home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Wat te doen op Nusa Lembongan

Ik houd van Bali, maar de drukte in het zuiden van het eiland ben ik snel zat. De redding is echter nabij: op iets meer dan een half uur varen van Bali liggen drie prachtige eilanden. Nusa Lembongan, Nusa Ceninan en Nusa Penida worden ook wel liefkozend de Nusa-eilanden genoemd.

bloedkoraal nusa lembongan
Aangespoeld bloedkoraal bij Mangrove Point op Nusa Lembongan. (Na de foto heb ik het koraal teruggelegd op het strand.)

In alle vroegte word ik opgehaald bij mijn hotel in het hectische Kuta. Na een korte transfer neem ik de boot van Sanur naar Nusa Lembongan. Ik laat Bali even achter me. 

In deze blog neem ik jou mee naar Nusa Lembongan. Bezoek zeker ook Nusa Lembongan als je naar Indonesië gaat. Wat te doen op Nusa Lembongan? Hoe reis je het makkelijkste van Bali naar Nusa Lembongan? Dit en meer praktische reistips over bezienswaardigheden, stranden, duiken en overnachten

Voor ik je meer vertel over Nusa Lembongan deel ik eerst een kaart van Nusa Lembongan met een aantal bezienswaardigheden. Het eiland is niet zo groot, de interessante plekken van Nusa Lembongan liggen verdeeld over het eiland.

nusa lembongan kaart
1. Mangrove Point - 2. Mushroom Beach - 3. Devil's Tears - 4. Dream Beach - 5. Yellow Bridge

Mijn favoriete plekje op Nusa Lembongan

Mangrove Point aan de noordkant van Nusa Lembongan

Laat ik maar met de deur in huis vallen: Mangrove Point is met stip mijn favoriete plekje op Nusa Lembongan. Hier vind je het rustigste en mooiste strand van Nusa Lembongan. Het zand is wit. De zee is blauwer dan blauw. Aan de horizon kijk je bij helder weer uit op Bali en de Gunung Agung, de meest heilige berg van Bali. En vlak voor de kust van Lembongan Island liggen de mangroven.

Ik lig in een zitzak met een fruitsapje in mijn hand en ik geniet. Echt, zitzakken zijn ineens helemaal hip in Indonesië. Zo fijn!

Varen door de mangroven van Nusa Lembongan

Ik wil meer dan alleen met mijn luie bips in de zitzak liggen. En dat kan bij Mangrove Point. Er zijn veel excursies door de mangroves te boeken. Je kunt er kajakken en suppen. Ik kies voor een boottocht door de mangroven.

varen door mangroven
Varen door de mangroven bij Mangrove Point

Het bootje glijdt geruisloos door het water. Het enige geluid dat ik hoor, is het geluid van de stok die zachtjes in het water plonst. Langzaam duwt de schipper het bootje vooruit. Soms stopt ze om een korte uitleg te geven van wat we zien, maar helaas gaat onze gids niet verder dan het maken van dierengeluiden en het wijzen naar dingen. De uitleg is dus écht kort!

Ik zie baby-barracuda's, verschillende soorten kreeften en insecten. De wortels in het water bieden bescherming aan allerlei klein grut. Ik hoor vogels en andere insecten. Het zonlicht schijnt door de bladeren van de bomen. De zonnestralen laten speelse figuren achter op het water.

kreeftjes tussen de mangroven
Krabbetjes tussen de wortels van de mangroven

Helaas heb ik bij het plannen van mijn trip naar Mangrove Point niet naar de kentering gekeken. Het is laagwater wanneer ik de mangrovebossen bezoek. Dit betekent dat de boottocht korter is: het water is niet diep genoeg om ver te varen. Het voordeel van laagwater is dat de wortels van de mangroves droog komen te liggen waardoor er extra veel leven te voorschijn komt.

Prijs van de boottocht: 100.000 rp per persoon voor een uur. Mijn boottocht kostte 75.000 rp voor een half uur (op basis van 2 personen).

Bij Mangrove Point kun je ook snorkelen en duiken. 

Doen op Nusa Lembongan

Hoewel Mangrove Point voor mij het mooiste stukje van Nusa Lembongan is, is er op het eiland veel meer te doen.

devil tears nusa lembongan
Opspattend water bij Devil's Tears op Nusa Lembongan

Devil's Tears

Aan de zuidkant van Nusa Lembongan ligt Devil's Tears. De woeste zee speelt hier dag in dag uit met de ruige kliffen. Door de botsende elementen zijn ondergrondse grotten ontstaan. De krachtige wind laat het water metershoog opspatten terwijl de zon voor lieflijke regenbogen zorgt.

Helaas, de zon laat zich niet zien tijdens mijn bezoek. De wind heeft vrij spel en het water spat hoger dan ooit. Heel spectaculair om te zien.

Duiken en snorkelen op Nusa Lembongan en Nusa Penida

Op Nusa Lembongan en Nusa Penida zijn verschillende duikscholen waar je duik- en snorkeltrips kan boeken. Natuurlijk is het ook mogelijk om een dagtrip te boeken vanuit Bali. Je vertrekt dan 's ochtends vroeg en je komt eind van de middag terug op Bali.

duiken manta point bali
Duiken Lembongan

Nusa Lembongan en Nusda Penida staat bekend om stroming en groot wild. Vele duikers komen om manta's en mola-mola's te zien. De bekendste duikstekken zijn Manta Point en Crystal Bay. Deze duikstekken liggen aan de zuidkant van Nusa Penida. 

Je kunt niet overal snorkelen op Nusa Lembongan. Op veel plekken is de stroming te sterk. Het is daarom verstandig met een boot op pad te gaan, de schipper kent de stroming. Hij brengt je naar de mooiste plekjes om te snorkelen op Nusa Lembongan. 

Lees meer over snorkelen op Bali.

lembongan bezienswaardigheden
Mooie stranden op Lembongan Island

Hindoes en ceremonies

Net als Bali is Nusa Lembongan hindoeïstisch. In de dorpjes Nusa Lembongan en Jungu Batu liggen tempels waar je een kijkje kan nemen. Met een beetje geluk stuit je op een ceremonie.

Kijken mag, maar houd de afstand gepast. Foto's maken mag, maar het gebruik van een flitser is heel storend.

Lees meer over het fotograferen van tempels en ceremonies.

Yellow bridge van Nusa Lembongan

Tussen Nusa Lembongan en Nusa Ceningan hangt een gele hangbrug. De smalle beug is een van de attracties van de eilanden. Bovendien is de brug enorm praktisch: het is de enige verbindingsweg tussen de twee eilanden.

De brug is niet geschikt voor auto's, wel voor voetgangers en tweewielers.

De burg van de foto is in het najaar van 2016 ingestort. Er is nu een nieuwe gele hangbrug die Nusa Lembongan en Nusa Ceningan verbindt.

yellow bridge nusa lembongan
Yellow bridge van Nusa Lembongan naar Nusa Ceningan

Zeewierplantages op Nusa Lembongan

Vlak bij de Yellow Bridge liggen zeewierplantages, een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de eilanden. Hier wordt zeewier gekweekt en met kleine bootjes geoogst. Wanneer je vanaf de baai naar de plantages kijkt, zie je het wier in het water hangen in mooie geometrische vormen. Heel bijzonder om te zien.

Bij de zeewierplantages zijn er verschillende restaurantjes waar je producten met lokaal zeewier kan kopen als shakes en salades. Ik ben niet hipster genoeg om dit aan te durven :)

Het mooiste strand van Nusa Lembongan

Dream Beach, Mushroom Beach. Nusa Lembongan kent vele baaitjes met kleine hagelwitte stranden. Wat een verschil met Bali met zijn kilometerslange donkere strand. Elk strandje is een klein paradijsje.

Bij veel van de stranden is een restaurant waar je iets te eten en drinken kan kopen. Voor een kleine vergoeding krijg je een pool towel en mag je gebruik maken van het zwembad. Soms zit dit zelfs bij je consumptie in. Hallo infinity pool.

Wat is leuker, de Gili's of de Nusa-eilanden?

zeewier plantage
Bij de zeewierplantage vind je drogend zeewier langs de kant van de weg

Praktische tips voor een bezoek aan Nusa Lembongan 

Vervoer van Bali naar Nusa Lembongan:

strand nusa lembongan
Ruige kusten op Nusa Lembongan

Vervoer van Gili naar Nusa Lembongan

Vervoer naar Nusa Penida:

haven nusa lembongan
De aankomstplaats van de boten vanuit Bali

Vervoer op Nusa Lembongan:

Verblijf op Nusa Lembongan

ceremonie nusa lembongan
Een hindoeïstische ceremonie op Nusa Lembongan

Meer lezen over de omgeving van Nusa Lembongan? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry