home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Tips voor onderwaterfotografie

Begin van de maand verschijnen er fotografietips op ikreis.net. Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat dan een reactie achter of stuur me een mailtje. 

Liefde voor fotografie. Alleen, hoe doe je dat onderwater? Deel 19: tips voor onderwaterfotografie.  

Een reis naar een zonnig eiland is voor vele niet compleet zonder te zwemmen, snorkelen of duiken in het warme, blauwe water. Zomerse herinneringen die je wilt vastleggen. Niet iedereen heeft echter een onderwatercamera. Toch kunnen steeds meer mensen fotografen onderwater.

Onderwaterfotografie is lastiger dan fotograferen op land. Je onderwerp zit niet perse op de grond, maar beweegt in een andere dimensie. Ook jij beweegt anders bij het zwemmen, snorkelen of duiken. Dat maakt onderwaterfotografie anders. Maar net als bij 'gewone' fotografie geldt: probeer je onderwerp van de voorkant te fotograferen en focus op het oog. Niemand zit te wachten op de staart van een weg zwemmende vis.

onderwaterfotografie mantis garnaal
Duiken met mantisgarnalen

Soorten onderwater camera's

Je hebt onderwatercamera's in verschillende prijsklasse. Een klein overzicht.

Een waterdichte hoes voor je iPhone

Voor een paar tientjes koop je een waterdichte hoes voor je iPhone of tablet. Deze is af te sluiten met een speciale ziplock en zit zo in elkaar dat je je touchscreen gewoon kan bedienen.

Voordelen van een waterdichte hoes voor je telefoon 

Nadelen van een waterdichte hoes voor je telefoon

Fotograferen met je actioncam

Bij veel actioncams zit een onderwaterhuis. Steeds meer reizigers hebben een actioncam en voor vele is dit ideaal om te fotograferen tijdens het snorkelen en duiken!

Tip: Neem je een selfiestick mee onderwater? Wees voorzichtig dat je het koraal niet beschadigt!

Voordelen van de actioncam voor onderwaterfotografie

Nadelen van de actioncam voor onderwaterfotografie

Tip: om blauwe foto's te voorkomen kun je gebruik maken van een roodfilter. Deze kun je voor een paar euro bestellen via deal extreme.

Hoe werkt een roodfilter?

De watermassa werkt als een filter. Wit licht is opgebouwd uit licht van verschillende kleuren (dat zie je in een regenboog). Het rode licht wordt als eerste uit het licht gefilterd. Al na vijf meter verdwijnen de rode kleuren onderwater!

Na twaalf kun je ook geen geel meer zien en vanaf ongeveer 25 meter houd je alleen blauw licht over.

Met een roodfilter breng je onderwater wat rode kleur terug. De kleuren ogen natuurlijker en de foto's zijn daardoor mooier.

onderwaterfotografie tips
Foto's onderwater zijn al snel te blauw 

Een onderwaterhuis voor je camera

Voor veel camera's zijn speciale onderwaterhuizen te krijgen. Je bent niet afhankelijk van fabrieksinstellingen die onderwater eigenlijk nooit kloppen. (Ook de voorgeprogrammeerde onderwaterstand niet.)

Voordelen van onderwaterfotografie met een systeemcamera of DSLR

Nadelen van onderwaterfotografie met een systeemcamera of DSLR

Met een camera kun je zelf je brandpuntafstand bepalen. Je kunt soms een beetje inzoomen of juist kiezen om dichter naar je onderwerp te gaan. Je kan meer spelen met de compositie van je foto's.

onderwaterfptpgrafie zonder flits

onderwaterfotografie flits
Twee foto's van dezelfde octopus: met en zonder flitser. Flitslicht (onder) brengt kleur in je foto!

Onderwater flitsers

Een roodfilter brengt kleur in je onderwaterfoto's, maar houdt ook een deel van het omgevingslicht tegen. Door zelf een lichtbron mee te nemen krijgen je foto's meer kleur. Dit kan een duiklamp zijn, maar inflitsen geeft betere resultaten.

De interne flitser van je camera

De meeste compactcamera hebben een interne flitser. Wanneer je deze aanzet tijdens het snorkelen of duiken (forced flash) krijgt je onderwerp meer kleur.

De interne flitser van de camera is niet ideaal. Deze geeft relatief weinig licht. Soms zit een deel van het onderwaterhuis in de weg. Je krijgt dan een rare schaduw. Als het zicht slecht is, heb je snel last van zweefvuil. Het licht van de flitsers wordt teruggekaatst de camera in en zorgt voor 'sneeuw' op je foto's.

Externe filters

Ik fotografeer zelf met een Olympus E-PL3 met twee ion S2000 flitsers. Door het voorwerp van de zijkant te belichten heb je minder last van zweefvuil en krijg je kleurrijke foto's. De meeste externe flitsers zijn groter en krachtiger. Voor groothoek foto's schieten deze flitsers net wat tekort.

onderwatercamera
Mijn onderwatercamera

Zoals je ziet sleep ik nogal wat mee op reis :) Maak jij foto's onderwater? 

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry