home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
21/01/2020

Wat te doen in Berat: de leukste bezienswaardigheden

Op nog geen twee uur rijden van Tirana ligt Berat. Ik verdwaal in het witte stadje met de duizend ramen. Ik kijk mijn ogen uit in het oude centrum van Berat. De stad staat niet voor niks op de werelderfgoedlijst van Unesco. Maar er is meer te doen in Berat en omgeving.

witte huizen berat
De witte huizen van Berat

Bezienswaardigheden in Berat: Otomaanse geschiedenis

Berat ligt geklemd tussen de bergen. Aan beide kanten van de rivier de Osum zijn kleine witte huisjes gebouwd. Wanneer de avond valt wordt het stadje verlicht door duizenden gele lampjes uit de vele huisjes. Als kaarsjes in de verte.

Berat is geen stad voor auto's, de wegen in het oude centrum zijn net breed genoeg voor paard en wagen. De oorsprong van het stadje ligt ruim 4000 jaar terug in de tijd. Wanneer je door de smalle straatjes dwaalt ben je even weg uit de hectiek van de 21ste eeuw. Vrouwen hangen de was op over de reling van het balkon terwijl mannen hout hakken voor de kachel. Wees niet bang om te verdwalen, rondzwerven is echt iets wat je moet doen in Berat. Je stuit vanzelf op de mooiste bezienswaardigheden in Berat.

Straten hebben geen naam, maar dat maakt niet uit. De mensen kennen elkaar.

Arben Elezi berat
Ontbijt op het dakterras van guesthouse Arben Elezi

Het kasteel van Berat

Hét referentiepunt van Berat is het kasteel. Dit kasteel is tevens een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Berat. Het is even een klim over de gladde witte stenen om er te komen, maar het is de moeite. Zelfs als je weinig tijd hebt, is dit is wat je absoluut moet doen in Berat.

Met de wind in mijn haar geniet ik van het uitzicht over Berat en omgeving. Ik zie het doolhof van oude straatjes, Ottomaanse moskeeën en orthodoxe kerken. De rivier loopt als een glimmende slinger tussen de bergen door.

Het kasteel van Berat wordt nog steeds bewoond. Langzaam komt de handelsgeest van de bewoners van het kasteel naar boven borrelen: in de kleine oude huisjes binnen de muren van de stad ploppen knusse cafeetjes en hostels op. Een unieke locatie zonder al te veel luxe.

Om het kasteel binnen te komen moet je 100 Lek betalen. 's Avonds is de toegang gratis.

berat by night
Berat by night

Communisme in Albanië: bezienswaardigheden in de omgeving van Berat

Berat is lieflijk en pronkt op elke postkaart. Net buiten Berat waan je je in communistische Albanië. Hier vind je oude wapenfabrieken en industrie uit de tijd van de sovjets. Een gebied zonder witte huisjes, maar met betonnen sovjetflats om arbeiders te huisvesten. Een enkel mozaïek in een kroeg waar de tijd heeft stilgestaan eert de harde werkers. Potige vrouwen en mannen met hamer en sikkel.

bunker albanie
Kleine bunkers langs de weg 

Bij Corovode vind je oude bunkers die als paddenstoelen uit het gras steken. Ondergrondse gangen boden zekerheid ten tijden van de koude oorlog. Veiligheid achter het ijzeren gordijn.  

Osumi kloof: op pad in de ruige natuur

"Geef me je hand, ik wil niet dat je wat overkomt." Het pad is voor mijn voeten weggeslagen, wat rest is een gapend gat. De dunne struikjes in de afgrond zullen weinig weerstand geven wanneer ik me verstap. Dankbaar neem ik Spiro bij de hand, mijn gids en held van de dag.

Er hoort een pad omhoog te slingeren langs de rand van de kloof. Goudzoekers hebben het pad opgeblazen. Een ravage is achter gebleven en goud is er nooit gevonden.

osumi kloof berat
De Osumi kloof bij Berat

Ik stijg tientallen meters per minuut totdat ik me ineens boven aan de wand van de kloof bevind. Een ezeltje kijkt me verdwaasd aan. Ver onder me loopt de Osum en de brug waar ik zojuist nog stond. Wat een uitzicht! Ik geniet een paar minuten van het ruige landschap voordat ik de terugtocht aanvaard. Het ruige landschap van Albanië is prachtig. Wat is het heerlijk om hier te mogen hiken!

Een auto naar de Osumikloof vanuit Berat kost 60 euro voor een dag.

Houd je van diepte kloven? Bezoek dan zeker de Tara kloof in Montenegro. Dit is de diepste kloof van Europa.


Overnachten in Berat

Ik slaap in guesthouse Arben Elezi. De eigenaren van dit leuke guesthouse zijn heel gastvrij en doen er alles aan om het je naar de zin te maken. Zij spreken goed Engels en kunnen je helpen met vervoer in Albanië.

Vanaf het dakterras van mijn accommodatie in Berat zie ik tijdens mijn ontbijt de zon langzaam opklimmen en de witte huisjes van Berat meer en meer verlichten. Zo mooi! Dit dakterras is echt een van mijn favoriete plekjes van het huis.

De kamer is om door een ringetje te halen. De kamer is ruim en stijlvol ingericht met veel donker hout. Zo anders dan de typische Oostblok inrichting die je op veel andere plekken nog vindt!

unesco berat albanie
De binnenstad van Berat staat op de UNESCO lijst

Reizen naar Berat

Het is niet noodzakelijk om een huurauto te hebben om leuk dingen te doen in Berat en omgeving. Ik reisde met het OV door Albanië.

Vanuit Saranda gaan dagelijks meerdere bussen naar Berat. Je kunt een kaartje kopen in de bus, of bij het boekingskantoor om de hoek van de bushalte. Vanuit Berat gaan er vervolgens weer bussen naar Tirana. Ik kon echter een lift krijgen, en genoot daarom van de luxe van een auto.

Bussen stoppen niet in het oude centrum van Berat. Een taxi brengt je voor een paar euro van het busstation naar het centrum. Houd er rekening mee dat je mogelijk een stukje moet lopen naar je accommodatie, delen van de oude binnenstad zijn niet toegankelijk voor auto's.

kasteel berat
Het kasteel van Berat

Ben je wel eens in Berat geweest? Wat moet je volgens jou zeker doen in Berat?

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry