home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Tips: herfstfotografie

De herfst komt eraan. Denk je dat het tijd is om je camera op te bergen en met een dekentje en een kop thee op de bank te liggen? Helemaal mis! De herfst is een prachtig seizoen om foto’s te maken.

Herfstfotografie: trek het bos in

Herfst en wandelen door het bos zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een zomers bos is groen en biedt verkoeling, een herfstbos is kleurrijk, gevarieerd en straalt warmte uit.

herfstlandschap
Herfstlandschap in Limburg

Zorg dat je door de bomen het bos blijft zien: let op je compositie en maak gebruik van lijnen in je foto’s. Bijvoorbeeld door bomen langs een voetpad of zandpad te fotograferen. Of zorg voor extra diepte in je foto’s door glooiende heuvels vast te leggen.

Breng orde in de chaos. Het is verleidelijk om ALLES vast te willen leggen op je foto. Dit werkt niet: juist met een groot diafragma isoleer je je onderwerp en krijg je spannende foto’s. Kies voor en rustige compositie.

Paddestoelen

Ik vind het heerlijk om in de herfst op zoek te gaan naar paddestoelen. Dicht bij mijn huis, in Amelisweerd, vind ik vaak de mooiste exemplaren. Met een macrolens kun je de mooiste detailopnames maken. Niet alleen van de hele paddenstoel, maar ook van bijvoorbeeld de lamellen aan de onderkant.

herfst paddestoel
Let op details bij het fotograferen van de herfst

Speel met scherptediepte en de bokeh (lichtvlekken) op de achtergrond.

Misschien vind je wel een kabouter?

Tip: vorig jaar schreef ik een uitgebreide blog over paddenstoelenfotografie. Daar vind je meer tips voor het fotograferen van paddenstoelen.

Kleurrijke details

Wanneer de herfst komt veranderen de bomen geleidelijk van kleur. Tussen de rode en gele bladeren zit een enkel groen blad. Wanneer je goed kijkt piept de zon tussen de bomen door en kun je de warme zonnestralen vastleggen.

Als je de bladeren tegen de zon in fotografeert kun je de nerven van de bladeren goed zien. De bladeren worden steeds dunner en brosser, in de herfst kun je dit verval mooi in kaart brengen.

vallende bladeren
Een herfstportret met vallende bladeren

Heb je er wel eens aan gedacht om vallende blaadje te fotograferen? Je kunt de natuur een handje helpen door kleurrijke blaadjes voor de foto de lucht in te gooien. Een hoop lol en originele portretten gegarandeerd.

Spinnen!

Ze zijn groot, harig en eng. Spinnen.

Probeer je angst te overwinnen en maak eens een foto van een spinnenweb met dauwdruppels. Kleine kunstwerkjes van moeder natuur.

herfstfotografie-spin
Spinnen in de herfst

Ook de spin zelf is vaak heel fotogeniek. Of op zijn minst fascinerend.

Bereid je voor op herfstweer

Eerlijk is eerlijk, in de herfst is het niet altijd zonnig. Het is slim om een (regen)jas mee te nemen als je op pad gaat, maar ook je camera wilt graag droog blijven. Bereid je voor op fotograferen in de regen. Neem een raincover mee voor je cameratas én voor de camera zelf.

In de herfst is de grond vaak vochtig. Het is slim om een vuilniszak mee te nemen om op te zitten tijdens het fotograferen. Zeker als je paddenstoelen en eikels op de grond wilt fotograferen.

Tip: Is het mistig? Mist in het bos kan mooie herfstfoto’s opleveren. En wat dacht je van dauw en rijp?

herfstfotografie rijp
Rijp in de vroege ochtend

Neem een statief mee

In het bos kan het donker zijn, zeker op grijze herfstdagen. Wanneer je je statief meeneemt hoef je je geen zorgen te maken dat je foto’s bewogen zijn.

Tip: Het je een camera met een kantelbaar display? Ideaal! Je hoeft jezelf niet in rare hoeken te wringen om te zien hoe je foto er uit komt te zien.

Zorg voor het juiste licht

In de herfst kun je geniet van warm zonlicht van de laaghangende zon, maar luchten kunnen ook grauw en grijs zijn. De nog aanwezige bladeren weren de laatste zonnestralen van het seizoen, in het bos kan het donker en mistig zijn. Wanneer je gebruik maakt van de verschillende weersomstandigheden kan je de mooiste en meest creatieve foto's maken.

Het contrast tussen bos en grijze wolkenpartijen is vaak groter dan het dynamisch bereik van je foto. Resultaat: witte uitgebeten luchten. Het weer kun je niet beïnvloeden, maar je kan wel je compositie veranderen zodat je geen uitgebeten partijen op je foto krijgt.

Tip: wil je extra warme foto’s? Zet je camera dan niet op auto-witbalans ('AWB') maar op ‘bewolkt’. Vergeet bovendien niet om je polarisatiefilter mee te nemen.

witbaland herfstftografie

witbalans bewolkt
Door je witbalans op 'bewolkt' te zetten (onderste foto) krijg je een warmer beeld dan bij 'AWB' (bovenste foto)

Soms kun je de natuur een handje helpen. Een reflectiescherm is een handig hulpmiddel om nét dat beetje extra licht onder bijvoorbeeld een paddenstoel te laten schijn. Details komen zo beter tot hun recht. Heb je geen reflectiescherm? Een stuk wit karton of een stuk piepschuim werkt ook.

Ben je overtuigd dat de herfst een fantastisch seizoen is voor fotografen? Ik ben benieuwd naar jouw ultieme tips voor herfstfotografie.

Meer lezen


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry