home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
08/04/2020

Foto-excursie vliegveld Tempelhof Berlijn

“Doorlopen, anders sluit ik je op!” Ze bedoelt het vast goed, al klinkt ze alles behalve sympathiek. Ik loop een paar passen sneller en sluit me aan bij de groep. Ik voel er niks voor om een nachtje door te moeten brengen in het voormalige vliegveld Tempelhof bij Berlijn.

vliegveld tempelhof rondleiding
De oude ingang van voormalig vliegveld Tempelhof bij Berlijn

Een rondleiding door Tempelhof

Zo gejaagd als ik in het dagelijks leven kan zijn, zo rustig ben ik als ik de camera in de hand heb. Helemaal zen probeer ik het onderste uit de kan te halen en een zo mooi mogelijk plaatje te schieten. Soms kan dat echter niet en moet het in een keer goed zijn, als bij een persreis of bij een rondleiding door vliegveld Tempelhof. Tempelhof is fotogeniek!

Ik kies voor een algemene rondleiding door het vliegveld, dat tot 2008 nog in gebruik was. Nu staat het grotendeels leeg. De ladingsbaan is een groot stadspark met een verdwaald vliegtuig.

berlijn tempelhof
Berlijn Tempelhof

De geschiedenis van het vliegveld

Het vliegveld van Tempelhof was ooit het grootste en drukste vliegveld ter wereld. In de jaren 20 stegen de eerste vliegtuigen op en in de jaren 30 is het gebouw fors uitgebreid. Met een lengte van 1,2 kilometer is vliegveld Tempelhof het langste gebouw ter wereld. Het paradepaardjes van de Duitse luchtmacht is door de oorlog nooit afgemaakt.

Het gebouw ademt geschiedenis. De restauratie waar ooit officieren samenkwamen. De bunkers met flikkerende peertjes en muurschilderingen. Een verloren hakenkruis. Een basketbalveld en een gedemonteerde bowlingbaan van de Amerikanen na de oorlog. En de bagagebanden en incheckbalies uit de tijd dat het vliegveld (eindelijk!) voor passagiers was.

duitse rijk tempelhofHerinneringen aan een machtig Duits rijk

Fotografie in het voormalige vliegveld Tempelhof

Aan de buitenkant van vliegveld Tempelhof zijn nog veel originele details zichtbaar. Adelaars op de muur als symbool van een machtig rijk. Bordjes die de stroom passagiers in goede banen moeten leiden. En natuurlijk de naam van het vliegveld in neonletters. Leuke details voor op de foto.

De landingsbaan is een groot stadspark waar gewandeld, gefietst en zelfs gekitesurft wordt. Op zonnige dagen trekt Berlijn er op uit om te picknicken en te genieten van straatartiesten. Berlijn Tempelhof is een originele plek voor straatfotografie.

Marmer en beton geven het gebouw zijn typische uitstralingen. Ideaal voor liefhebbers van architectuurfotografie.

muurschildering tempelhof
Muurschildering in de aankomsthal van voormalig vliegveld Tempelhof

De binnenkant heeft van alles wat. De voormalige vertrekhal met een stilstaande klok. De bagageband die nooit meer tassen zal vervoeren. Maar vooral veel gangen en betonnen trappen die mooi zijn van lelijkheid.

Heb je geen zin om net als ik voor een snelle rondleiding te gaan? Go2know biedt speciale fotografie excursies aan.

Meer leven over Berlijn en omgeving?Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry