home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Tropisch vlinderfestival Utrecht

Af en toe fladdert er een verdwaalde vlinder in mijn tuin. Voordat ik mijn camera heb kunnen pakken, is de vlinder weg. Geluk kun je soms afdwingen. Bijvoorbeeld in een vlindertuin. Ik fotografeer vlinders tijdens het tropisch vlinderfestival in Utrecht. 

Vanuit mijn werkkamer op de Uithof keek ik uit op de Botanische tuinen van de Universiteit Utrecht. In de zomer mijn favoriete plekje voor een lunch. Even de benen strekken en genieten van de weelderige planten en bloemen. Maar de vlindertuin is mijn favoriet. Elke zomer weer.

vlinder utrecht
Vlinders fotograferen in Utrecht. Canon70D, 100mm, F7,1, 1/125, iso640

Tropisch vlinderfestival Utrecht

ik werk niet meer aan de Universiteit Utrecht. Toch kom ik nog regelmatig in de Botanische tuin van de Universiteit Utrecht. Vooral in de zomer. In de kassen van de tuinen is dan het tropisch vlinderfestival.

Vanaf 1 juni kun je knalblauwe morpho’s, smaragdgroene pages, roodzwarte en oranje passiebloemvlinders en nog veel meer vlinders bewonderen. Officieel duurt het festival tot 16 september 2018, maar bij goed weer leven de vlinders iets langer.

De vlinders komen uit Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Australië. Ze leggen eitjes in de kas. Ook zie je er coconnen. 

pop vlinder
Van rups naar vlinder. Canon70D, 100mm, F/5, 1/125, iso640

Vlinders fotograferen

De vlinders fladderen vrolijk door de kas. Er zijn tientallen vlinders. Je hoeft nooit lang te zoeken en daardoor zijn de vlinders relatief makkelijk te fotograferen. Maar wat zijn ze snel, zeker als het warm is!

Het kan soms druk zijn in de kas. Met mede-fotografen, ouders met kinderen en dagjesmensen. De meeste mensen zijn vrij snel de kas weer uit, met een beetje geduld maak je de mooiste foto's. 

Ik neem mijn 100mm macrolens mee naar de kassen. Ik kan daarmee zowel mooie overzichtsfoto's maken van de vlinders als detailopnames. Je mag geen statief meenemen in de kassen (al heb ik mensen het zien doen), een monopod is geen probleem. Ik schiet liever uit de hand, omdat ik dan sneller van hoek kan veranderen.

Vergeet niet: de kassen zijn warm en vochtig. Geef je camera de tijd om op temperatuur te komen en verwissel niet snel even de lens. Je wilt voorkomen dat er condens op de koude spiegel slaat. 

tropisch vlinderfestival fotografie
Isoleer de vlinder van de achtergrond. Canon70D, 100mm, F6,3. 1/40s, iso800

De mooiste vlinderfoto's maak je zo

Een bezoek aan het tropische vlinderfestival is gratis wanneer je toegang hebt tot de Botanische tuin. Kosten voor de tuin bedragen EUR 7,50. Gratis met een museumjaarkaart.

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry