home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Interview: going local Colombia

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren?

Deel 19: Sabine woont in Colombia en geeft tips aan reizigers!

sabine in colombia
Sabine met haar vriend in Colombia

Mijn naam is Sabine en eind 2014 emigreerde ik naar Colombia waar ik samenwoon met mijn Colombiaanse vriend. We ontmoetten elkaar in Nederland, maar omdat hij niet kon blijven, ben ik hem achterna gevlogen. We wonen in een leuk appartementje in de miljoenenstad Bogotá waar ik sinds een jaar werk als wetenschappelijk onderzoeker in het Nationaal Kanker Instituut. Op mijn blog www.besabine.com schrijf ik over mijn leven, emigreren en je leest er alles over Colombia!

bogota in colombia
Miljoenenstad Bogota

Wonen in Colombia

Ik voel me thuis

Wonen in Colombia is een hele belevenis. Alles is anders dan ik gewend was, maar dat maakt wonen in het buitenland juist ook wel spannend. Ondanks dat ik mij goed voel in Colombia en goed kan meekomen in de maatschappij, is het lastig er helemaal bij te horen. Ik denk ook niet dat ik ooit helemaal 100% zal integreren. Maar dat vind ik eigenlijk niet erg. Ik heb het naar mijn zin in Colombia, met mijn werk en vrienden, en doe veel leuke dingen. Ik voel me thuis.

Verschillen met Nederland

Het leven in Colombia is relaxter dan in Nederland. Colombianen zelf vinden het leven in Bogotá heel hectisch en gehaast, maar voor mij als Nederlander is dit al heel ontspannen. Wat vandaag niet hoeft kan ook morgen: dat is toch heerlijk? De bevolking is ontzettend vriendelijk, gastvrij en open, wat het makkelijk maakt om contacten te leggen. Mensen hebben meer de instelling dat alles wel weer goed komt, en maken zich nergens druk over. Heel fijn.

barichara
Barichara

Er zijn natuurlijk ook ergernissen. Bijvoorbeeld de manier van omgang (roddelen, grote klassenverschillen en zich overal mee bemoeien) vind ik soms lastig. Ook erger ik mij aan de luchtvervuiling in Bogotá. Dat alleen al zou een reden zijn om over een paar jaar uit Bogotá weg te gaan. Ook de corruptie en desorganisatie van het land zijn soms moeilijk te begrijpen. 

Colombia is een heel divers land

Colombia heeft nog niet een heel goede naam, maar is één van de mooiste en meest bijzondere landen die ik ooit heb bezocht. De levenslust en energie die de bevolking uitstraalt en de schoonheid van het land maken een verblijf hier geweldig. In Colombia vind je alles: van hoge besneeuwde bergtoppen in de Andes, tot witte zandstranden aan de kust en alles wat daar tussen zit. De natuur is ontzettend mooi en overweldigend. Bogotá is gelegen op 2600 meter hoogte en daarmee best wel fris, maar zodra je in de bus stapt en 1,5 uur naar het westen rijdt beland je in een warm klimaat (25 a 30 graden) met palmbomen, blauwe meren en hoge groene bergen. Een weekendje weg was nog nooit zo leuk! ?

neusa
Neusa

Tips voor reizigers

Ontdek Bogotá en omgeving

Bogotá is niet een toeristenstad. De meeste reizigers blijven maar een paar nachten aan het begin of einde van hun reis en zien daarmee alleen de twee hotspots in de stad: la Candelaria en Monserrate. Zonde, want juist buiten deze gebieden begint het échte Bogotá. Verblijf bijvoorbeeld niet in La Candelaria, maar in Chapinero, Zona Rosa of Usaquén. Neem dan niet de taxi, maar de bus om de stad te ontdekken (wel alleen in de veilige wijken). Je zult geen tot weinig toeristen tegenkomen en Bogotá op een andere manier leren kennen!

Ook de prachtige omgeving rondom Bogotá wordt massaal door reizigers overgeslagen. Ga bijvoorbeeld wandelen in Parque Chicaque, lunchen in Guatavita of kolibries kijken in San Francisco.

kolibrie colombia
Een kolibrie

Reis met het openbaar vervoer of beter nog: het vliegtuig

Busvervoer in Colombia is goed, maar de afstanden zijn lang, de wegen slecht en de Colombianen rijden heel gevaarlijk. Met de bus vanaf Bogotá naar San Gil is nog net te doen, maar alle andere afstanden kun je beter met het vliegtuig doen. Een binnenlandse vlucht is makkelijk te boeken, ook nog een paar dagen van te voren. Dat is handig als je planning nog niet vaststaat. Zowel de bus als het vliegtuig zijn ook goede manieren om je tussen de bevolking te begeven!

Leer Spaans

Of in ieder geval een beetje. Maar weinig Colombianen spreken Engels en zonder enige kennis van de Spaanse taal zal je met maar weinig mensen kunnen communiceren. Zelfs een Colombiaan werkzaam in een hotel is geen garantie om Engels te kunnen spreken. Wil je dus in contact komen met de bevolking dan is dit misschien wel de beste tip: leer wat Spaans. 

guatavita
Guatavita

Bedankt Sabine voor je leuke bijdrage aan Going Local Colombia! 

Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.

Meer interviews lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry