home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Interview: going local Uruguay

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren?

Deel 18: Jasmijn woont in Uruguay en geeft tips aan reizigers!

jasmijn in uruguay

Mijn naam is Jasmijn en twee jaar geleden heb ik Nederland verlaten om op reis te gaan in Zuid-Amerika. Ik ben in Uruguay terecht gekomen en nu, twee jaar later ben ik hier nog steeds. Ik was altijd al geïnteresseerd geweest in Zuid-Amerika en de cultuur hier. Een aantal jaren geleden heb ik Rio de Janeiro bezocht en dit heeft bij mij de reiskriebels doen aanwakkeren.  

Ik kwam hier met een budget om van te reizen en natuurlijk was dat na enige tijd al een stuk kleiner geworden. Ik moest dus een manier vinden om inkomen voor mijzelf te creëren en zo ben ik met MijnJas begonnen. Eerst schreef ik alleen blogs en maakte veel foto’s. Nu richt ik mij meer op de makelaardij in een klein dorpje aan de kust en geef ik reisinformatie aan reizigers die ook Uruguay willen ontdekken. Het investeren in land is erg interessant hier omdat de prijzen erg laag liggen maar ieder jaar stijgen. Het is dus nu het moment om te investeren en misschien over een aantal jaren te verkopen. Doordat ik een netwerk heb opgebouwd met de lokale bevolking en alle documenten laat controleren kan ik garanderen dat alles legaal en geregistreerd is. Ook neem ik het voortouw in de onderhandelingen met de directe eigenaar waardoor de prijs laag blijft voor beide partijen.

zonsondergang uruguay

Het geven van reisinformatie is eigenlijk zo gegroeid omdat er maar vrij weinig informatie over Uruguay te vinden is. Het is een land wat ontzettend rijk is aan cultuur en natuur. Het is de kunst om te juiste plekjes te vinden. In plaats van achter de andere toeristen aan te gaan, richt ik mij juist op de lokale bevolking. Interessant voor de reizigers en leuk voor de lokale bevolking. Zo heeft iedereen er profijt van!

Wonen in Uruguay

Vertrouw op gezelf

In Nederland weet je alles te vinden en hoe het te regelen. Anders zoek je het op internet en je vind je weg er mee. In Uruguay ben je veel op jezelf aangewezen en daarbij is de informatie niet altijd even makkelijk te vinden. Ik woon afgelegen dus ik heb niet de voorzieningen die je in de grote stad bijvoorbeeld hebt. Denkend aan een gemeentehuis, integratiebureau of een politiebureau waar ze alle diensten hebben. Toen ik mij wilde inschrijven op een adres werd ik naar een politiebureau gestuurd 20 kilometer verderop. Daar aangekomen moet ik een uur wachten en vervolgend werd ik naar een ander bureau gestuurd omdat zij niet deze handeling konden doen. Het andere bureau was weer 50 kilometer de andere kant op en uiteraard was deze gesloten die dag. Dit is typisch Uruguay. Als je denkt dat je in Nederland van het kastje naar de muur wordt gestuurd en weer terug, dan is Uruguay echt een kwestie van geduld. Ongeduldig worden heeft geen zin, niemand wordt er anders van.  


Ik heb geleerd om de dingen te nemen zoals ze zijn en je vooral niet druk te maken als het even anders loopt.

Geen stress

Opmerkelijk is dat ik hier zo weinig stress ervaar. Dingen lopen hier vaak absoluut niet volgens de planning maar er is niemand die daar van opkijkt. Ze beginnen gewoon aan iets anders en zien wel wanneer het er wel van komt. Ze leven hier met de dag en dat bevalt eigenlijk in de meeste gevallen erg goed. Soms is het frustrerend maar daar heb je dan ook alleen jezelf mee.

slapen haven montevideo

Uruguay is goed ontwikkeld

Waar ik van op keek toen ik hier kwam is dat het eigenlijk een erg goed en rijk ontwikkeld land is. De wegen zijn erg goed, de bussen zijn allemaal nieuw en voorzien van toilet en internet, het onderwijs is gratis en iedere leerling krijgt een laptop. Je kunt hier drinken uit de kraan en het voedsel is erg schoon. Dat houdt in dat Uruguay erg streng is met bestrijdingsmiddelen en medicijnen voor veehouderijen.

Duurzaam leven in Uruguay

Het is een land waar het mogelijk is om duurzaam te wonen en te leven. Uruguay geeft mensen de ruimte om zelf een lifestyle te ontwikkelen waar jij gelukkig van wordt. Het leven ‘off the grid’ is dan ook iets wat hier steeds meer in opkomst is. Het land is relatief goedkoop, er zijn vier seizoenen maar je loopt al snel 9 maanden per jaar in korte broek, er is genoeg water en ze stimuleren het gebruik van zonne- en windenergie volop.

Wist je de energie in Uruguay, als enige land, voor 95% uit schone energie bestaat?

duurzaam leven uruguay

Going local voor de reiziger

Uruguay is veilig

Uruguay is één van de veiligste landen om in rond te reizen en dat maakt het zo leuk om het te ontdekken. Vlees is iets waar de Uruguayanen niet zonder kunnen. Zodra ze de kans hebben zetten de dan ook de barbecue aan en wordt er een fles lokale wijn opengetrokken.

Ga eten in de haven van Montevideo

In Montevideo is er een restaurant in de haven. Het een oude overdekte markt wat alleen al een bezoek waard is om prachtige foto’s te maken. Hier heb je een aantal verschillende restaurantjes waar je kunt zitten en genieten van de Uruguayaanse maaltijden. Het is heerlijk en zeker de moeite waard! Wanneer je dan naar buiten loopt aan de kant van de haven heb je aan de rechter kant een wijnhuis. Hier kun je verschillende Uruguayaanse wijnen proeven en de eigenaar verteld prachtige verhalen bij de verschillende wijnen.

confiteria uruguay

Drink Maté

Daarnaast wordt er hier overal Maté gedronken. Hier heb je speciale kopjes voor en overal waar je kijkt zie je dan ook mensen met een Maté kopje en een thermosfles onder de arm over straat lopen. Maté is een soort groene thee gemaakt van kruiden. Er zijn veel verschillende soorten en sommigen zijn wat bitter. Het is de moeite waard om te proberen. Maté staat er om bekend dat het gedeeld wordt. Kijk dus niet raar op wanneer een Uruguayaan vraagt of je ook wat van zijn Maté wil drinken!

Geniet langs de kust

Uruguay heeft een prachtige kust en verschillende leuke kustplaatsjes. Zo is La Padrera en Valizas de moeite waard om te bezoeken. Punta del Diablo heeft een aantal prachtige stranden maar ik zou dan toch kiezen voor het Nationaal Park Santa Teresa. Dit park ligt 5 kilometer hoger dan Punta del Diablo en staat bekend om de schoonheid. Unieke planten, prachtige bloemen en de stranden zijn geweldig, zeker als je wilt surfen. Dit park heeft een camping en een hostel. Daarnaast is er een restaurant, een bijzondere kas met tropische planten en een fort. Dit fort geeft je een indrukwekkend uitzicht over het gebied rond om het park. Vanuit het park pak je makkelijk de bus richting Brazilie of naar Punta del Diablo. Een prima plek om een tussenstop te maken wanneer je onderweg bent!

uruguay

Bedankt Jasmijn voor je leuke bijdrage aan Going Local Uruguay!

Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry