home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Roadtrip Kosovo: van Albanië naar Prizren

Prizren is een van de mooiste plekken in Kosovo. De op één na grootste stad in Kosovo is heeft veel Ottomaanse invloeden, wat tot uiting komt in pittoreske pleinen, fraaie burggen en mooie huizen. Ik combineer mijn stedentrip naar Prizren met een rondreis door Albanië en het zuiden van Kosovo.

prizren kosovo restaurant
Het gezellige Ottomaanse Prizren in Zuid-Kosovo

BEZIENSWAARDIGHEDEN PRIZREN KOSOVO

Prizren is ligt in het zuiden van Kosovo. Ondanks de regen straalt Prizren vrolijkheid uit, waarschijnlijk door de vrolijke mensen en de vele ijssalons en notenbars. Mijn hotel duwt me een kaart van het stadje in mijn hand. Ik trotseer de regen en ga op ontdekking uit naar de historische bezienswaardigheden in Prizren.

Bezienswaardigheden Prizren: kerken en moskeeën

Prizren heeft vele oude kerken en moskeeën. Wanneer ik om het hoekje van de oude Sinan Pasha Moskee gluur word ik uitgenodigd om binnen te komen. Ik sla mijn shawl om mijn hoofd en glip naar binnen. Naast me is een aantal vrouwen in gebed.

uitzicht prizren
Het uitzicht over Prizren en omgeving

Terwijl mijn reisgenoot naar het fraai beschilderde plafond van de moskee staart, kijk ik naar de imam voor in de moskee en naar de konten van biddende mannen. Ik snap eindelijk waarom vrouwen nooit vóór in moskee plaatsnemen voor het gebed, maar discreet achterin.

Helaas zijn veel bezienswaardigheden van Prizren tijdens mijn bezoek gesloten voor het publiek, inclusief het Turkse badhuis en archeologisch museum.

prizren by night
Bezienswaardigheden Prizren by night

Old Stone Bridge

De Prizren Bistrica rivier stroomt vlak langs het gezellige Shadervan plein. De oevers van de rivier worden verbonden door de iconische Old Stone Bridge, een van de hoogtepunten van Prizren. De Old Stone Bridge is een fraaie boogbrug die waarschijnlijk gebouwd is in de vijftiende eeuw. De brug met zijn drie bogen speelt een belangrijke rol in de handel en het sociale leven in de stad. 

De straten rondom de brug zijn veelal bedenkt met kinderkopjes. Het is heerlijk om hier rond te dwalen en de oude huizen te bewonderen. Echte bezienswaardgheden zijn er niet, dat maakt Prizren juist leuk en authentiek. 

Prizren wordt nog niet overspoeld door toeristen. Toch kun je de Old Stone Bridge het toeristische middelpunt van Prizren noemen, vooral vanwege de gezellige straatjes en vele terrassen rondom de brug.

bezienswaardigheid prizren fort kalaja
Bezienswaardigheid Prizren: het gave Fort Kalaja

Fort Kalaja Prizren

Fort  Kalaja ligt hoog op een berg en kijkt uit over het oude centrum met de historische bezienswaardigheden van Prizren. Ik was van plan mijn verstuikte enkel rust te gunnen en níet naar het kasteel te lopen, toch zie ik mezelf ineens de steile berg opklimmen. Ik kan de belangrijkste bezienswaardigheid in Prizren toch niet overslaan?

Een pad met platte keien leidt me vanuit het oude centrum naar het kasteel. Ik begin met een steile klim en gaandeweg zwakt de helling af. Aan weerszijden van het pad bloeien kleurrijke wilde bloemen. Ik geniet van al het moois in Kosovo en het uitzicht over Prizren en de bergen in de omgeving.

op weg naar fort kalaja prizren
Op weg naar Fort Kalaja

Het fort van Prizren is een ruïne waar flink aan getimmerd wordt. Een groot deel van het fort ligt nog verscholen onder een dikke laag aarde, waarschijnlijk zijn er zelfs resten uit de vijfde of zesde eeuw. De ruïne die je nu ziet, stamt grotendeels uit de Byzantijnse tijd.

De patio van Fort Kalaja is omgeven door gewelfde kamertjes. Rode klaprozen geven het kasteel kleur, net als de rode en paarse paraplu's van de enkele bezoeker. Het regent weer en ik vis mijn paarse regenjas uit mijn tas. 

kasteel prizren kosovo
Het kasteel van Prizren

Accommodatie in Prizren

Prizren is hip en dat geldt ook voor mijn hotel. Hotel Cleon ligt lekker centraal in het midden van de stad vlak bij de Ottomaanse brug. Het hotel is gedoceerd met fraaie foto's uit Prizren, een oude calculator en zelfs een Vespa. De ruime kamers zijn stijlvol ingericht. Vanaf het grote balkon kijk je uit over de rivier.

En dan het ontbijt: versgebakken brood met tapenade van tomaat en paprika, ei, kaas en jam. Vooral de tapenade is niet te weerstaan, echt om je vingers bij af te likken!

Adres: Hotel Cleon, Shuaip Spahiu 32, 20000 Prizren, Kosovo

hotel cleon prizren
De gang van het hotel

ROADTRIP KOSOVO: MET DE AUTO NAAR PRIZREN

Reizen naar Prizren Kosovo

Prizren ligt in het zuiden van Kosovo. Vanuit hoofdstad Pristina is het een uur met de auto naar Prizren. De frequente bus doet er anderhalf tot twee uur over. 

Veel reizigers bezoeken Prizren in combinatie met een rondreis door Albanië. Er loopt maar een beperkt aantal routes door het noorden van Albanië, waardoor het tijdwinst oplevert als je even de grens overwipt op weg van outdoor paradijs Valbona naar de Albanese hoofdtad Tirana. 

oude huizen prizren kosovo
Oude vakwerkhuizen in Prizren

Reis je met een huurauto de grens over? Koop dan aan de grens van Kosovo een groene kaart. Deze is nodig voor je autoverzekering.

Reizen van Albanië naar Kosovo  

"Wilt u asiel aanvragen in Kosovo?" De douanebeambte kijkt van mij naar mijn Nederlandse paspoort. Andere bezittingen heb ik niet, die liggen in de Landrover van Gela die me in lift heeft aangeboden. Nee, ik wil geen asiel. Ik ben niet op de vlucht. Of misschien een beetje: de aanhoudende stortregen in Albanië heeft me in een impuls doen besluiten de Albanese Alpen te verlaten en een lift naar Prizren in Kosovo te aanvaarden. En zo maak ik ineens een mini-roadtrip door Kosovo.

roastrip kosovo
Een roadtrip door Kosovo

"Bij welke auto hoor je?" Tja, liegen heeft geen zin. Niemand gelooft dat twee Nederlanders de grens in-the-middle-of-nowhere te voet over willen steken zonder bagage. Het kan de douanebeambte niks schelen dat de landrover officieel maar plaats heeft voor twee personen en NIET voor drie personen en twee hondjes.

Wanneer Gela betaald heeft voor haar groene kaart voor Kosovo stappen we de auto weer in en rijden we verder. Hond Fransje draait zich eens om bij mijn voeten en slaapt verder.

Roadtrip door de Balkan met de landrover

Wat lijkt het me heerlijk om een lange roadtrip door de Balkan te mogen maken met een omgebouwde landrover. Stoppen waar en wanneer je wilt, wildkamperen in de daktent, genieten van de natuur en historische bezienswaardigheden en het ultieme gevoel van vrijheid ervaren.

roadtrip kosovo landrover
Met de landrover door de Balkan

Ik mag twee dagen van dit gevoel genieten wanneer Gela me een lift aanbiedt van Valbona naar Tirana. Binnen een minuut stem in. Ik laat de plek in Albanië waar ik het meest naar uitgekeken heb met een weemoedig gevoel achter me. Stortregen en een verstuikte enkel zijn niet de ideale ingrediënten voor een hike, ongeacht de schoonheid van de omgeving.

En zo belanden een vriend en ik bij Gela en haar hondjes Fransje en Mieke in de landrover. De landrover luistert naar de naam Hilda. De roze bloemetjes op het reservewiel van Hilda zijn vervaagd, maar Hilda is een dame met pit. Zeker als James, de TomTom, het wilt.

Heb je geen eigen vervoer? Bezoek Prizren vanuit Tirana met deze toffe excursie!

roadtrip balkan
Met Fransje aan mijn voeten

Meer lezen


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry