home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


VR en 360-graden video en foto

De eerste van de maand verschijnen er fotografietips op ikreis.net. Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat dan een reactie achter of stuur me een mailtje. Deel 18: VR en 360-graden video en foto. Je ziet het steeds meer: panorama's op Facebook en 360-gradenvideo's op YouTube. Hoe maak je dit? In deze blog lees je alles over deze nieuwe ontwikkelingen.

Virtual reality, een nieuwe wereld

Virtual reality: 360-graden video in 3D

Videogames, de reisbranche en de porno-industrie - virtual reality is in opkomst. Met een headset en een smartphone gaat een virtuele wereld open. Een wereld die verre bestemmingen nóg dichterbij haalt en in minimaal drie dimensies presenteert. Soms zelfs in een setting met geur en spattend water.

ricoh thetaS
Het maken van 360-graden foto's met de Ricoh ThetaS

360-gradenfotografie en video in de reiswereld

Je waant je even op een smalle richel, je trilt van spanning. Het water van de virtuele waterval stort in de diepte naar beneden.

Met ingehouden adem, op een paar meter afstand komt gorilla uit de bosjes. Je voelt de adem van het beest bijna in je nek en je kunt hem zo aanraken.

Toekomstige reizigers stappen voor inspiratie minder snel naar het reisbureau. Ze zoeken het wereldwijde web af naar verhalen en foto’s. Geen saaie brochures meer, maar story telling en bewegend beeld. 360-gradenfoto's zijn eerlijk. De gebruiker kijkt om zich heen en ervaart alsof hij er bij is. 

youtube google cardboard
Selecteer het Google Cardboard-icoon wanneer je met in 3D wilt kijken.

Wat heb je nodig om virtual reality video’s te bekijken?

Virual Reality in een IMAX bioscoop is leuk, maar gebruikers willen ervaringen on demand. Thuis, elk moment van de dag.

Dagelijks verschijnen er nieuwe VR-video’s op YouTube van de bijzondere bestemmingen en spectaculaire activiteiten. Wat heb je nodig om deze thuis te kunnen beleven? De budgetoptie.

Virtual reality video's bekijken met een headset

Tip: de Google CardBoard is een Low-Cost Low-Tech VR-bril. Je kunt ook zelf knippen en plakken ;)

Wanneer je VR video's op je smartphone wilt bekijken, moet je de YouTube app instaleren. Youtube in de browser ondersteunt geen motion tracking. In de YouTube app kun je aangeven of je een met de Google Cardboard kijkt. Wanneer je hier voor kiest, wordt de video twee keer weergegeven (side by side). De hoek van de beelden is net een beetje anders. Wanneer je de video met de Google Cardboard bekijkt, voegen je hersenen de video's samen tot één beeld. Met diepte!

side by side VR
YouTube kent een side by side weergave voor VR

Virtual reality versus 360-graden video

In de VR-wereld worden nog al eens wat termen op een grote hoop gegooid. Tegenwoordig zijn virtual reality video’s zowel 360-graden video's (je kunt om je heen kijken) als driedimensionaal (je ziet diepte). Wanneer je echter op YouTube kijkt dan zie je dat oudere side by side video’s soms ook onder de noemer ‘virtual reality’ worden geschaard. Je kijkrichting ligt daar vast alsof je hoofd wordt vastgehouden!

360-graden video's bekijken

Wat heb je nodig om VR en 360-graden video’s te maken?

Kenmerkend voor virtual reality is dat je een camera moet hebben die alles vast legt. Een camera met een 4K resolutie die filmt onder een hoek van 360-graden. Dat is niet mogelijk met een enkele lens, dus ook niet met een telefoon.

Voor VR film je met meerdere lenzen tegelijkertijd. Het aantal lenzen kan variëren van twee lenzen voor een instapmodel 360-graden camera tot wel acht of zestien lenzen bij de professionele variant. Aan een 360-graden camera hangt een prijskaartje van een paar honderd euro voor het instapmodel tot meer dan tienduizend euro.

Tip: De gebruiker bepaalt zijn eigen kijkrichting, iets waar je rekening mee moet houden bij het verzinnen van een verhaallijn.

360-gradenfotografie en VR worden steeds toegankelijker. Er zijn verschillende betaalbare 360-gradencamera's als de Ricoh ThetaS, de Samsung Gear 360 of de NikonKeymission 360.

Foto's op IkReis zijn gemaakt met de Ricoh ThetaS.

Review: VR en 360-graden video en fotografie met de Ricoh ThetaS

Wil je zelf VR en 360-graden video's en foto's maken? De Ricoh ThetaS is een kleine en handzame camera die altijd wel in je tas past. Ik deel mijn ervaringen in de volgende review.

Voordelen van de Ricoh ThetaS:

Nadelen van de Ricoh ThetaS:

Tip: Met een cardboard lijken de video's een stuk beter dan Full Screen. Vanwege de lagere resolutie kun je beter in klein formaat kijken.

Hieronder een 360-graden foto en een korte video met de 360-graden camera van Ricoh. Je ziet duidelijk het verschil in beeldkwaliteit.

Een 360-graden selfie in Butrint in het zuiden van Albanië. Genieten van het uitzicht over het meer en de oude stadsmuren. (Even de foto aanklikken om te zien wat ik zag ;)) #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Een 360-graden foto met de Ricoh ThetaS. Als je full screen wilt kijken moet je op het Theta-icoon linksonder klikken


Dezelfde setting, maar dan als 360-graden video. Hallo wind in de bloemetjes en mijn haar!

Tip: wil je niet dat je hoofd of hand sterk uitvergroot (en vervormd) in beeld is, dan is het handig om een klein statief mee te nemen. Een Gorillapod is ideaal!

Het bewerken van VR en 360-graden beelden

Het bewerken van 360-graden video’s 

Het nadeel van 360-graden video is dat je ALTIJD tegen de zon in filmt, tenminste, op een deel van de video. De schaduwpartijen zijn daarom snel te donker.

Wanneer je filmt met de Ricoh ThetaS kun je met de Ricoh+ app video’s achter elkaar zetten en eventueel een tekstje toevoegen. Wil je de schaduwen oplichten dan ben je aangewezen op bijvoorbeeld Adobe Premiere.

Stappenplan voor het bewerken van 360-graden video’s:

Tip: zet de video pas openbaar in YouTube wanneer je gecontroleerd hebt of alles werkt

360-graden foto’s

360-graden panoramafoto’s bestaan al een tijdje. Deze worden bijvoorbeeld op funda gebruikt bij het aanbieden van huizen. Ook Google Streetview maakt gebruikt van 360-graden panorama’s. Een 360-graden camera gaat echter een stap verder: je kunt niet alleen op ooghoogte kijken, maar je ziet ook wat boven en onder je gebeurt. Gaaf wanneer je bijvoorbeeld in een smalle kloof staat of tussen hoge gebouwen. Een ‘sphere’ heeft beslist meerwaarde ten opzichte van een panorama.

Tip: plaats de camera zo recht mogelijk. Anders heb je na het stitchen een scheve horizon. (De verwachting is dat de nieuwere camera’s het beeld zelf recht zetten.)

Het bewerken van 360-graden foto’s

De Ricoh ThetaS fotografeert in een bol. Je ziet ook wat boven je hoofd en aan je voeten gebeurt.

Stappenplan voor het bewerken van 360-graden foto's

De gratis app van Ricoh heeft weinig opties. Maar net als bij film weet Adobe raad!

Tip: als je wilt bewerken op de iPad is Snapseed een prima alternatief voor Photoshop.

cardboard google VR
De toekomst: allemaal in een virtuele wereld met een cardboard?

De toekomst van VR en 360-graden video en foto 

De ontwikkelingen op het gebied van VR en 360-graden video en foto gaan razend snel. Een camera is als hij uit komt eigenlijk meteen al weer verouderd. 360-graden video’s en foto’s worden nog niet op alle platforms ondersteund, ook op het gebied van (bewerkings)software gaan de ontwikkelingen gestaag verder.

Ik ben benieuwd hoe VR en 360-graden video en fotografie ingezet gaat worden in de reisbranche en door bloggers!

Meer kijken en lezen?

Wat vind jij van VR en 360-graden video en foto's?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry