Tropisch vlinderfestival Utrecht
Af en toe fladdert er een verdwaalde vlinder in mijn tuin. Voordat ik mijn camera heb kunnen pakken, is de vlinder weg. Geluk kun je soms afdwingen. Bijvoorbeeld in een vlindertuin. Ik fotografeer vlinders tijdens het tropisch vlinderfestival in Utrecht.
Vanuit mijn werkkamer op de Uithof keek ik uit op de Botanische tuinen van de Universiteit Utrecht. In de zomer mijn favoriete plekje voor een lunch. Even de benen strekken en genieten van de weelderige planten en bloemen. Maar de vlindertuin is mijn favoriet. Elke zomer weer.
Vlinders fotograferen in Utrecht. Canon70D, 100mm, F7,1, 1/125, iso640
Tropisch vlinderfestival Utrecht
ik werk niet meer aan de Universiteit Utrecht. Toch kom ik nog regelmatig in de Botanische tuin van de Universiteit Utrecht. Vooral in de zomer. In de kassen van de tuinen is dan het tropisch vlinderfestival.
Vanaf 1 juni kun je knalblauwe morpho’s, smaragdgroene pages, roodzwarte en oranje passiebloemvlinders en nog veel meer vlinders bewonderen. Officieel duurt het festival tot 16 september 2018, maar bij goed weer leven de vlinders iets langer.
De vlinders komen uit Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Australië. Ze leggen eitjes in de kas. Ook zie je er coconnen.
Van rups naar vlinder. Canon70D, 100mm, F/5, 1/125, iso640
Vlinders fotograferen
De vlinders fladderen vrolijk door de kas. Er zijn tientallen vlinders. Je hoeft nooit lang te zoeken en daardoor zijn de vlinders relatief makkelijk te fotograferen. Maar wat zijn ze snel, zeker als het warm is!
Het kan soms druk zijn in de kas. Met mede-fotografen, ouders met kinderen en dagjesmensen. De meeste mensen zijn vrij snel de kas weer uit, met een beetje geduld maak je de mooiste foto's.
Ik neem mijn 100mm macrolens mee naar de kassen. Ik kan daarmee zowel mooie overzichtsfoto's maken van de vlinders als detailopnames. Je mag geen statief meenemen in de kassen (al heb ik mensen het zien doen), een monopod is geen probleem. Ik schiet liever uit de hand, omdat ik dan sneller van hoek kan veranderen.
Vergeet niet: de kassen zijn warm en vochtig. Geef je camera de tijd om op temperatuur te komen en verwissel niet snel even de lens. Je wilt voorkomen dat er condens op de koude spiegel slaat.
Isoleer de vlinder van de achtergrond. Canon70D, 100mm, F6,3. 1/40s, iso800
De mooiste vlinderfoto's maak je zo
- Zorg dat je dicht op je onderwerp kan komen. De vlinder komt dan beeldvullend op de foto. Een telelens of (beter) een macrolens is ideaal
- Neem je sluitertijd niet te kort, vlinders zijn beweeglijk
- Zet je camera op 'continuous shooting'. Dat maakt het makkelijker de vlinders mooi vast te leggen.
- Zorg voor voldoende scherptediepte. Wil je alleen het oog scherp of ook de vleugels?
- De vleugels komen het scherpste op de foto wanneer ze evenwijdig aan de lens zijn
- Varieer met je compositie
- Je kan eventueel een statief gebruiken. Zorg dat je andere mensen niet hindert - de vlinderkas is niet zo ruim
Meer lezen?
- In de herfst zijn de vlinders weg. Dan kun je paddestoelen fotograferen
- Het fotograferen van burlende herten
- Er op uit in de bollenstreek