home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Grotten en kloosters in het zuiden van Pelopponessos

Ik maak een rondreis door Peloponnesos. In deze blog beschrijf ik de etappe van Nauplion naar Sparta en Mani in het zuiden van de Peloponnesos. Op papier is het een rit van drie uur (200 kilometer), in de praktijk kom ik zo veel bezienswaardigheden tegen dat het echt niet op schiet. Maar dat hoeft ook niet: ik wil genieten van mijn vakantie in Griekenland. 

Van Nauplion naar het zuiden van de Peloponnesos

Net buiten Nauplion ligt het stadje Argos. Hier is meteen mijn eerste stop: net buiten de stad ligt een verlaten kasteel op de Larissaheuvel. De kasteelruïne wordt door de meeste toeristen overgeslagen, maar ik besluit de heuvel te beklimmen om van het uitzicht te genieten.

roadtrip griekenland
Onderweg in Griekenland

Langzaam begint het voorjaar in Griekenland. De Larissaheuvel hult zich langzaam in een dekentje van geurende bloemen.

Klooster van Loukous en oude opgravingen

Via het Lerna rijd ik in zuidelijke richting naar het klooster van Loukous. In de verte zie ik de zee glinsteren in de voorjaarszon.

Het klooster van Loukous is mooi en goed onderhouden. Binnen de kloostermuren heerst een oase van rust, vooral in de weelderige bloementuin. Er zijn veel vogels en de heilige bron kabbelt vrolijk.  Als ik een kijkje neem in het kleine, schattige kerkje op de patio word ik verrast door mooie fresco's.

aquaduct loukous griekenland
Het aqauaduct bij Loukous in Griekenland

Naast het klooster loopt een aquaduct. Ik heb aquaducten altijd fascinerend gevonden: je niks aantrekken van bergen en dalen maar het water gewoon laten lopen waar JIJ wilt.

Tegenover het klooster ligt de opgraving van de villa van de Atheense weldoener Herodes Atticus. De kamers en gangen zijn nog duidelijk te onderscheiden, net als de trap naar de tweede etage. Van deze etage is echter niks bewaard gebleven.

Griekse stranden op Peloponnesos

Niet ver van het klooster ligt de badplaats Paralia Astros. De kleine idyllische vissershaven en de burcht die uitkijkt over het stadje maken het tot een ideale plaats om de lunch te nuttigen!

kasteel griekenland
Verlaten kastelen langs de weg

Vanuit Astros vervolgt de route zich over kronkelende weggetjes door de bergen. Oostelijk bevindt zich ergens in de diepte de zee, in het westen zijn meer bergen. (Je moet er niet aan denken een stuurfout te maken of zonder benzine te zitten!) De weg gaat vervolgens door citrusplantages, een vrolijk gezicht. Ik houd van dit soort prachtige, verlaten routes!

Elonisklooster

Bij Leonidon gaat de weg vervolgens landinwaarts het Parmangebergte in. De bergen worden steeds ruiger en de weg wordt zo mogelijk nog meer verlaten. In de Dafnonvallei zie ik uiteindelijk het Elonisklooster tegen de rotswand hangen. Al kronkelend kom ik dichter en dichter bij. 

Wil je meer kloosters in de bergen zien? Ga dan ook naar de kloosters van Meteora in het noorden van Griekenland.

klooster peloponnesos
Kloosters in het Parnongebergte

Overnachten in Sparta

Aan het eind van de dag stop op ik Sparta. Sparta is niet heel sensationeel, de stad heb ik eigenlijk binnen een uurtje gezien. Sparta is echter een goede plaats om te overnachten en allerlei bezienswaardigheden in de omgeving te bezoeken.

Het middeleeuwse Mitras

Vlak bij Sparta ligt de middeleeuwse ruïnestad Mistras. Deze stad, die tegen een helling aangebouwd is, is goed bewaard gebleven en laat een goede indruk achter over hoe het er ooit heeft uitgezien.

fresco kerk griekenland
Fresco's in Griekenland

Het middeleeuwse Mitras telt talrijke kerkjes, waarvan een aantal mooie fresco's heeft. Sommige worden nog gebruikt, andere zien er (nog) vrij vervallen uit.

Dat religie in belangrijke rol speelt in Mitras blijkt ook uit de oude kloosters. Het Pantanassaklooster wordt nog steeds bewoond. In de kleine huisjes, die rijkelijk zijn versierd met bloembakken, wonen enkele nonnen en hun katten. Aan de andere kant van het langwerpige binnenhof bevindt zich een kerk voorzien van fijn beeldhouwwerk.

Verder zijn enkele woonhuizen bewaard gebleven. De meeste zien er echter tamelijk vervallen uit. Het huis van Phrangopoulos en het huis van Krevatas zijn het best bewaard gebleven. Helemaal boven op de berg bevindt zich een vesting. Deze torent hoog boven de stad uit.

Ik heb de stad Mitras in maart bezocht. Misschien is dit wel de beste reistijd voor een bezoek aan Mitras en Peloponnesos. Het is niet te warm is voor een dag klimmen in een oude stad en alles staat vrolijk in de bloei. Dit leidt tot kleurrijke tafereeltjes, en zelfs mijn neus geniet mee. Een bijzondere ervaring.

kloostger griekenland
Kloosters in Griekenland

Een dagtocht van Sparta naar Mani

Ten zuiden van de stad Sparta ligt de provincie Mani. Via het stadje Areopoli kom je de provincie binnen. 

Een bezoek aan Mani is een bezoek terug in de tijd. Ik dwaal tussen de oude huizen en over smalle straten. De weg is net breed genoeg voor paard en wagen, maar te smal voor twee auto's.

Wat ook opvalt is de bouwstijl van de huizen: dit zijn zogenaamde woontorens. Vanaf deze torens werd de omgeving in de gaten houden en kon je wapenen tegen vervelende buren. Echt gastvrij kan ik het niet noemen :)

De grotten van Pirgos Dirou

In het zuiden van de provincie Mani liggen de grotten van Pirgos Dirou. Deze kalkstenen grotten, die dichtbij de zee liggen, zijn vanaf een bootje te bezichtigen. Zachtjes peddelt de gids door het water van de ondergrondse rivier. Zo af en toe valt er een drup water van een stalactiet. Verder hoor ik niks. Ik geniet van de betoverende stilte! 

pirgos dirou grot
De grotten van Pirgos Dirou

Langzaam vaar ik verder, en ineens is de rust voorbij. De laatste grot heeft een goede akoestiek, wat gedemonstreerd wordt aan argeloze bezoekers door middel van een vioolconcert. Zo bijzonder. Het orkest komt langzaam in sfeervol verlichte bootjes voorbij dobberen.

Vanuit Pirgos Dirou ben ik nog een klein stukje verder naar het zuiden getrokken. Ik zie meer kleine dorpjes met woontorens. Mani is een aparte ervaring. Maar dan is het tijd om om te keren naar Sparta.

Dineren in het havenstadje Gythion

Na een lange dag langs de bezienswaardig van het zuiden van Peloponnesos begint mijn maag langzaam te protesteren. Eten! Ik besluit te stoppen in het knusse Gythion. Langs het water en het stadsplein verschillende restaurants, op de kaart staat veel vis. Ik geniet van dagverse calamaris. Eenvoudig maar lekker. 

badplaats peloponnesos
De vuurtoren van Gythion

Na het eten maak ik een korte wandeling door Gythion. Veel winkeltjes zijn nog open. Ik onderdruk mijn drang om te shoppen in Griekenland, en wandel tussen de locals naar de kleine vuurtoren op het schiereiland bij Gythion. En dan is het echt tijd om terug te keren naar Sparta.

Vanuit Sparta rijd ik naar Olympia en Tripolis

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry