home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Koken in Sevilla

2 juli 2016, een datum die in mijn geheugen staat gegrift. De dag waarop Paella nooit meer hetzelfde zal zijn... Hoe een kookcursus in Sevilla je leven kan veranderen. Naja, een beetje dan.

Als ik op reis ben dompel ik me graag onder in de lokale gebruiken en gewoontes. Zo ook in het Spaanse Sevilla. Schreef ik eerder dit jaar nog een blog over de lekkerste adresjes in Valencia, nu ga ik een stapje verder en duik ik na een bezoekje aan de markt zelf de keuken in en ervaar ik het echte Spanje.

gamba sevilla markt
Verse garnalen op de markt

Mercado de Triana

Sevilla heeft verschillende overdekte markten. In de ochtend vind je hier groenten, fruit en verse vis. In de middag verschijnen er tapas en wijn. Maar hé, ik ga zelf koken. Voor mij geen tapas en wijn van de markt.

In de dorpse wijk Triana, meteen aan de Puento Triana, ligt Mercado de Triana. Deze markthal lijkt oud met Moorse invloeden, maar als je beter kijkt zie je dat het gebouw vrij nieuw is. Het ontwerp is fraai: een stalen constructie, een hoog dag en vele kleine kraampjes.

De locatie is echter al eeuwen een markt: onder de huidige markt zijn resten van de oude markt te zien. 

olijven spanje
Vele soorten olijven. Het liefst zou ik ze allemaal proeven!

Een rondleiding over de Mercado de Triana

Maria geeft me een rondleiding over de Mercado de Triana. Zij kent iedere koopman en iedere koopman kent haar. "Hier moet je zijn voor de lekkerste ham. Kijk, de varkens lopen nog buiten op deze foto. De bomen zijn groen dus het is winter. Aan het eind van de winter worden ze geslacht. De smaak is dan het beste."

Ik ruik aan een flesje olijfolie. "De beste en puurste olie die er is. Zie je die kleine olijven daar? Daar zijn ze van gemaakt."

De meeste bezoekers van de markt wonen in Triana, net als Maria. Toch spelen de marktlieden handig in op de toeristen in Sevilla: veel producten kun je vacuüm laten verpakken zodat ze mee kunnen in het vliegtuig. En voor de directe trek zijn er hapklare porties aardbeien en kersen.

kookworkshop sevilla
Klaar voor de start...

Koken bij Taller Andaluz de la Cocina 

Na de rondleiding over Mercato Mercado de Triana stelt Maria me voor aan Victor. Ooit was Victor kok in een tweesterren restaurant. Nu leidt hij een kookworkshop bij Taller Andaluz de la Cocina.

De workshop is populair, we zijn met een groepje van twaalf internationale topkoks in spé. Voor ons ligt een snijplank en een messenset. Naast ons liggen de groentes die we net gekocht hebben. De potjes verse kruiden zijn vast niet alleen decoratief.

Victor legt uit wat we vandaag gaan doen. We beginnen met het maken van Gazpacho, een koude tomaten-komkommersoep. De tweede gang wordt spinazie met kikkererwten. Dan volgt de paella en we sluiten onze warme lunch af met een verrassende cocktail van cava, mint en citroenijs.

sangria in spanje
Verfrissende Sangria in Spanje

Terwijl we druk aan het snijden zijn wordt een verfrissende sangria op tafel getoverd en al snel volgen de verhalen.

Paella zal nooit meer hetzelfde zijn

Paella, ik ben er dol op. De variant met seafood en veel garnalen is mijn favoriet.

Victor kijkt me hoofdschuddend aan: dat is GEEN paella. Sinds paella bekend is geraakt buiten Spanje hebben veel restaurants . Er zijn maar weinig restaurants die écht paella verkopen, de bereiding duurt meer dan een uur. Paella wordt gemaakt van speciale rijst met kip of konijn. Al het andere: dat is rijst met iets. Dat komt uit pak of uit de vriezer.

kookcursus spanje

afmeten rijst paella
Het afmeten van de paella

Victor leert ons hoe je echte paella maakt in een speciale paella-pan. De verhouding tussen rijst, water, de bodem van de pan en de handvatten van de pan komt nauw. Tijdens het koken van de rijst is roeren uit den boze. De omgang tussen precies goed (met een knapperige onderkant) en aangebrand is een kwestie van secondes.

Mijn eigen gemaakte paella (met wat hulp) smaakt fantastisch. Anders dan het spul wat ik eerder gegeten heb.

Ben je ook nieuwsgierig naar de smaak van paella? Doe een kookworkshop in Sevilla!

goede paella sevialla
Een goede paella vormt een dunnen laag in de pan (en blijft vastzitten!)

Slapen in Sevilla

Ik slaap in de wijk Triana aan de Calle Castilla in een knus appartementen wat van alle gemakken is voorzien. Dit appartement is particulier te huur van Ellen Dijkgraaf, je kan haar bereiken via mundelnino@gmail.com. Het appartement is geschikt voor een tot twee personen (en eventueel een baby/peuter).

Onderstaand filmpje geeft je een impressie van het appartement.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Andalucia Discovery and Tours. 

Meer lezen over Spanje?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry