home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Actief in de Alde Faenen

Een weekendje weg is altijd een feestje. Combineer je een weekendje weg met een festival of een leuk evenement, dan is het feest compleet. Fête de la Nature is de Alde Faenen in Friesland, een prachtig nationaal park met leuke activiteiten om de natuur nóg meer te beleven. Actief in de Alde Faenen.

Feest van de natuur in de Alde Feanen

Het feest van de natuur, Fête de la Nature, is een jaarlijks terugkerend event. Nederlandse nationale parken en andere natuurgebieden organiseren speciale activiteiten voor jong en oud. Ze laten zich op een laagdrempelige manier van hun beste kant zien. 

bloem in het veen
Kleurrijke bloemen in het veen

Het is goed dat de Nederlandse natuur zich van zijn beste kant laat zien. Wij Nederlanders zijn toch een beetje een binnenvolk zo af en toe. En dat terwijl het heel lekker en gezond is om buiten te zijn!

Tijdens Fête de la Nature is het druk in het bezoekerscentrum van de Alde Faenen. De zon schijnt en iedereen is vrolijk. Voor de kleinste bezoekers is er een berg hooi om in te spelen en staat er een springkussen. Kinderen kunnen broodjes roosteren in het vuur. Voor de iets oudere bezoekers is er een interessante tentoonstelling over het leven in de Alde Faenen. Er is een verhalenverteller en er worden streekproducten verkocht.

Na een kort bezoek aan het bezoekerscentrum en een heerlijk stukje oranjekoek trek ik er op uit in de Friese natuur. 

windmolens in het veen
Windmolens in het veen

Het water op

De Alde Feanen is vooral in trek bij watersporters. Booteigenaren combineren een bezoek aan de Alde Feanen met zeiltocht over de Friese meren. Op veel plekken kun je de boot aanleggen voor een hapje en een drankje. Of je zet je tentje op in de natuur.

Ook wanneer je geen eigen boot hebt, kun je genieten van het water in de Alde Faenen. Op veel plekken kun je een kano, zeilboot of sloep huren voor een korte tocht. Zo kun je kiezen voor een lange dagtocht, maar je kun ook korte tijd actief bezig zijn in de Alde Faenen. Alleen, met vrienden of met het gezin.

watersport alde faenen
Kanoën in de Alde Faenen

Heb je mijn blog over watersport in de Alde Feanen al gezien?

Fietsen door de Alde Feanen

Wanneer je een blik werpt op de kaart van de Alde Faenen, dan zie je dat de regio voor een groot deel uit water bestaat. Vroeger was het lastig om van de ene naar de andere kant van de Alde Feanen te komen zonder boot (of schaatsen in de winter). Je kan het park nog steeds niet doorkruisen met de auto, maar er ligt wel een uitgebreid netwerk van wandel- en fietswegen.  

fietsen de alde faenen
Fietsen in Friesland

Ik huur een fiets en ga gewapend met een fietskaart op stap. Echte sportievelingen kunnen zich wagen aan de acht van Grou, een route (in de vorm van een 8) langs onder andere Grou, Earnewâld, De Veenhoop, Hurdegaryp of Leeuwarden. Je rijdt langs de Friese wateren en moet af en toe met de fiets op een pontje om aan de overkant te komen. Onderweg is het genieten van het water en het veenlandschap. 

Zie de website Grou Aktief voor verkooppunten van de kaart en vaartijden van de pondjes.

Wandelen in de Alde Feanen

Stiekem vind ik wandelen leuker dan fietsen. Te voet kun je de geasfalteerde paden verlaten en door de weilanden en het veen lopen. De paadjes zijn smal maar de bewegwijzering is goed. Ook niet geoefende wandelaars kunnen zich hier prima redden.

Nieuwsgierig lees ik de verschillende informatieborden. Ik kijk om me heen en hoop op een otter. Helaas, het beestje laat zich niet zien.

Op reis met Co geeft meer tips voor de Alde Feanen.

wandelen de alde faenen
Wandelen door de Alde Faenen

Vogels spotten

Misschien klinkt het raar om tijdens een actief weekend in de Alde Faenen een kijkje te nemen in een vogelhut. Ik vind de afwisseling van buiten bezig zijn en rust nemen echter heerlijk! Ik ben geen geoefende vogelaar, maar een tijdje vogels kijken en fotograferen vind ik erg leuk.

Ik stop tijdens mijn wandeling van ook bij een vogelhut. Mijn ogen moeten even wennen aan de donkere ruimte. Dan zie ik de kaarten van de omgeving, de borden met informatie en een beschrijving van de vele vogels die in het gebied voorkomen. Met wen verrekijker is ik hoe een zeldzame fuut wegduikt. Zo leuk!

wandelpad friesland
Wandelpaden in de Alde Faenen

Friese gastvrijheid te midden van de natuur

"Wil je thee?" Als ik ergens blij van word, dan is het thee. Nynke snapt me. "Boven staat meer."

Ik volg Nynke de trap op van de traditionele boerderij. Nynke runt sinds kort de Bed and Breakfast 'Lytse meer'. De boerderij ligt prachtig. Naar bijna alle kanten is vrij uitzicht, je kan Nationaal Park de Alde Feanen zo zien liggen. Ik geniet van de bloemenpracht en de fruitbomen in de tuin. Wat een ruimte!

Mijn kamer heeft weinig frutsels, maar heeft alles waar ik behoefte aan heb tijdens een weekendje weg. Een goed bed, een kleine zithoek, een waterkoker voor koffie en thee en wat boeken. Op de gang vind je informatie over de omgeving. De ruime badkamer heeft een douche én een ligbad.

lytse meer friesland
Het gezellige ontbijt in B&B Lytse meer

Vanaf de ontbijttafel kijk ik uit over de tuin. Ik word blij van de geur én de smaak van verse broodjes, eigen gemaakte jam en natuurlijk Fries suikerbrood. Dit is een goed begin van een actief weekend in de buitenlucht. Ik wil kanoën, zeilen, wandelen en fietsen in de Alde Faenen.

Een kamer in B&B 'Lytse Meer' boek je via airbnb. Bekijk ook mijn 360-gradenfoto van de kamer.

Lekker eten

Een weekendje buiten spelen met hongerig. Geen probleem in de Alde Feanen.

Porto Casa is een gezellig tentje voor iedereen die van verse pizza en pasta houdt. Ook de toetjes mogen er zijn! 

adres: Porto Casa, Ds. Van der Veenweg 11, Earnewâld

toetjes
Lekkere toetjes in Grou

Oan ’t Wetter in Grou lijkt op een hippe strandtent, maar dan zonder strand. Veel gebruikt steigerhout en een gezellig terras. Ik geniet van een schnitzel met frietjes en een frisse salade. Het hoogtepunt van de maaltijd is echter het toetje: een fraai opgemaakte ijscoupe met cheesecake.

adres: Oan ’t Wetter, Yn’e Lijte 2, Grou

Meer lezen:


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry