home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Taman Festival: fotograferen in een verlaten pretpark

Soms vraag je je af waarom je nog nooit eerder van een bepaalde plek hebt gehoord. Taman Festival in Sanur is zo’n plek voor mij. Ik bedoel, na ruim tien reizen naar Bali ken ik het eiland goed. Er zijn maar weinig plekjes die voor mij verborgen zijn gebleven. Op Taman festival na dan.

Ik houd van Urbex fotografie. Het fotograferen van verlaten gebouwen. Dat klinkt misschien raar, maar de spanning en sensatie wanneer je iets moois ontdekt voelt echt als het zoeken naar en vinden van een schat. En schatten zijn er genoeg in dit verlaten pretpark!

pretpark jungle
Een verlaten pretpark in de jungle

Urbex fotografie: wat is het ?!?

Urbex staat voor Urban Exploring, een tak van fotografie waar je op zoek gaat naar verlaten gebouwen. De beste urbex locaties zijn als een tijdcapsule: hier heeft de tijd jaren en soms decennia stil gestaan. Urbex fotografie is niet altijd legaal. Je dringt binnen in andermans eigendom. Take nothing but pictures, leave nothing but footprints. Een urbex fotograaf is er niet op uit om andermans eigendom te ontvreemden of te vernielen. Het gaat echt om de foto’s (en om de kick wanneer je een toffe urbex locatie vindt!).

In deze blog vind je verschillende legale urbex locaties.

frozen bali
Frozen op Bali

Taman Festival, een mysterieus pretpark

Taman festival is een attractiepark op Bali, geopend in 1997. Kosten nog moeite zijn gespaard, het park kostte maar liefst honderd miljoen dollar. De belangrijkste trekpleister was een lasershow van maar liefst 5 miljoen. Het lot besliste anders: nog geen jaar na de opening van het park, op vrijdag 13 maart, sloeg de bliksem in. In één klap was de laser kapot.

Het park trok steeds minder bezoekers, totdat het in 2000 definitief haar deuren sloot.

Fotograferen in het verlaten attractiepark

Het park is in vergetelheid geraakt. Veel Balinezen hebben nog nooit van Taman Festival gehoord. Buurtbewoners durven het park niet in, ze zeggen dat het spookt. En dat er krokodillen wonen.

Vanaf het strand van Sanur loopt er een smal pad naar Taman Festival. Dit is de ingang van avonturiers. Ik neem gewoon de hoofdingang.

ticket pretpark bali
De oude ingang

"Ticket please"

De ingang van Taman Festival is vervallen. De ramen van de loketten zijn gebarsten. De entree is besmeurd met street art. Uit een van de loketten groeit een boom. “Ticket please.” Een rijtje oplichters wil dat ik een kaartje koop om het verlaten park te bezoeken. Welkom in Indonesië, een land waar steekpenningen en omkopen helaas nog schering en inslag zijn.

Ik had online gevonden dat een ‘kaartje’ 10.000 rupiah kost. Als je niet betaalt, dat kunnen de mannetjes agressief worden. Ik besluit te betalen, 10.000 rupiah is ongeveer 60 cent. Daar doe ik niet al te moeilijk over.

“It’s for cleaning” zegt de Balinees terwijl hij zijn sigaret op de grond gooit. De rest van het park is niet veel schoner.

verlaten gebouwen
Bijzondere verlaten gebouwen

Struinen tussen het puin en de attracties

Taman Festival is een interessante plek op Bali. Tussen het puin en het vuil staat een aantal attracties fier overeind. Ironisch genoeg is het gebouw met de lasers een van de beste bewaarde gebouwen.

Voorzichtig loop ik naar binnen. Mijn ogen moeten even wennen aan de duisternis. Ik knipper een paar keer. In de hoek van de ruimte is een deur en ik kan mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Voorzichtig loop ik naar binnen met mijn telefoon als zaklamp.

Opeens sta ik een soort van bioscoopzaal. De zaal is leeg. In de vloer zit een aantal gaten. Oeps.

Later klauter ik een smalle trap omhoog naar de projectieruimte. Er is niks meer over van het paradepaardje.

Steet art in Taman Festival

Op Bali is nog niet veel gave street art te vinden – vind ik. Er is een handjevol toffe murals maar muren zijn vaker besmeurd met lelijke graffiti. In Taman Festival is echter veel toffe en kleurrijke street art te vinden. Alleen daarom al is Taman Festival een bezoek waard.

street art bali
Street art in het verlaten pretpark

Tips voor een bezoek aan Taman Festival

Meer lezen?


FOTO'S ABANDONED THEME PARK BALI 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry