografie in het algemeen, eentje over de bronsttijd. Vorig jaar schreef ik al een leuke blog over paddestoelenfotografie.

Het zien van burlende edelherten stond al jaren op mijn bucketlist. Het boeken van een bronstexcursie is echter niet zo eenvoudig - tenminste niet al je vrij last minute even wilt regelen. Toch is het me gelukt: ik ben met een gids van staatsbosbeheer de Veluwe op gegaan. Echt heel leuk!

drinkend hert
Een drinkend edelhert

De bronsttijd is inmiddels voorbij, maar gelukkig hebben we de foto's nog. 

Lissabon

Met mijn beste vriend ging ik naar Lissabon in de herfstvakantie. Ik houd van de herfst, is een paar dagen Portugal ook zeker niet verkeerd.

Plannen voor de komende tijd

As we speak zit ik in Leuven. Je kan me volgen op via #seemyleuven. op Facebook en Instagram staan al wat foto's, maar dat worden er binnenkort beslist meer.

In november ga ik een week naar Jordanië. Ik ben zo blij! In principe kan ik natuurlijk niet weg buiten de schoolvakanties, maar met wat flexibiliteit van mijn kant én die van mijn school mag ik mee met deze gave persreis. Dit is meer dan ik ooit had durven dromen! (Ik moet alle gemiste uren uiteraard inhalen - dat spreekt voor zich.)

In de kerstvakantie ga ik naar Fins Lapland. Duimen jullie voor noorderlicht?

Edit: lees meer over Jordanië en winters Lapland.

noorwegen noorderlicht
Het noorderlicht in Noorwegen

Winactie: win een Tropilex hangmat naar keuze

Ik heb weer een leuke winactie! Droom jij ook altijd van de zomer en mooie stranden? Doe dat vanuit je eigen gave hangmat!

Op mijn blog over de mooiste stranden van Indonesië lees je wat je moet doen om mee te dingen voor deze leuke prijs. Meedoen kan nog tot 7 november 2016.

Beste gelezen blogs

Ook aan mijn top 3 van best gelezen blogs kun je zien dat de zomer voorbij is. Terug van weggeweest: mijn blog over het noorderlicht. Hopelijk kan ik in januari een paar mooie foto's aan deze blog toevoegen.


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry