home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Watersport de Alde Feanen

“Stop! Je peddelt te hard. We moeten echt naar links hier. Kijk uit, we belanden in de vaargeul!” Gevloek. Gelach. En we hebben de kano weer onder controle. Voor even varen we de goede kant op in Nationaal Park de Alden Feanen in Friesland.

kano de alde feanen
Kanoën in de Alde Feanen

Water is heerlijk. Ik dobber op zomerse dagen graag in een bootje. Zeilen op de Friese meren. Vredig en relaxed.

Kanoën in de Alden Feanen

Van rust en vrede is weinig te bekennen wanneer mijn vriend en ik met een tweepersoonskano door nationaal park de Alde Feanen intrekken. Niet gehinderd door enige kennis en techniek gaat de boot precies díe kant op die we niet voor ogen hadden. In het dagelijks leven zijn we een team. Nu niet. Kanoën als teambuildingactiviteit? Vergeet het. Dit is de ultieme relatietest!

Kanoën door de Alde Feanen #friesland #4daf #feteNL - Spherical Image - RICOH THETA

360-graden foto van de Alde Feanen: klik en scrol en je ziet de omgeving

Na een stukje peddelen door het kanaal nemen we de afslag. Hier is geen beroepsvaart en zelfs de zeilboten en sloepjes kunnen hier niet komen. We laveren soepel (ahum) tussen paaltjes door en varen langs riet en veen. De eerste waterlelies staan al in de knop.

De veengaten, zogenaamde pets, zijn deels overgroeid door bomen. Met geen enkel vaartuig kom je zo dicht bij de natuur als met een kano. Wat is dit mooi en rustgevend! Je hoort niet meer dan het klotsende water tegen de boot, de plons van de peddel en het gekwaak en gefluit van watervogels.

Achteraf gezien is een tweepersoonskano niet de beste keus geweest. Gelukkig kun je in Eernewoud in de Alden Feanen ook gewoon eenpersoonskano’s of een Canadese kano huren, bijvoorbeeld bij Bootverhuur Hollema. Na een korte briefing mag je gewapend met kaart de omgeving verkennen.

kano de alde feanen

Gelukkig hebben we deze relatietest glansrijk doorstaan.

Zeilen in de Alden Feanen

Ervaren zeilers kunnen in de Alden Feanen zelfstandig verschillende mooie tochten maken. Ik ben geen ervaren zeiler, maar ik vaar graag een stukje mee.

En zo stap ik in de boot van schipper Age. Age houdt de touwtjes in handen en geeft instructies, terwijl zijn vrouw Nynke voor een natje en droogje zorgt. Voortbewogen door de wind en gedragen door de golven geniet ik van de wind in mijn haar en het voorbij glijdende landschap.

zeilen de alde feanen
Zeilen in de Alde Feanen

Age is goede storyteller. Hij heeft geen ingewikkelde techniek en bewegend beeld nodig om Friese volkshelden tot leven te laten komen. Een schaalmodel van zijn boot en een accordeon zijn genoeg. Geboeid luister ik hoe de duivel onthoofd wordt, een bloederig spoor achterlatend. Terwijl Age zijn verhaal vertelt trekt de wind aan. Fictie in harmonie met de natuur. Of is het stiekem toch geen fictie en is de duivel hier echt onthoofd?

Meer watersport in de Alden Feanen

Is kanoën en zeilen niet actief genoeg? Je kan ook suppen in de Alden Feanen! Staand op een soort surfplank peddel je over het water. Of wat dacht je van rollen over het water in een opblaasbare bal? Je kan het regelen bij Outdoor Veldboom.

aqua bal de alde feanen
Lopen over het water 

Ik werd uitgenodigd voor een bezoek aan de Alden Feanen tijdens Fête de la Nature. Uiteraard deel ik alleen mijn eigen mening.

Meer lezen over Friesland? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry