home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2021:

- Limburg (feb.)
- Noord-Holland (apr.)
- Polen (juli)
- Slowakije (aug.)
- Tsjechië (aug.)Roadtrip Zuid-Kosovo

Van Albanië naar Kosovo  

"Wilt u asiel aanvragen in Kosovo?" De douanebeambte kijkt van mij naar mijn Nederlandse paspoort. Andere bezittingen heb ik niet, die liggen in de Landrover van Gela die me in lift heeft aangeboden. Nee, ik wil geen asiel. Ik ben niet op de vlucht. Of misschien een beetje: de aanhoudende stortregen in Albanië heeft me in een impuls doen besluiten de Albanese Alpen te verlaten en een lift naar Prizren in Kosovo te aanvaarden. En zo maak ik ineens een mini-roadtrip door Kosovo.

roastrip kosovo
Een roadtrip door Kosovo

"Bij welke auto hoor je?" Tja, liegen heeft geen zin. Niemand gelooft dat twee Nederlanders de grens in-the-middle-of-nowhere te voet over willen steken zonder bagage. Het kan de douanebeambte niks schelen dat de landrover officieel maar plaats heeft voor twee personen en NIET voor drie personen en twee hondjes.

Wanneer Gela betaald heeft voor haar groene kaart stappen we de auto weer in en rijden we verder. Hond Fransje draait zich eens om bij mijn voeten en slaapt verder.

Roadtrip door de Balkan met de landrover

Wat lijkt het me heerlijk om een lange roadtrip door de Balkan te mogen maken met een omgebouwde landrover. Stoppen waar en wanneer je wilt, wildkamperen in de daktent en het ultieme gevoel van vrijheid ervaren.

roadtrip kosovo landrover
Met de landrover door de Balkan

Ik mag twee dagen van dit gevoel genieten wanneer Gela me een lift aanbiedt van Valbona via Prizren naar Tirana. Binnen een minuut stem in. Ik laat de plek in Albanië waar ik het meest naar uitgekeken heb met een weemoedig gevoel achter me. Stortregen en een verstuikte enkel zijn niet de ideale ingrediënten voor een hike, ongeacht de schoonheid van de omgeving.

En zo belanden een vriend en ik bij Gela en haar hondjes Fransje en Mieke in de landrover. De landrover luistert naar de naam Hilda. De roze bloemetjes op het reservewiel van Hilda zijn vervaagd, maar Hilda is een dame met pit. Zeker als James, de TomTom, het wilt.

roadtrip balkan
Met Fransje aan mijn voeten

Uiteraard kun je in de Balkan ook een personenauto huren. Vorig jaar reisde ik per huurauto in Kroatië. Maar eerlijk is eerlijk, een landrover is veel gaver.

Prizren

Prizren is een schattig stadje in het zuiden van Kosovo. Ondanks de regen straalt Prizren iets zomers uit, waarschijnlijk door de vrolijke mensen en de vele ijssalons en notenbars.

Mijn hotel in Prizren duwt me een kaart van het stadje in mijn hand. Ik trotseer de regen en ga op ontdekking uit.

prizren by night
Prizren by night

Prizren heeft vele oude kerken en moskeeën. Wanneer ik om het hoekje van de oude moskee gluur word ik gelijk uitgenodigd om binnen te komen. Ik sla mijn shawl om mijn hoofd en glip naar binnen in het hoekje voor de vrouwen. Naast me is een aantal vrouwen in gebed.

Terwijl mijn reisgenoot naar het fraai beschilderde plafond van de moskee staart, kijk ik naar de imam voor in de moskee en naar de konten van biddende mannen. Ik snap eindelijk waarom vrouwen nooit vóór in moskee plaatsnemen voor het gebed, maar discreet achterin.

Helaas zijn de overige bezienswaardigheden van Prizren tijdens mijn bezoek gesloten voor het publiek, inclusief het Turkse badhuis en archeologisch museum.

Het kasteel van Prizren

Ik was van plan mijn verstuikte enkel rust te gunnen en níet naar het kasteel van Prizren te lopen. Toch zie ik mezelf ineens de steile berg opklimmen op weg naar het kasteel. Maar wat prachtig uitzicht weer! En wat een leuke wilde bloemen op weg boven.

kasteel prizren kosovo
Het kasteel van Prizren

Het kasteel van Prizren is volop onder constructie. Een deel is al onderhanden genomen. De patio van het kasteel is omgeven door gewelfde kamertjes. Rode klaprozen geven het kasteel kleur, net als de rode en paarse paraplu's van de andere bezoekers. Zelf vis ik mijn paarse regenjas uit mijn tas.

Accommodatie in Prizren

Prizren is hip en dat geldt ook voor mijn hotel. Hotel Cleon ligt lekker centraal in het midden van de stad vlak bij de Ottomaanse brug. Het hotel is gedoceerd met fraaie foto's uit Prizren, een oude calculator en zelfs een Vespa.

hotel cleon prizren
De gang van het hotel

De kamers zijn ruim en schoon en stijlvol ingericht. Vanaf het grote balkon kijk je uit over de rivier.

En dan het ontbijt: versgebakken brood met tapenade van tomaat en paprika, ei, kaas en jam. Vooral de tapenade is niet te weerstaan, echt om je vingers bij af te likken!

Ben ik enkel positief over dit hotel? Nee. Omdat de ontbijtzaal blauw stond van de rook heb ik buiten op mijn ontbijt moeten wachten. Op veel plekken in Kosovo wordt ook hier het niet-rookbeleid niet nageleefd. Gelukkig klaarde de lucht even later op en kon ik alsnog binnen van mijn ontbijt genieten.

Adres: Hotel Cleon, Shuaip Spahiu 32, 20000 Prizren, Kosovo

De volgende ochtend stap ik in de landrover en rijd ik in een paar uurtjes naar Tirana.

Meer lezen


 

Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry