home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Wat te doen in Sevilla, Spanje

"Ga je al op vakantie?" Collega's kijken me raar aan wanneer ik vanuit het werk naar Schiphol ga. Nee, ik ga voor een bliksembezoek naar Sevilla. Dag Nederlandse zomer, hallo zon! Ik heb slechts twee volle dagen om de stad te ontdekken. Dat is natuurlijk veel te kort voor een stad als Sevilla! Wat te doen in Sevilla in 48 uur?

Mijn bezoek is te kort om alles te doen en te zien in Sevilla. I go with the flow. (Al sla ik de siësta over.) Bij deze deel ik een aantal interessante plaatsen die je niet mag missen bij een stedentrip naar Sevilla.

Fietsen in Sevilla

Sevilla is vlak en prima per fiets te verkennen. Je kunt op veel plekken een fiets huren en er zelf op uitrekken, maar ik kies voor een fietstour van Andalucia Tours en Discovery. De Nederlandse Nan leidt me in vier uur langs de hoogtepunten. Er zijn zo veel meer leuke dingen te doen in Sevilla dan ik vermoedde! Gelukkig zie ik tijdens de fietstocht behalve de hoogtepunten ook verschillende onbekende bezienswaardigheden van Sevilla. Bovendien geen Nan diverse insiders tips, altijd leuk.

fietstour sevilla hoogtepunten
Fietsen door Sevilla

Fietsen in Sevilla met  Nederlandse gids is een heerlijke manier om de stad te verkennen. Gids Nan geeft een hoop tips die me helpen het maximale uit mijn bezoek aan de stad te halen. Per fiets ontdek ik de oude stad, Santa Cruz, het stadsdorp Triana en Plaza Espana. Aan het eind van een ochtendje fietsen heb ik een idee van de sfeer in de stad en verschillende bezienswaardigheden. Ik weet wat te doen in Sevilla!

Bijkomend voordeel: het fietsen biedt verkoeling. De temperatuur in Sevilla loopt tijdens mijn bezoek tegen de 40 graden. En dan is begin juli niet eens de warmste tijd van het jaar. Je raadt het al, de zomer is niet de beste reistijd voor Sevilla. Bezoek Sevilla bij voorkeur in het voorjaar of najaar.

Lees ook mijn uitgebreide blog over mijn fietstocht in Sevilla.

bezienswaardigheden sevilla kathedraal
Uitzicht vanaf de kathedraal Sevilla

Bezoek de Sevilla Kathedraal

De Kathedraal van Sevilla is een van de grootste kerken te wereld. Daarnaast ligt Christopher Columbus in deze kerk begraven. Of in ieder geval een deel van hem - zo heeft DNA-onderzoek uitgewezen.

De Kathedraal is grotendeels gebouw in gotische stijl, met uitzondering van de Giralda toren. Dit was vroeger de minaret van een moskee. De toren heeft geen trappen, in de toren slingert een helling naar boven. De oude imams hoefden niet in de hitte de trap op te klauteren, maar konden met paard en wagen naar boven voor de oproep tot gebed. 

One of the chapels in the cathedral of #Sevilla. One of the biggest churches in the world. #Spain #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Het schip is omringd door vele kleine kapellen. Sommige kapellen zijn bijna net zo groot als een kleine kerk, zoals de kapel op de 360-gradenfoto hierboven. Ik kan heel lang naar de detail van zo'n plafond staren ;) (Als je inzoomt kun jij ze ook zien - dat is het leuke 360-gradenfoto's.)

Het Koninklijk Paleis van Sevilla

Het Koninklijk Paleis van Sevilla (Alcázar Real de Sevilla) is waarschijnlijk het oudste koninklijk paleis in Europa wat nog als zodanig wordt gebruikt. Dit Koninklijk Paleis is een van de populairste bezienswaardigheden in Sevilla. De rij om binnen te komen kan dan ook behoorlijk lang zijn. Gewapend met een grote fles water trotseer ik de rij. Mijn oksels klotsen. Elke slok water die ik drink zweet ik meteen weer uit. Misschien was het toch slimmer geweest om online een kaartje te reserveren?

koninklijk paleis sevilla

moors paleis sevilla
Moorse invloeden in het koninklijk paleis Sevilla

Het Koninklijk Paleis van Sevilla heeft veel elementen uit de Moorse architectuur. De Patio de las Doncellas is een van de interessante plaatsen van het koninklijk paleis. Op deze patio ligt een langwerpige vijver, omgeven door verzonken tuinen en een galerij die toegang geeft tot ontvangstzalen.

Achter het Koninklijk Paleis van Sevilla ligt een grote tuin met veel schaduwrijke hoekjes en nissen. Het is heerlijk om hier even tot rust te komen op een warme zomerse dag.

Op de website van het paleis vind je actuele informatie over prijzen en openingstijden.

Metropol parasol: moderne architectuur in Sevilla

Heb je geen zin om meer dan 100 meter te klimmen in de Kathedraal van Sevilla om van het uitzicht te genieten? Bekijk de stad dan vanaf de Metropol Parasol Sevilla. Dit futuristische bouwwerk is minder hoog, minder druk én je kunt met de lift naar boven.

metropol parasol sevilla
Het dak van de Metropol Parasol in Sevilla

Metropol Parasol is het grootste houten bouwwerk te wereld. Het is 150 bij 70 meter groot. Op het bouwwerk loopt voetpad waar je vrij kan lopen. Het glooiende landschap van de parasols vormen een grappig contrast met de bezienswaardigheden in Sevilla in de oude stad.

In de kelder van het complex liggen opgravingen uit de Romeinse tijd. Je kunt deze gratis bezoeken. 

Geniet van de Spaanse keuken

Tapas, paella, churros. De Spaanse keuken is verrukkelijk!

Ik kies voor restaurant La Bulla, een sfeervolle plek in de binnenstad. Op een groot krijtbord staan verschillende tapas. Daarnaast is er nog een menukaart.

inktvis la bulla sevilla
Inktvis in La Bulla - nomnom

Keuzes maken kan lastig zijn, dus ik laat me adviseren door de ober. Ik start met trompetjes van garnalen gevolgd voor octopus met zoete aardappelpuree en kaviaar. Als bijgerecht neem ik gefrituurde groene asperges met inktvis inkt. Het eten smaakt niet alleen heel goed, maar ziet er ook nog eens heel mooi uit!

Het toetje wordt op originele wijze opgediend: je krijgt een aantal toetjes voor je neus, je eet wat je wilt en je betaalt wat je eet. Misschien is het maar goed dat mijn buikje vol zat: ik zou het waarschijnlijk niet bij een toetje houden ;)

Adres: La Bulla, Dos de Mayo, 26, 41011 Sevilla

kookcursus sevilla
Kookcursus in Sevilla

Doe een kookworkshop

Wil je de echte Spaanse keuken mee naar huis nemen? Ga dan een ochtend koken met Taller Adaluz de Cocina. Na een rondleiding over de markt Triana en een introductie in de Spaanse keuken ga je zelf aan de slag. In 4 uur tijd maak je onder leiding van kok Victor een smakelijk 4-gangen diner.

Lees meer over mijn kookworkshop in Sevilla.

Praktische tips voor Sevilla

puento triana sevilla
Puento Triana in Sevilla

 Wat zou jij willen doen in Sevilla? Heb je al zin je tas te pakken naar Spanje?

Meer lezen over Spanje? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry