home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Wat te doen in Seoul

De vriendelijke medewerker van het hostel kijkt verschikt omhoog wanneer hij de deur van het kamertje opent. "Ik hoop dat je er in past." Ik haal mijn schouders op. Ik heb niet veel ruimte nodig: ik ben alleen in Seoul. De komende dagen hoef ik met niemand rekening te houden en kan ik doen waar ik zin in heb.

13 juli 2016

De eerste avond doe ik niet veel. Mijn vlucht vanuit Kuala Lumpur is pas eind van de middag in Seoul beland. Van het vliegveld naar het hostel is ruim een uur met de metro.

Ik fotografeer van de stadspoort bij Dongmeun tijdens het blauwe uurtje en ga lekker eten.

's Avonds duik ik in de gratis reisgids die ik op het vliegveld kreeg. Ik maak een plan wat te doen in Seoul. Ik ben vijf volle dagen in de stad. Ik maakte bovendien de volgende travel movie.

14 juli 2016

Seoul is een moderne metropool met een rijke geschiedenis. Ik houd van dat contrast! Ik beginnen met een bezoek aan het Changdeokgung Palace

Changdeokgung Palace

Het Changdeokgung Palace is een van de vijf grote paleizen van Seoul. Het ligt in de wijk Jongno-gu, niet ver van mijn hostel. Het paleis lijkt een dorp in de grote stad, gelegen in een prachtig park. Ik dwaal over de verschillende patio's en geniet van de rust.

Cangdeokgung Palace and its secret garden #Seoul #Korea #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Aan het paleis grenst een prachtige tuin, de Secret Garden. Ik laat me overhalen door een Chinese Ier om mee te lopen met de Chinese rondleiden: hij zal wel vertalen. Ik heb geen zin om te wachten op de Engelse rondleiding, dus ach. Met de vertaling is waarschijnlijk weinig mis, maar de rondleiding is saai. De Secret Garden is mooi om een half uurtje doorheen te lopen. Niet om je er anderhalf uur met veertig Chinezen en een gids te moeten vermaken.

Gyomgbokgung Palace

Na de lunch loop ik naar Gyomgbokgung Palace, een vergelijkbare structuur uit de 14de eeuw. Het is erg druk in het paleis: veel Aziaten hebben vakantie en bezoeken het paleis. Er zijn nauwelijks westerse toeristen.

Wanneer je je kleed in Koreaanse klederdracht, de Hanbok, mag je met korting of gratis naar binnen. De traditionele kleding voegt wat toe aan de allure van het paleis. Veel jongeren doen complete fotoshoots met hun telefoons, heel grappig om te zien. Af en toe zetten ze mij op de foto, of ik hen. Dan krijg ik de vraag waar ik vandaan kom en of ik alleen in Seoul ben. Dat laatste is raar.

Gyomgbokgung Palace
Vrouwen in traditionele klederdacht bij Gyomgbokgung Palace

Via de Bosin-gak Bell loop ik terug naar het hostel. Onderweg stop ik bij Samil-Daero om te eten en om winkelende mensen te kijken. 

15 juli 2016

Gyeonghuigong Palace

Ik heb me verslapen. Ik werd vroeg wakker door de jetlag en ben daarna op een rare tijd weer in slaap gevallen. Ik heb daardoor de wisseling van de wacht bij Gyeonghuigong Palace gemist. Ik besluit eerst het paleis bezoeken en dan naar de ceremonie kijken. De wachters hoeven maar een paar uur alert te blijven en dan dragen ze het (vlaggen)stokje al weer over.

Het fijne van alleen reizen: het maakt niet uit wat je doet.

Gyeonghuigong Palace is minder indrukwekkend dan de paleizen die ik de vorige dag bezocht. Minder gedetailleerde schilderingen en meer van hetzelfde. Op een bankje wacht ik op de ceremonie.

Een man spreekt me aan. Hij vindt het zonde dat ik alleen in Seoul blijf en biedt me aan met hem de bergen in te gaan. De bergen zijn vast prachtig, toch voel ik niks voor. Ik frommel zijn visitekaartje in mijn zak 'voor de volgende keer'.

De wisseling van de wacht bij Gyeonghuigong Palace

Iets voor tweeën verzamelt zich een handje vol mensen bij de poort van Gyeonghuigong Palace. Dan klinkt er tromgeroffel gevolgd door blaasinstrumenten. Het is tijd voor de wisseling van de wacht bij Gyeonghuigong Palace.

De ceremonie is indrukwekkend. Muziek en ceremonieel geschreeuw wisselen elkaar af. Tussendoor is er ook nog tijd om met de hoofdrolspelers op de foto te gaan. De Aziaten maken hier dankbaar gebruik van. Ik niet. Ik hoef niet zo nodig een foto van mezelf met een man in uniform. 

wissel van de wacht seoul
Wissel van de wacht bij Gyeonghuigong Palace

Namdeamun markt

Via Namdeamun Gate loop ik naar Namdeamun markt. De markt bruist. Iedereen lijkt nog snel even de laatste inkopen voor het weekend te moeten doen.

Ik mis de groente en fruit sectie van de markt, misschien heb ik niet goed gezocht. Iets te eten vinden is echter niet moeilijk, overal worden er (on)gezonde snacks en gezonde fruitsapjes verkocht.

Seoul tower

Via het Namsam park klim ik naar boven naar Seoul Tower. Het is warm en boven me beginnen dreigende wolken zich te verzamelen. Ik stap stevig door en ben dan ook blij wanneer ik onderweg een drinkwatertap tegen kom.

Op veel plaatsen in Seoul zijn drinkwatertaps en openbare toiletten. Hier kun je gratis gebruik van maken. Ideaal! Nergens zijn de openbare toiletten trouwens zo school als in Seoul.

uitzicht seoul tower
Uitzicht vanaf de Seoul Tower

De Seoul tower is met ruim 200 meter niet de hoogste toren die ik ooit bezocht. Het uitzicht over de stad is echter erg mooi. In de verte liggen de bergen. De stad zelf is uitgestrekt met veel grijze hoogbouw en een aantal parken.

Als ik buiten kom is de hemel opengebarsten. Ik schuil voor de ergste bui en loop door de miezer naar Namsangol Hanok Traditional Village.

Namsangol Hanok Traditional Village

Namsangol Hanok Traditional Village is een dorp in de stad. Een openlucht museum tussen de wolkenkrabbers met traditionele huizen uit de Joseon Dynastie en papieren lantaarns. Het schemert wanneer ik bij het dorp aankom en alles is sprookjesachtig verlicht.

In het wijkje naar het openlucht museum vind je kunst van verschillende hedendaagse kunstenaars. Van muurschilderingen tot levensgrote animatie figuren en als klap op de vuurpijl een blauwe olifant op de wc op een van de daken.

Namsangol Hanok Traditional Village
Namsangol Hanok Traditional Village

16 juli 2016

Regen in Seoul

De regen is niet gestopt, in tegendeel. Ik besluit me nog maar even af te zonderen op mijn kleine kamertje voordat ik naar buiten ga. Wanneer ik voldoende moed heb verzameld besluit ik een museum te bezoeken: lekker droog. Mijn poging het Science Museum te bezoeken valt in het water: ik ben half doorweekt wanneer ik er aankom en het museum is dicht.

Jongmyo Royal Shrine

Van de regen in de drup. Bij Jongmyo Royal Shrine is het bijna droog. Bovendien is het zaterdag en zit je niet vast aan een verplichte rondleiding om deze UNESCO site te bezoeken.

Het plein is vooral indrukwekkend bij bepaalde ceremonies, welke natuurlijk vandaag niet plaatsvinden. Op videobeelden kun je echter zien hoe dit eruit zit, van voorbereiding tot gebed.

Insadong Shopping Street

Insadong Shopping Street is dé winkelstraat van Seoul. En vrij van auto's op zaterdag. Hoewel ik niets nodig heb, besluit ik een kijkje te nemen. Ik ben duidelijk niet de enige. Dit is de eerste plaats in Seoul waar ik meerdere toeristen en expats zie.

Insadong Shopping Street
Insadong Shopping Street in Seoul

De straat is een aaneenschakeling van souvenirs winkels, theehuizen en koffiebars (inclusief de internationale ketens). Daarnaast zijn er boetiekjes met design spulletjes en woonaccessoires. Omdat ik niet naar iets op zoek ben, blijf ik niet al te lang hangen.

Jogyesa tempel

De Jogyesa tempel is niet de mooiste boeddhistische die ik ooit bezocht, maar de tempel raakt me. De mantra's die zachtjes uit de boxen klinken, de prachtige lotussen en de biddende en mediterende mensen.

Het voelt raar om weer terug in het leven te stappen.

Gwangjang Market

Begin van de avond slenter ik over de overdekte Gwangjang Market in Jongno-gu. Wat een heerlijke markt. Een Walhalla voor liefhebbers van streetfood. Niet alleen om mee te nemen, maar ook om zij aan zij op plastic krukjes en metalen picknicktafels op te eten. Ik ben alleen in Seoul dus hoef niet uitgebreid te tafelen. Met kleine hapjes ben ik veel blijer.

dma korea
Een memorial in de DM 

17 juli 2016

Gluren bij de buren: een bezoek aan de DMZ en Noord-Korea

Mijn laatste dag in Seoul is dag dat ik de gedemilitariseerde zone bezocht. Zelfs als je weinig met de lokale geschiedenis hebt, is een bezoek aan Korea niet compleet zonder bezoek aan de gedemilitariseerde zone (Demilitarized zone, DMZ). Dit is de grens tussen de beide Korea's die hermetisch afgesloten is. Heb je mijn blog over mijn bezoek aan de DMZ vanuit Zuid-Korea al gezien? Je kunt de DMZ het beste bezoeken met een georganiseerde excursie, bijvoorbeeld deze.

Het liefst wilde ik mijn bezoek aan de DMZ combineren met een bezoek de Joint Security Area, de JSA. Dan ga je écht een stukje Noord-Korea in. Deze trip moet je weken vooruit boeken, ik was te laat.

Update 2022: door COVD-19 kun je op dit moment niet Panmunjom en de Joint Security regio bezoeken. 

Wil je reizen door Noord-Korea? Dit zijn de hoogtepunten en dieptepunten van Noord-Korea.

gangnam style
Streetart Gangnam Style

Nadat ik kort in het oorlogsverleden van Korea ben gedoken, besluit ik even te snuffelen aan de moderne kant van het land.

Gangnam Style

Bij een bezoek aan Seoul hoort een bezoek aan de hippe wijk Gangnam. Hier vind je de grote internationale merken en luxe ketens.

Ik loop door Gangnam en vind het niet mijn ding. Nep en te perfect. Orchard Road in Singapore is leuker.

Moon Rainbow Fountain

De Moon Rainbow Fountain is de grootste fontein ter wereld. Hier vindt enkele keren per dag een lichtshow met geluid plaats. Ik heb echter geen idee hoe laat... (Lekkere voorbereiding, I know...)

Vanuit Hangsal Park zie ik dat de fontein ineens begint te spuiten en de lampen aangaan. Ik zet het op een loopje.

Eenmaal aangekomen bij de fontein gaan de lampen vrij snel uit. Wat jammer. Even later gaan za echter weer aan! De show is groots en adembenemend. De muziek is vreselijk en het licht en het water bewegen mee op de maat. Op de achtergrond gaan de lampjes van de skyline van Seoul aan.

moon rainbow fountain seoul
Moon Rainbow Fountain in Seoul

Mijn laatste avond alleen in Seoul is beslist de mooiste. Wat een cliché....

Wat zou jij beslist willen doen bij een bezoek aan Seoul?

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry