home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Saulog festvial Negros

Uit de krakende boxen klinkt een opzwepend deuntje. Vrolijke noten op een zonnige dag. Het kostte me moeite om stil te blijven staan en niet stiekem mee te zingen en te dansen – hoewel ik geen woord van de tekst versta. Ik maak deel uit van het Saulog Festival op Negros in de Filipijnen.

saulog negros
Wachten tot de start van de Saulog Parade

Saulog sa Tanjay

Ieder jaar vindt op het eiland Negros het Saulog sa Tanjay plaats. Een meerdaags festival met parades, straatdansen, mock fights en veel lekker eten.

Tijdens dit religieuze festival wordt de legende van Sint James de Grote herdacht. Deze krijgsman en zijn witte paard versloegen op miraculeuze wijze de moren.

Ik ben een van de weinige buitenlandse toeristen die op het festival is afgekomen. Het eiland Negros is minder populair dan Palawan en Bohol. Toeristen komen om te genieten van het onderwaterleven aan de zuidkant van het eiland. Vele duikers zien niet meer dan de kuststrook bij Dauin en Dumaguete

parade sualog festival
Prachtig uitgedost voor de Sinalog

Sinalog op Negros

Wanneer ik in Tanjay uit de Jeepney stap heb ik het startpunt van de staatdansen snel gevonden. De deelnemers oefenen hun laatste pasjes en slaan met hun zwaarden van hout en karton tegen papieren schilden aan. De verf lijkt amper droog.

De speciale straatdans wordt ook wel Sinalog genoemd, wat letterlijk ‘golf’ betekent. De dansers maken inderdaad de ene wave na de andere. Zo trekken ze urenlang al golvend door de straten.

Ik maakte een korte film van de straatdansen. Helaas is de geluidskwaliteit niet super, maar vind je het geen vrolijk en feestelijk melodietje?


Saulog en Sinalug in de Filipijnen

Bij religieuze (katholieke) vieringen denk ik aan sobere kerkdiensten. Op de Filipijnen is het katholicisme in een andere vorm gegoten: hier viert men het leven. 

De Sinalug straatdans is niet uniek voor Tanjay. Op meerdere Filipijnse eilanden worden jaarlijks festivals georganiseerd. Deze vinden niet allemaal in juli plaats, misschien is er ook wel een festival bij jou in de buurt tijdens je Filipijnenreis? Het is de moeite waard om een kijkje te nemen.

sualog festival filipijnen
Dansen in de Filipijnen

Meer lezen over de Filipijnen 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry