home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Tripolis en Olympia

Ik vervolg mijn roadtrip door Peloponnesos en rijd van Sparta naar Tripolis. Langzaam rijd ik in noordelijke richting. In plaats van de kronkelige weg door het oosten van Peloponnesos, kies ik nu voor een route door de bergen. Een mooi rondje!

Met de huurauto van Sparta naar Tripolis

Het is fijn om met een huurauto door Griekenland te rijden. De wegen van Peleponnesos zijn geen moment saai. De landschappen zijn gevarieerd, je rijdt door lieflijke dorpjes en kunt onderweg stoppen bij een van de vele kloosters, Griekse oudheden en andere bezienswaardigheden van de regio.

Tussen Sparta en Tripolis ligt een oud theater, het grafmonument van Leonidas en de tempel van Artemis Orthia. Alle zijn een korte stop waard wanneer je er toevallig langskomt. (Ik zou er niet ver voor omrijden.)

olympische spelen griekenland
De oude Olympische spelen

Olympia: de bakermat van de Olympische spelen

Grieken vervallen graag in metaforen: Athene is het hoofd, Sparta het lichaam en Olympia het hart van het land. In Olympia vonden in de achtste eeuw voor Christus de eerste Olympische spelen plaats.

Ik heb het geduld niet om naar sportwedstrijden te kijken. Het oude Olympia vind ik echter indrukwekkend om te zien. Het oude sportcomplex had een bredere functie: het was ook een ontmoetingsplaats, een vergadercentrum en het bevatte religieuze elementen.

tempel olympia
Detail van een opgraving van een tempel

Met een plattegrond van het complex dwaal ik langs de tempel van Zeus, de tempel van Hera en het Pelopion. In het Heroön werden dode helden herdacht en vonden rituele brandoffers (!) plaats. De Olympische eed werd afgelegd in het Bouleuerion, het raadhuis van de oude senaat. Daarnaast staan er in Olympia villa’s voor heersers als keizer Nero.

Zelfs de oude sportvelden zijn deels teruggevonden. In het Palaestra oefenden vroeger worstelaars, het Hippodroom werd gebruikt voor wagenrennen en er was natuurlijk een stadion voor sporten als discuswerpen, speerwerpen en hardlopen.

Grappig detail: vrouwen waren niet welkom tijdens de oude Olympische spelen, maar hun paarden mochten (zonder hen) deelnemen aan paardenraces. Yeah. 

Lees meer over het oude Olympia in Griekenland.

tegea athene griekenland
Opgravingen van de Athena Alea

Tegea: de tempel van Athena Alea

Midden in het dorp Tegea liggen de fundamenten van de tempel van Athena Alea. In de oudheid was dit een van de mooiste cultuursteden van Peloponnesos.

Helaas is er op dit moment niet meer te zien dan de stenen vloer met daaromheen resten van zuilen….

Tipolis

Na dit bezoek aan Olympia en Tegea heb ik overnacht in Tripoli. De stad is weinig sfeervol en het verkeer is een chaos. Ik heb nog geen kamer geboekt, het blijkt lastig een betaalbare slaapplek te vinden.

griekse oudheden peleponnesos
Tussen de oudheden op Peleponnesos

Uiteindelijk vind ik een goedkoop hotel tegenover de kerk. De eerste kamer had geen werkend toilet. Ik weet niet of de receptioniste ons niet verstond of deed alsof, maar het is gelukt om met handen en voeten (met geluiden :)) duidelijk te maken dat de plee het niet deed. De nieuwe kamer tochtte, de ramen konden niet dicht. Omdat ik geen zin had dit uit te beelden, ben ik maar snel onder een warme deken gekropen.

Ik bezocht Tripolis in 2002. Misschien herinner je het je nog: je kon toen niet online een kamer boeken. Tegenwoordig staan op Booking.com kamers voor Tripolis compleet met beoordelingen van gasten. Vroeger was niet alles beter…

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry