home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
16/03/2018

Route Albanië

Het busje rijdt door de bergen. Na elke bocht wacht een nieuwe verrassing op me. De landschappen in Albanië zijn ruig en betoverd. De lieflijke knuffelbeestjes, verweerd door regen en wind, vormen een schril contract met de ruige natuur. Knuffelbeestjes als mascottes voor nieuw gebouwde huizen. Albanië is een land van contrasten. Een geweldige bestemming voor een roadtrip!

In dit korte filmpje neem ik je mee naar de betoverende natuur van Albanië.

Rondreis: route Albanië in twee weken

In de meivakantie van 2016 boek ik een vliegticket naar Tirana. In een kleine twee weken bezoek ik diverse hoogtepunten van Albanië.

Mijn reis brengt me van Tirana naar de kustplaats Saranda in het zuiden van Albanië. Van daar uit reis ik naar Berat en Shkodra. Via Lake Koman en Valbona reis ik terug naar Tirana.

Hoofdstad Tirana

Mijn rondreis door Albanië start in Tirana. Tirana is een beetje een rare stad. De stad heeft duidelijk communistische invloeden en is zo hier en daar vervallen. De stad oogt grauw in de stromende regen.

natuur in albanie
Het stuwmeer bij Saranda

Hoogtepunten van het zuiden van Albanie: Berat en Saranda

Op dag drie neem ik een minibus naar het zuiden, naar Saranda. De kustplaats Saranda heeft een boulevard en pier met leuke terrasjes. Hier komen in de zomer veel toeristen uit de Balkan en dagjesmensen uit Corfu. In het vroege voorjaar wordt Saranda vooral bezocht door backpackers die interesse hebben in de opgravingen van Butrint en Blue Eye

Na een kleine week Albanië neem ik een minibus naar Berat, het stadje met de duizend ramen. Berat is een super leuk stadje in de bergen! Ik geniet van de witte huisjes en het fort. Maar het meeste geniet ik nog van de omgeving van de stad, vooral van de Osumi-kloof. Dit is echt een van de mooiste plekken van Albanië. De natuur en de landschappen zijn geweldig in dit deel van het land!

Lees meer over de hoogtepunten van Saranda en Berat.

besneeuwde bergtoppen albanie
Besneeuwde bergtoppen in Albanië

Hoogtepunten in het noorden van Albanië: Skordra en Valbona

Vanuit Berat vertrek ik naar Skodra aan het gelijknamige meer. Ik heb mijn enkel flink verstuikt, lopen lukt nauwelijks. Met een fiets lukt het om het fort van de stad en het Skodra-meer te bezoeken. De regen is terug en stopt niet meer.

Met de Koman Lake Ferry vaar ik naar Valbone. Een boottocht door een smalle kloof met grillige bergen en intens groene bossen. Ik verheug me op Valbone en het wandelen door de omgeving. Ik kan geen lange tochten maken met mijn voet, maar een korte tocht moet toch lukken?

Ik wie wolken. Ik zie regen. De weersverwachting geeft aan dat de regen niet stopt. In ieder geval de eerste dagen niet. Ik ben niet van suiker, maar dit gaat te ver. Na twee korte wandelingen verlaat ik Valbone. Zo jammer!

Lees meer over Skodraspectaculaire boottocht over Lake Koman en wandelen in Valbona.

vis farm saranda
Viskwekerij in het zuiden van Albanië

Het onbekende oosten van Albanië: Pogradec en Korce

Vanuit Ohrid in Macedonië worden dagelijks trips aangeboden naar Albanië. Ook ik maakte zo'n dagtrip. Ik bezocht de steden Pogradec en Korce en wandelde door kleine dorpen op het Albanese platteland.

Een dag is veel te kort voor een een land als Albanië. Zelfs twee weken is te kort! Toch heb ik geen spijt van de excursie, want gedurende deze dag is mijn liefde voor Albanië geboren.

Lees meer over deze dagtrip naar Albanië vanuit Ohrid.

noord albanie
Het platteland van Albanië

Meer lezen over de Balkan?

Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.       Disclaimer      Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.
Disclaimer
Website by Web Chemistry