home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Wat te doen in Seoul? De leukste tips en bezienswaardigheden

Seoul is een bijzondere stad met een rijke geschiedenis. Seoul is al eeuwenlang de hoofdstad van Zuid-Korea. In Seoul vind je historische bezienswaardigheden, moderne architecuur en er is veel te doen in Seoul. Laat je verrassen door deze moderne metropool in het verre oosten. 

Ik verblijf vijf dagen in Seoul. Zo heb ik de tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden in Seoul te zien en een uitstapje te maken naar Noord-Korea. Ik combineer mijn reis naar Zuid-Korea met een trip naar Kuala Lumpur en een rondreis door Indonesië

Bezienwaardigheden Seoul Zuid-Korea: Changdeokgung Palace

Het Changdeokgung Palace (Changdeokpaleis) is een van de vijf grote paleizen van Seoul. Deze bezienswaardigheid ligt in de wijk Jongno-gu, niet ver van mijn hostel. Het paleizencomplex lijkt een dorp in de grote stad, gelegen in een prachtig park. Ik dwaal over de verschillende patio's en geniet van de rust.

Aan het paleis grenst een prachtige tuin, de Secret Garden. In deze tuin staan veel bijzondere planten en ter bescherming van de kwetsbare flora mag je alleen met een gids naar binnen. Ik laat me overhalen door een Ier om mee te lopen met de Chinese rondleiding - hij zal vertalen. Ik heb geen zin om te wachten op de Engelse rondleiding, dus ach. De rondleiding is wat mij betreft geen aanrader: Secret Garden is mooi, maar een rondleiding van anderhalf uur is wat mij betreft te lang.

dame in handbok seoul zuid korea
Dame in Handok in Zuid-Korea

Verkleden in Gyomgbokgung Palace

Ik ben onder de indruk van de Koreaanse architectuur en de bijzondere schilderingen in het paleiscomplex, dus ik besluit om naar de lunch het Gyomgbokgung Palace te bezoeken, een paleiscomplex uit de 14de eeuw. Het is erg druk in het paleis: veel Aziaten hebben vakantie en bezoeken het paleis. Er zijn nauwelijks westerse toeristen.

Wanneer je je kleed in Koreaanse klederdracht, de Hanbok, mag je met korting of gratis naar binnen. Veel jongeren verkleding zich in traditionele kledij en zetten elkaar op de foto. Korea is een modern land en op straat zul je geen mensen in klederdracht tegenkomen. Door zijn houten luiken, fraaie deuren en mensen in traditionele kleding voelt een bezoek aan Gyomgbokgung Palace als een reis terug in de tijd. Dat maakt dit paleis tot een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Seoul.

Gyomgbokgung Palace
Vrouwen in traditionele klederdacht bij Gyomgbokgung Palace

Via de Bosin-gak Bell loop ik terug naar het hostel. Onderweg stop ik bij Samil-Daero om te eten en om winkelende mensen te kijken. 

Meer paleizen: Gyeonghuigong Palace

Gyeonghuigong Palace is minder indrukwekkend Changdeokgung Palace en Gyomgbokgung Palace. Het paleis is minder gedetailleerd en de schilderingen op de houten luiken en stenen dakpannen zijn niet zo indrukwekkend. Mijn voornaamste reden om dit paleis te bezoeken is de ceremonie van de wisseling van de wacht.

Iets voor tweeën verzamelt zich een handje vol mensen bij de poort van Gyeonghuigong Palace. Dan klinkt er tromgeroffel gevolgd door blaasinstrumenten. De ceremonie is indrukwekkend. Muziek en ceremonieel geschreeuw wisselen elkaar af. Tussendoor is er ook nog tijd om met de hoofdrolspelers op de foto te gaan. De Aziaten maken hier dankbaar gebruik van. Zelf hoef ik niet zo nodig een foto van mezelf met een man in uniform ;)

wissel van de wacht seoul
Wissel van de wacht bij Gyeonghuigong Palace

Eten in Seoul: Namdeamun markt en Gwangjang Market

Via Namdeamun Gate loop ik naar Namdeamun markt. De markt bruist. Iedereen lijkt nog snel even de laatste inkopen voor het weekend te moeten doen.

Ik mis de groente en fruit sectie van de markt, misschien heb ik niet goed gezocht. Iets te eten vinden is echter niet moeilijk, overal worden er (on)gezonde snacks en gezonde fruitsapjes verkocht. Seoul is een stad met een rijke eetcultuur. Op veel plekken wordt streetfood verkocht: een relatief goedkope manier om te eten in Seoul.

Helaas weet ik niet altijd wat ik eet. De meeste gerechten worden alleen aangeprijst in het Koreaans. Hoewel steeds meer jongeren Engels spreken, is dit zeker niet normaal bij de oudere generatie. Dit maakt reizen in Zuid-Korea net wat lastiger (vooral ook vanwege het andere schrift).

ramen eten in zuid korea
Ramen eten in Zuid-Korea

Later slenter ik over de overdekte Gwangjang Market in Jongno-gu. Wat een heerlijke markt. Dit is een Walhalla voor liefhebbers van streetfood. Ik neem plaats op een klein plastic krukje en ik schuif aan aan een grote metalen picknicktafel. Hier proef ik verschillende lokale hapjes, heerlijk!

In deze blog lees je meer over eten in Zuid-Korea en de lekkerste plekken van Seoul.

Seoul tower: van oud naar nieuw

Een stedentrip naar Seoul is niet compleet zonder bezoek aan het moderne deel van de stad. Via het Namsam park klim ik de heuvel op naar Seoul Tower. Het is drukkend warm en boven mijn hoofd verzamelen zich dreigende wolken. Ik stap stevig door en ben dan ook blij wanneer ik een drinkwatertap zie.

Op veel plaatsen in Seoul zijn gratis (!) drinkwatertaps en schone toiletten. Heel fijn.

uitzicht seoul tower
Uitzicht vanaf de Seoul Tower

Seoul Tower is ruim 200 meter hoog. Ik koop ter plekke een kaartje en vervolgens ga ik met de supersnelle ligt naar boven. Boven in de toren is een restaurant en een observatieplatform. Het uitzicht over de stad is erg mooi, ik kijk over de stad met veel hoogbouw. Tussen de grijze kolossen liggen groene parken en aan de horizon zie ik de bergen.

Eenmaal buiten werkt het weer in Seoul niet mee: het regent dat het giet. 

Namsangol Hanok Traditional Village
Namsangol Hanok Traditional Village

Namsangol Hanok Traditional Village

Namsangol Hanok Traditional Village is een dorp in de stad. Het is een soort openluchtmuseum met traditionele huizen uit de Joseon Dynastie en papieren lantaarns. Het schemert wanneer ik bij het dorp aankom en alles is sprookjesachtig verlicht. 

Naast het openluchtmuseum is een kunstenaarswijk waar je verschillende vormen van hedendaagse kunst kunt bewonderen. Van muurschilderingen tot levensgrote animatie figuren en als klap op de vuurpijl een blauwe olifant op een wc-pot.

blauwe olifant op een wc pot
Moderne kunst in Seoul: een olifant op een WC-pot

Jongmyo Royal Shrine

Van de regen in de drup. Bij Jongmyo Royal Shrine is het bijna droog. Ik heb nog meer geluk: omdat het zaterdag is mag ik zonder verplichte rondleiding de UNESCO site bezoeken. Het plein is vooral indrukwekkend bij bepaalde ceremonies, welke tijden mijn stedentrip naar Seoul. Videobeelden laten zien hoe het plein er dan uitziet.

Winkelen in Seoul Zuid-Korea

Insadong Shopping Street is dé winkelstraat van Seoul. Hoewel ik niets nodig heb, besluit ik een kijkje te nemen. Ik ben duidelijk niet de enige. Dit is de eerste plaats in Seoul waar ik meerdere toeristen en expats zie.

Insadong Shopping Street
Insadong Shopping Street in Seoul

De straat is een aaneenschakeling van souvenirs winkels, theehuizen en koffiebars (inclusief de internationale ketens). Daarnaast zijn er boetiekjes met design spulletjes en woonaccessoires. Omdat ik niet naar iets op zoek ben, blijf ik niet al te lang hangen.

De hippe wijk Gangnam is ook een paradijs voor iedereen die wilt winkelen in Korea. Hier liggen de grote internationale merken en luxe ketens. Hier draait het om zien en gezien worden: dure outfits, veel make-up en bijzondere kapsels.  

Gangnam is ook dé plek voor street art in Seoul.

gangnam style
Streetart Gangnam Style

De bijzondere Jogyesa tempel Seoul

Jogyesa is de belangrijkste tempel van de Jogye-orde van het Koreaanse boeddhisme. Het gebouw dateert uit het einde van de 14e eeuw en werd in 1936 de belangrijkste tempel van de orde. De Jogyesa tempel is niet de mooiste boeddhistische die ik ooit bezocht, maar wel een van de meest indrukwekkende. Om me heen hoor in verschillende manta's, middende en mediterende Koreanen zingen zachtjes mee met het geluid uit de boxen. De tempel speelt een belangrijke rol in het Seon-boeddhisme in Zuid-Korea.

Ik voel een rust over me heendalen. Het voelt raar om me even later weer over te moeten geven aan de hectiek van de stad.

dma korea
Een memorial in de DM 

Gluren bij de buren: een bezoek aan de DMZ en Noord-Korea

Mijn laatste dag in Seoul is dag dat ik de gedemilitariseerde zone bezocht. Zelfs als je weinig met de lokale geschiedenis hebt, is een bezoek aan Korea niet compleet zonder bezoek aan de gedemilitariseerde zone (Demilitarized zone, DMZ). Dit is de grens tussen Noord- en Zuid-Korea die hermetisch afgesloten is. Je kunt de DMZ het beste bezoeken met een georganiseerde excursie, bijvoorbeeld deze.

In deze blog lees je meer over mijn excursie naar de DMZ vanuit Seoul.

checkpoint in de dmz
Op de grens van Noord-Korea

Wil je reizen door Noord-Korea? Dit zijn de hoogtepunten en dieptepunten van Noord-Korea.

Moon Rainbow Fountain

De Moon Rainbow Fountain is de grootste fontein ter wereld. Hier vindt enkele keren per dag een lichtshow met geluid plaats. Ik heb echter geen idee hoe laat... (Lekkere voorbereiding, I know...)

Vanuit Hangsal Park zie ik dat de fontein ineens begint te spuiten en de lampen aangaan. Ik zet het op een loopje.

Eenmaal aangekomen bij de fontein gaan de lampen vrij snel uit. Wat jammer. Even later gaan za echter weer aan! De show is groots en adembenemend. De muziek is vreselijk en het licht en het water bewegen mee op de maat. Op de achtergrond gaan de lampjes van de skyline van Seoul aan.

moon rainbow fountain seoul
Moon Rainbow Fountain in Seoul

Overnachten in Seoul Zuid-Korea

De vriendelijke medewerker van het hostel kijkt verschikt omhoog wanneer hij de deur van mijn kamer opent. "Ik hoop dat je er in past." Ik haal mijn schouders op. Ik heb niet veel ruimte nodig: ik reis alleen naar Seoul en wanneer ik alleen op reis ben heb ik niet zo veel wensen.

De mijn kamer is schoon en ik heb een eigen badkamer. Dat vind ik fijn, ik heb geen zin om in een dorm te overnachten. Zoek je goedkoper accommodatie in Seoul? Kijk dan snel op de site van Star Hostel Seoul Dongdaemun.

tempel in seoul
Een van de vele tempels in Seoul

Reizen naar Zuid-Korea

Korean Air en KLM vliegen dagelijks van Amsterdam naar Seoul. Wil je Seoul combineren met andere bestemmingen in (Zuidoost-)Azië? Met AirAsia kun je goedkoop reizen naar Zuid-Korea vanuit Maleisië.

Eenmaal in Seoul kun je makkelijk verder reizen door Korea - dat heb ik dit keer niet gedaan. 

richting amsterdam vanuit seoul tower
Daar is Amsterdam!

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry