home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking

Urbex fotografie op vliegveld Tempelhof Berlijn

“Doorlopen, anders sluit ik je op!” Ze bedoelt het vast goed, al klinkt ze alles behalve sympathiek. Ik loop een paar passen sneller en sluit me aan bij de groep. Ik voel er niks voor om een nachtje door te moeten brengen in het verlaten vliegveld Tempelhof Berlijn. 

Ik volg een rondleiding met gids op vliegveld Tempelhof. Eigenlijk bezoek ik verlaten urbex locaties liever zonder gids, maar helaas is urbex fotografie hier onmogelijk - te veel mensen en te veel beveiliging. 

vliegveld tempelhof rondleiding
Flughafen Berlin Tempelhof Duitsland

Een rondleiding Tempelhof Berlijn

Zo gejaagd als ik in het dagelijks leven kan zijn, zo rustig ben ik als ik de camera in de hand heb. Helemaal zen probeer ik het onderste uit de kan te halen en een zo mooi mogelijk plaatje te schieten. Soms kan dat echter niet en moet het in een keer goed zijn, als bij een persreis of bij een rondleiding door vliegveld Tempelhof Berlijn. Tempelhof is zo fotogeniek! Als je houdt van verlaten gebouwen, urbex locaties en architectuur is dit een hotspot in Berlijn die je zeker niet mag missen.

Ik kies voor een algemene rondleiding door het vliegveld, dat in 2008 nog in gebruik was. Nu staat Tempelhof Berlin grotendeels leeg. De ladingsbaan is een groot stadspark met een verdwaald vliegtuig. Het hoofdgebouw is een voorbeeld van de megalomane nazi-architectuur. Heel even was dit het grootste gebouw ter wereld.

berlijn tempelhof
Berlijn Tempelhof

De geschiedenis van het vliegveld

Het vliegveld van Tempelhof was ooit het grootste en drukste vliegveld ter wereld. In de jaren '20 stegen de eerste vliegtuigen op. In de jaren '30 is het gebouw fors uitgebreid tot zijn huidige vorm. Met een lengte van 1,2 kilometer is vliegveld Tempelhof het langste gebouw ter wereld. Het paradepaardje van de Duitse luchtmacht is door de oorlog nooit afgemaakt.

Het gebouw ademt geschiedenis. Ik loop door het restaurant waar ooit Duitse officieren samenkwamen. Ik loop door de schaars verlichte bunker van de Wehrmacht bizarre muurschilderingen. Opeens valt mijn oog op een verloren hakenkruis. Dan zie ik een basketbalveld en de gedemonteerde bowlingbaan van de Amerikanen na de oorlog. 

De Tempelhof rondleiding slaat ook de bagagebanden en incheckbalies niet over. Je zou het bijna vergeten, maar het verlaten vliegveld Tempelhof is een passagiersvliegveld geweest.

duitse rijk tempelhofHerinneringen aan een machtig Duits rijk

Fotografie in het voormalige vliegveld Tempelhof

Aan de buitenkant van vliegveld Tempelhof zijn nog veel originele details zichtbaar die herinneren aan de Nazi-architectuur. Er pronken adelaars op de muur van het verlaten gebouw als symbool van een machtig rijk. Ik zie bordjes die de stroom passagiers in goede banen moeten leiden. En natuurlijk de naam van het vliegveld in neonletters, het zijn leuke details voor op de foto.

De landingsbaan is een groot stadspark waar gewandeld, gefietst en zelfs gekitesurft wordt. Op zonnige dagen trekt Berlijn er op uit om te picknicken en te genieten van straatartiesten. Berlijn Tempelhof is een originele plek voor straatfotografie.

Marmer en beton geven het gebouw zijn typische uitstralingen. Ideaal voor liefhebbers van architectuurfotografie.

Ik zou uren door deze verlaten locatie kunnen dwalen. Helaas kan en mag dat niet. 

muurschildering tempelhof
Muurschildering in de aankomsthal van voormalig vliegveld Tempelhof

Heb je geen zin om net als ik voor een snelle rondleiding te gaan? Go2know biedt speciale fotografie excursies aan. Vliegveld Tempelhof is een leuke legale urbex locatie voor (beginnende) liefhebbers van verlaten gebouwen en urbex exploring. 

Meer lezen over Berlijn en omgeving?
 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry