home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Boheems Paradijs met kinderen (en iedereen die iets anders wil dan wandelen)

In het Boheems Paradijs is een walhalla voor wandelaars, maar in het Boheems Paradijs en de regio Liberec Tsjechië is nog veel meer te doen! Wist je dat er in de regio verschillende kastelen zijn? Wist je dat Liberec een van de meest kindvriendelijke steden van Tsjechië is? 

Ik was vijf dagen in het Boheems Paradijs. Tips voor de leukste uitjes met kinderen lees je in deze blog! Om eerlijk te zijn kwam ik tijd te kort....

boheems paradijs prachov
Samen wandelen in het Boheems Paradijs

Wandelen Boheems Paradijs met kinderen

Boheems Paradijs (nationaal park Cesky Raj) is een van de mooiste regio’s om te wandelen in Tsjechië. De belangrijkste bezienswaardigheid van de regio zijn de rotssteden van zandsteen. Erosie en wind hebben een bizar landschap gecreëerd met hoge zuilen van kalksteen.

Wandelen door het Boheems Paradijs is apenkooien voor gevorderden. Via steile trappen en nauwe rotsspleten kom je op de mooiste plekken.

prachov rotsen boheems paradijs
De rotsen van Prachov

De mooiste bezienswaardigheid van het Boheems Paradijs: de rosten van Prachov

Bij de rotsen van Prachov (Prachovske Skaly) bij Jicin lopen een aantal van de meest populaire wandelroutes van het Boheems Paradijs. Deze groene rondwandeling is slecht 3,6 kilometer, maar reken erop dat je minstens twee uur nodig hebt om deze route te lopen. Met kleine kinderen duurt de rondwandeling een stuk langer.

Deze route is niet geschikt voor kinderwagens of rugdragers – de doorgangen tussen de rotsen zijn echt heel nauw. Met de peuter in de draagzak past het nét, al heb ik regelmatig "voetjes aan de kant" tegen de kleine reiziger geroepen. Ze had héél snel door wat ik daar mee bedoelde!

wandelen met kinderen
Wandelen met kinderen tussen de grote stenen

Is de groene route van 3,6 kilometer te lang of te zwaar? Er is ook een kortere gele route. Bovendien kun je de groene route in stukken hakken door hem te combineren met de blauwe wandelroute. Die laatste route is nagenoeg vlak en geschikt voor kinderwagens en buggy’s.

Wandelen rondom kastelen

Wanneer je de auto parkeert bij een van de vele kastelen en kasteelruïnes stuit je al snel op andere wandelroutes in het Boheems Paradijs. Tussen Zamek Hruba Skala en Valdstejn Turnov lopen verschillende makkelijke wandelroutes die ook zeer geschikt zijn voor kinderen.

sychrov kasteel
Sychrov Kasteel bij Liberec

Kasteel Sychrov in het Boheems Paradijs

Tsjechië is het land van de kastelen. Het staatskasteel Sychrov is een van de meest bezochte kastelen. Het kasteel kent speciale rondleidingen voor kinderen. Deze interactieve rondleiding duurt slechts 25 minuten is zeer geschikt voor jonge bezoekers die geen uur naar een gids kunnen of willen luisteren. En weet je wat het leuke is? Het is niet zo maar een gids, het is een echte prinses!

sychrov met kinderen

kinderrondleiding kasteel tsjechie
De kinderrondleiding voor het kasteel in Tsjechië

EKOpark Liberec Tsjechië

EKOpark Liberec is een groene oase aan de rand van de stad. Het park is een paradijsje voor kinderen, zij kunnen hier ravotten in de natuur en spelen op de houten speeltoestellen. De kleine reiziger is helemaal fan van de waterspeeltuin en de modderkeuken. Ook de geiten aaien en het blotevoetenpad zijn een groot succes. Helaas is ze nog wat jong voor de workshops timmeren en schilderen met materialen uit de natuur.

Het is fijn wanneer er in een speeltuin ook aan de ouders wordt gedacht. Dat is hier zeker het geval! Er zijn voldoende zitjes in de schaduw, ik plof in een van de boomhutten met een hapje en een drankje uit het kleine restaurant.

ekopark liberec
EKOpark Liberec

Liberec ZOO

De dierentuin van Liberec is de oudste dierentuin van Tsjechië. Dit is een van de weinige plekken ter wereld waar je de zeldzame witte tijger kunt bewonderen.

De kleine reiziger wil als Dikkertje Dap van de nek van de giraffe glijden. Helaas, dat mag niet. Maar het is ook leuk om te kijken hoe de giraffen gevoerd worden.

De dierentuin is niet heel groot, wanneer je de looproute volgt kun je in een paar uur alle beesten zien.

In de buurt van de dierentuin is het betaald parkeren. Zorg voor een grote zak muntgeld (of installeer de lokale parkeer app op je telefoon).

liberec zoo

dierentuin liberec
Liberec Zoo is leuk voor kleine kinderen!

Canopy Walk in Krkonose

Het boomkroonpad van Krkonose ligt in het Reuzengebergte. Hoewel dit ruim een uur rijden is vanuit Liberec zou ik dit boomkroonpad zeker bezoeken tijdens je bezoek aan het Boheems Paradijs met kinderen.

Het boomkroonpad heeft een lengte van 1,2 kilometer en gaat langzaam omhoog. De helling is niet te steil – het boomkroonpad is zeer geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Onderweg omhoog kom je informatieve weetjes over het pad, het Reuzengebergte en de natuur in Tsjechië. Boven heb je een fantastisch uitzicht over de bossen en de bergen. Tenminste, als je het pad niet bezoekt in de stromende regen zoals ik deed.

Kinderen groter dan 1.20 kunnen met een supersnelle glijbaan naar beneden.

In deze blog vind je meer mooie boomkroonpaden in Europa.

krkonose canopy walk
De canopy walk van Krkonose

Aquapark Liberec Babylon: een zwembad en meer

Bezoek je Liberexc met kinderen? Na al het wandelen en spelen is het tijd voor ontspanning. Waar kan dat beter in Aquapapark van Centrum Babylon?

Wanneer ik binnenkom in het Aquapark val ik met mijn neus in de boter: drie keer per dag vindt er in het zwembad een heuse lasershow plaats. Het zwembad zou niet misstaan in de sprookjes van duizend-en-een nacht. Het zwembad heeft een Arabisch decor van balkons en fonteinen. En zie ik daar Aladin met zijn lamp in de schaars verlichte grot?

liberec aquapark tsjechie
De bizarre lasershow van Aquapark Liberec

De lasershow is een beetje too much, dus ga ik snel op zoek naar een rustiger plekje. De kleine reiziger speelt met de glijbanen in het peuterbad. Daarna is het tijd voor het echte werk: chillen in het bubbelbad, de grote glijbaan en verschillende stroomversnellingen.

Op weg naar het appartement ligt er een vredig slapend meisje op de achterbank.

Centrum Babylon heeft naast het aquapark ook een 4D bioscoop, een indoor Lunapark en een lasergame arena.

Blijf je langer in Liberec? Hier lees je meer over Liberec Regio

aquapark babylon

babylon centrum
Aquapark Babylon Liberec

Overnachten Boheems Paradijs

Tijdens mijn zoektocht naar accommodatie in het Boheems Paradijs heb ik heel veel hotels en appartementen voorbij zien komen. Ik wilde accommodatie die ruim genoeg is voor drie personen, beschikt over een 'buiten' en niet al te ver ligt van alle bezienswaardigheden in het Boheems Paradijs en Liberec. Er is zo veel te doen in Boheems Paradijs met kinderen, dat ik het liefst zo kort mogelijk in de auto zit!

Mijn oog valt op een fraai appartement in Dolni Stakory. Het appartement beschikt over een ruime woonkamer en een keuken, er is een wasmachine en een ruime tuin. In de tuin staan een paar appel- en perenbomen. Daarnaast is er voldoende ruimte voor een zwembadje voor de kleine reiziger (dit hebben we meegenomen vanuit huis). Net buiten de omheinde tuin ligt een openbare zandbak. Ideaal dus voor een gezinsvakantie in Tsjechië met kleine kinderen.

Disclaimer: ik vind de eigenaar wat nors, maar die zie je alleen bij het in- en uitchecken. Je hebt het riante huis helemaal voor jezelf.

overnachten boheems paradijs
Overnachten in een natuurhuisje in Boheems Paradijs

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry