home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)24 uur in Napels

"Wanneer je in Napels bent, moet je pizza eten", drukt de eigenaar van de bed en breakfast me op het hart. Ik eet bijna nooit pizza, maar vooruit, het hoort bij Napels. Met een ballpoint tekent hij vage strepen op een kaart. Dat belooft wat! "En wees voorzichtig in deze buurt, er zitten veel zakkenrollers." De tijd loopt, ik ga beginnen aan mijn ontdekkingstocht van 24 uur in Napels.

Napels en ik zijn geen liefde op het eerste gezicht...

Ik ben nog maar een dag terug uit het mooie Valencia wanneer ik een ticket naar Napels boek. Een week later zit ik in het vliegtuig. Wist je al dat ik soms heel impulsief kan zijn?

napels haven
De haven van Napels rond zonsondergang

Mijn vriend moet voor werk naar Italië. Hij weet niet hoe lang hij weg blijft. Niet leuk. Ik besluit spontaan hem weg te brengen. Dat ik nauwelijks weet waar Napels ligt mag de pret niet drukken. We gaan er iets moois van maken! Dat we slechts 24 uur in Napels zelf hebben is jammer, maar ach, soms moet je keuzes maken.

Napels en ik, het is geen liefde op het eerste gezicht. De chaos in het verkeer op vrijdagmiddag. Zelfs op het trottoir ben je je leven niet zeker. Auto's die om het hardst claxonneren en scooters die rakelings langs je scheuren. Verkeerslichten zonder betekenis – iedereen rijdt door rood - en de stank van benzine. Stank die mengt met de stank van sigaren en sigaretten. De afvalberg op straat. Temperamentvolle Italianen schreeuwen continu. Zelfs de ober in het restaurant bij het opnemen van de bestelling. Hallo? Ik ben toe aan een beetje rust na een week vol jengelende pubers.

10 tips voor 24 uur in Napels

Napels is een leuke bestemming voor een stedentrip. Echt. Bereid je voor op de chaos en geniet! Mijn tips voor 24 uur in Napels.

pizza napels italie
Napels, stad van de pizza

1. Pizza in Napels

Napels staat bekend om zijn heerlijke pizza's. De bodem is dun en behalve de korst niet echt krokant. Op die dunne bodem liggen de heerlijkste lokale producten. Favoriet bij de locals zijn pure varianten als pizza met wat olijfolie, tomaat en knoflook. Zelf kan ik echter de buffelmozzarella niet weerstaan. Nomnom.

vesuvius napels
Uitzicht vanaf de slaapkamer

2. Room with a view

Ik verblijf in een Bed and Breakfast genaamd La Peonia. Vanuit deze centraal gelegen accommodatie heb je uitzicht op de Vesuvius én de zee. Hoe bijzonder is dat?

Het appartement ligt een een oud Italiaans appartementencomplex. Ik moet een muntje in de kooilift gooien, andere brengt deze me niet naar boven. (Hilarisch!) Het appartement is van binnen helemaal gerenoveerd en van alle gemakken voorzien.

Ontbijt zit er niet bij in, maar op een paar meter lopen vanaf de voordeur zitten verschillende bakkertjes. 

3. Slenter door het oude centrum

Mijn eerste kennismaking met Napels waren de wijken rondom net centraal station. Geen aanrader. Druk en slecht onderhouden. Viezig.

24 uur in napels
Het oude centrum van Napels

Voor een stadswandeling kun je beter het oude centrum ontdekken. Leuke winkeltjes rondom de autovrije Via Toledo. Kleine straatjes die je meezuigen de hoopte in. Napels is een stad in lagen.

4. Metrostation Toledo

Volgens sommigen is het metrostation van Toledo het mooiste metrostation ter wereld. (Moskou heeft ook mooie stations, maar dat die zijn niet met het futuristische Toledo te vergelijken.) Toledo neemt je mee naar een bijzondere onderwaterwereld van foto's van de zee, blauwe tegeltjes en lampen in verschillende kleuren blauw. Vanaf het plein kun je via een lichtschacht zó het station inkijken, waar mensen als kleine poppetjes op een lopende band aan je voorbij glijden op de roltrap naar boven. De wereld onder de stad.

metrostation toledo napels
Het metrostation Toledo

5. Kruip ónder het oude centrum

Bezoek verschillende lagen van de geschiedenis in het gangenstelsel onder Napels. Vlak achter de dom ligt de ingang van Galaria Bourbon, wat eigenlijk geen galerie is maar een doolhof van gangen.

Elke gang lijkt een andere oorsprong en een andere functie te hebben. Waterputten zijn verbonden door een tunnel als vluchtroute van de koning. Grote ruimtes zijn ontstaan door het delven van bouwmateriaal. Een schuilkelder tijdens WOII werd een opslag van voertuigen die door de politie zijn ingenomen. Allemaal verbonden tot een ondergrondse stad.

galaria bourbon napels
Galaria Bourbon

Een rondleiding van iets meer dan een uur laat je een deel van de geschiedenis van de stad zien. Het ene moment moet ik bukken om mijn hoofd niet te stoten, het volgende moment sta ik een ruimte die tientallen meters hoog is. Een bizarre excursie in de duisternis.

Op zondagen zijn vrijwilligers druk in de weer om de geheimen van de ondergrondse stad verder te onthullen. Om nieuwe gangen te ontdekken en nieuwe verhalen van oude levens bloot te leggen.

6. Vergaap je aan oudheden in het archeologisch museum

Geen tijd voor het Herculaneum en Pompei? In het archeologisch museum van Napels vind je de mooiste muurschilderingen, standbeelden en mozaïeken uit de Romeinse steden die bedolven werden door as en lava van de Vesuvius.

Het verbaast me hoe fijn en getailleerd sommige mozaïeken zijn. Soms zijn de gekleurde steentjes amper groter dan een speldenknop. Door de vulkaanuitbarsting van de Vesuvius zijn de mozaïeken lange tijd niet blootgesteld aan weersinvloeden. Ze zijn uitstekend bewaard.

mozaiek archelogisch museum napels
Prachtige mozaïeken in het archeologisch museum van Napels

In het museum ligt ook een aantal papyrusrollen uit de 1 eeuw. Deze verkoolde rollen zijn helaas niet uit te rollen, want dan vergaan ze. De zwarte gedrochten behoren tot de oudste ter wereld. Met moderne technologie probeert men toch de onderliggende laagjes te ontcijferen. Heel bizar.

7. Bezoek het Royal Palace

Napels is een stad van forten en paleizen. Wanneer je maar 24 uur in Napels bent, heb je uiteraard geen tijd ze allemaal te ontdekken. Het Royal Palace zou ik echter zeker niet overslaan.

royal palace napels
De statige trappen van het Royal Palace

Na een bezoek aan het paleis van Ceausescu in Boekarest had ik niet het idee dat ik een gebouw snel megalomaan zou vinden. Toch is het Domanico Fontana gelukt bij het ontwerp en de bouw van het paleis in de 17de eeuw. Zelfs de trappen bij de ingang zijn grotesk. Op de eerste etage zijn verschillende vertrekken, de een nog rijker gedecoreerd dan de anders. Verschillende wachtvertrekken voor gasten, een eigen kerk en natuurlijk een privétheater. Standbeelden, klokken, plafondschilderingen en porseleinen vazen. Het kan niet genoeg glimmen - lijkt het.

8. Flaneer langs de kust

Napels heeft geen zandstranden, maar in de zomer kun je zonnebaden op de grote witte keien langs de kust of zwemmen achter de golfbrekers. In de winter kun je hardlopen of flaneren langs de Callata della Marinella en genieten van de zeewind in je haar.

Er zijn niet veel bomen en parken in Napels, maar de Via Partenope met zijn sjieke huizen en hotels gaat vloeiend over in een statig park.

zee napels
De ruige zee bij Napels

9. Geniet van de ondergaande zon vanaf het Castel dell'Ovvo

Vlak voor de kust ligt het Castel dell'Ovvo, een kasteel dat dateert uit de 15de eeuw. Slechts een klein deeltje van het kasteel is opengesteld voor het publiek, maar vanaf de twee torens heb je een prachtig uitzicht over de stad Napels en de Vesuvius. Op mooie dagen zie je hier de zon de zee in zakken.

10. En het toetje...

Echt. Italiaans ijs. Een Napolitaanse bol gevuld met cake, siroop en marsepein. Puddingbroodjes. Do I need to say more? Sluit je bezoek aan Napels af in stijl.

zoetigheid italie
Zoete broodjes in Napels

Bezienswaardigheden omgeving Napels

Meer lezen over Italië?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry