home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
21/10/2018

Nusa Lembongan

Ik houd van Bali, maar de drukte in het zuiden van het eiland ben ik snel zat. De redding is echter nabij: op iets meer dan een half uur varen van Bali liggen het prachtige Nusa Lembongan en Nusa Penida.

bloedkoraal nusa lembongan
Aangespoeld bloedkoraal bij Mangrove Point op Nusa Lembongan. (Na de foto heb ik het koraal teruggelegd op het strand.)

In alle vroegte word ik opgehaald bij mijn hotel in het hectische Kuta. Op naar een onbekend eiland in mijn favoriete Indonesië! Hallo Nusa Lembongan.

Mangrove Point aan de noordkant van Nusa Lembongan

Laat ik maar met de deur in huis vallen: Mangrove Point is met stip mijn favoriete plekje op Nusa Lembongan. Hier vind je het mooiste en rustigste strand van Nusa Lembongan. Het zand is wit. De zee is blauwer dan blauw. Aan de horizon kijk je bij helder weer uit op Bali en de Gunung Agung, de meest heilige berg van het eiland. En vlak voor de kust liggen de mangroven.

Ik lig in een zitzak met een fruitsapje in mijn hand en ik geniet. Echt, zitzakken zijn ineens helemaal hip in Indonesië. Zo fijn!

varen door mangroven
Varen door de mangroven bij Mangrove Point

Varen door de mangroven van Nusa Lembongan

Ik wil meer dan alleen met mijn luie bips in de zitzak liggen. En dat kan bij Mangrove Point. Er zijn veel excursies door de bossen te boeken. Ik kies voor een boottocht door de mangroven.

Het bootje glijdt geruisloos door het water. Het enige geluid dat ik hoor is het geluid van de stok die zachtjes in het water plonst. Langzaam duwt de schipper het bootje vooruit. Soms stopt ze om een korte uitleg te geven van wat we zien, maar helaas gaat onze gids niet verder dan het maken van dierengeluiden en het wijzen naar dingen. De uitleg is dus écht kort!

Ik zie baby-barracuda's, verschillende soorten kreeften en insecten. De wortels in het water bieden bescherming aan allerlei klein grut. Ik hoor vogels en andere insecten. Het zonlicht schijnt door de bladeren van de bomen. De zonnestralen laten speelse figuren achter op het water.

kreeftjes tussen de mangroven
Krabbetjes tussen de wortels van de mangroven

Helaas heb ik bij het plannen van mijn trip naar Mangrove Point niet naar de kentering gekeken. Het is laagwater wanneer ik de mangrovebossen bezoek. Dit betekent dat de boottocht korter is: het water is niet diep genoeg om ver te varen. Het voordeel van laagwater is dat de wortels van de mangroves droog komen te liggen waardoor er extra veel leven te voorschijn komt.

Prijs van de boottocht: 100.000 rp per persoon voor een uur. Mijn boottocht kostte 75.000 rp voor een half uur (op basis van 2 personen).

Bij Mangrove Point kun je bovendien suppen, snorkelen en duiken.

Doen op Nusa Lembongan

Hoewel Mangrove Point voor mij het mooiste stukje van Nusa Lembongan is, is er op het eiland veel meer te doen.

devil tears nusa lembongan
Opspattend water bij Devil's Tears op Nusa Lembongan

Devil's Tears

Aan de zuidkant van Nusa Lembongan ligt Devil's Tears. De woeste zee speelt hier dag in dag uit met de ruige kliffen. Door de botsende elementen zijn ondergrondse grotten ontstaan. De krachtige wind laat het water metershoog opspatten terwijl de zon voor lieflijke regenbogen zorgt.

Helaas, de zon laat zich niet zien tijdens mijn bezoek. De wind heeft vrij spel en het water spat hoger dan ooit. Heel spectaculair om te zien.

Duiken en snorkelen op Nusa Lembongan en Nusa Penida

Op Nusa Lembongan en Nusa Penida zijn verschillende duikscholen waar je duik- en snorkeltrips kan boeken. Natuurlijk is het ook mogelijk om een dagtrip te boeken vanuit Bali. Je vertrekt dan 's ochtends vroeg en je komt eind van de middag terug op Bali.

duiken manta point bali
Duiken bij Manta Point bij Nusa Penida

Nusa Lembongan en Nusda Penida staat bekend om stroming en groot wild. Vele duikers komen om manta's en mola-mola's te zien. De bekendste duikstekken zijn Manta Point en Crystal Bay. Deze duikstekken liggen aan de zuidkant van Nusa Penida. 

Hindoes en ceremonies

Net als Bali is Nusa Lembongan hindoeïstisch. In de dorpjes Nusa Lembongan en Jungu Batu liggen tempels waar je een kijkje kan nemen. Met een beetje geluk stuit je op een ceremonie.

Kijken mag, maar houd de afstand gepast. Foto's maken mag, maar het gebruik van een flitser is heel storend.

yellow bridge nusa lembongan
Yellow bridge op Nusa Lembongan

Yellow bridge

Tussen Nusa Lembongan en Nusa Ceningan hangt een gele hangbrug. De smalle beug is een van de attracties van de eilanden. Bovendien is de brug enorm praktisch: het is de enige verbindingsweg tussen de twee eilanden.

De brug is niet geschikt voor auto's, wel voor voetgangers en tweewielers.

De burg van de foto is in het najaar van 2016 ingestort. Er is nu een nieuwe gele hangbrug die Nusa Lembongan en Nusa Ceningan verbind.

Zeewierplantages

Vlak bij de Yellow Bridge liggen zeewierplantages, een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de eilanden. Hier wordt zeewier gekweekt en met kleine bootjes geoogst. Wanneer je vanaf de baai naar de plantages kijkt, zie je het wier in het water hangen in mooie geometrische vormen. Heel bijzonder om te zien.

Bij de zeewierplantages zijn er verschillende restaurantjes waar je producten met lokaal zeewier kan kopen als shakes en salades. Ik ben niet hipster genoeg om dit aan te durven :)

zeewier plantage
Bij de zeewierplantage vind je drogend zeewier langs de kant van de weg

Meer strand

Dream Beach, Mushroom Beach. Nusa Lembongan kent vele baaitjes met kleine hagelwitte stranden. Wat een verschil met Bali met zijn kilometerslange donkere strand. Elk strandje is een klein paradijsje.

Bij veel van de stranden is een restaurant waar je iets te eten en drinken kan kopen. Voor een kleine vergoeding krijg je een pool towel en mag je gebruik maken van het zwembad. Soms zit dit zelfs bij je consumptie in. Hallo infinity pool.

Praktische tips voor een bezoek aan Nusa Lembongan en Nusa Penida

Vervoer naar Nusa Lembongan:

Vervoer naar Nusa Penida:

haven nusa lembongan
De aankomstplaats van de boten vanuit Bali

Vervoer op Nusa Lembongan:

Accommodatie op Nusa Lembongan

ceremonie nusa lembongan
Een hindoeïstische ceremonie op Nusa Lembongan

Ik bezocht Nusa Lembongan in de zomer van 2016. Eerder dook ik bij Nusa Penida en Nusa Lembongan vanuit Bali, een duikreport vind je op Duiken in Beeld. 

Meer lezen over de omgeving van Nusa Lembongan?

Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry