home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Interview: going local Curacao

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren?

Diana woont op het zonnige Curaçao. In deel 19 van Going Local geeft ze tips aan reizigers om het eiland te leren kennen.

Hoi, mijn naam is Diana. Ik woon sinds eind 2015 op Curaçao, en het bevalt me hier uitstekend. Mijn blog – en ook meteen mijn baan – is eilandmeisje.nl. Daarop schrijf ik over wonen op en vakanties naar Curaçao. De rede dat ik Nederland achter me heb gelaten is eigenlijk vooral het slechte weer. Maar wonen op Curaçao heeft natuurlijk nog veel meer voordelen. Doordat het een toeristisch eiland is, is er van alles te doen. De omgeving is prachtig. De mensen zijn vriendelijk.

diana in curacao
Diana op Curaçao

Wonen op Curaçao

Lekker weer

Hier leef je echt. De kwaliteit van mijn leven is zoveel beter geworden sinds ik op Curaçao woon. Door het mooie weer en de omgeving ben ik een stuk vrolijker en heb ik meer energie. Andere dingen zijn belangrijker geworden. Leuke dingen doen met vrienden of uiteten met mijn man staan voorop. Ook de spontaniteit vind ik heerlijk hier. Gewoon de avond zelf pas afspreken waar en met wie je ergens heen gaat.

Curaçao is niet Nederland 

Ondanks dat Curaçao aardig wat overeenkomsten heeft met Nederland, is het zeker geen Nederland. Oké, we spreken dezelfde taal – al is het zeker aan te raden om ook Papiamentu te leren -, zijn er veel dezelfde wetten, en is hier op elke straathoek een frikandel te krijgen.. Er zijn ook veel verschillen. Zo is het hier lang niet zo goed geregeld als in Nederland. Alles duurt veel langer, en alles gaat slomer. De lonen zijn lager. Dat zijn dingen waar je wel tegen moet kunnen. Als je hier echt met zo’n Nederlandse instelling komt, en je kan die niet achter je laten, dan is er een grote kans dat je een half jaar later weer op Schiphol staat.

pondjes brug willemstad
De pondjesbrug in Willemstad

Tips voor reizigers

Er zijn zoveel toeristen die niet verder komen dan Jan Thiel of Mambo. Zo jammer. Curacao heeft veel meer te bieden dan de toeristische gebieden. Ik raad ook altijd iedereen aan om een auto te huren, zodat je zelf het eiland kunt ontdekken.

Ontdek de stranden in het westen

De mooiste stranden liggen in het westen van Curaçao. Als je echt de gezellige lokale sfeer wil meemaken op het strand, dan moet je op een zondag naar De Grote Knip gaan. Hele families komen daar samen met bbq’s en muziek. Ik vind het dan erg gezellig daar. Als je vooral rustige strandjes wil bezoeken, dan kan ik San Juan aanraden. Je betaald wel een kleine entree als je het landgoed op wil, en de weg daar is verschrikkelijk, maar er zijn 3 prachtige strandjes waar bijna niemand komt. Soms ben je er gewoon helemaal alleen.

Curaçao is meer dan strand en palmboom

Maar Curacao is meer dan alleen maar mooie stranden en palmbomen. Ontdek ook eens de noordkust. Daar is de zee ruw, en spat het water meters hoog tegen de kust op. Of bezoek het Christoffelpark en beklim de Christoffelberg. Maar doe dit wel vroeg in de ochtend, anders is het te warm. Er zijn ook verschillende museums op het eiland die het bezoeken waard zijn. Zoals het Kura Hulanda museum, waar je o.a. veel leert over het slavernij verleden.

san juan strand curacao
San Juan strand

Goed eten

Qua restaurantjes heb ik ook wel een aantal aanraders. Als je echt heel goed wil eten, in een luxe omgeving en geld geen rol speelt, dan kan ik Baoase aanraden. Naar mijn mening het beste restaurant van het eiland. Voor een lokale lunch zou je naar plasa Bieu kunnen gaan. Dat is een grote markthal in Punda waar je lokale gerechten kunt krijgen. Wat ook een aanrader is betreft lokaal eten is landhuis Dokterstuin. Heerlijk eten en vooral op zondag hangt er een gezellige sfeer. Ook alleen voor lunch (lunch is hier de belangrijkste maaltijd van de dag. Goede vleesspiezen eet je bij Equus, die alleen op vrijdag avond open is. De spiesen worden boven je tafel gehangen en die eet je dan met je handen. En voor de beste friet met frikandel (tja, je blijft een Nederlander hè) ga je naar playa Daaibooi.

Voor nog meer tips over Curacao ben je natuurlijk ook van harte welkom op mijn blog.

Bedankt Diana voor je leuke bijdrage aan Going Local Curaçao!

Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry