VR en 360-graden video en foto
De eerste van de maand verschijnen er fotografietips op ikreis.net. Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat dan een reactie achter of stuur me een mailtje. Deel 18: VR en 360-graden video en foto. Je ziet het steeds meer: panorama's op Facebook en 360-gradenvideo's op YouTube. Hoe maak je dit? In deze blog lees je alles over deze nieuwe ontwikkelingen.
Virtual reality, een nieuwe wereld
Virtual reality: 360-graden video in 3D
Videogames, de reisbranche en de porno-industrie - virtual reality is in opkomst. Met een headset en een smartphone gaat een virtuele wereld open. Een wereld die verre bestemmingen nóg dichterbij haalt en in minimaal drie dimensies presenteert. Soms zelfs in een setting met geur en spattend water.
Het maken van 360-graden foto's met de Ricoh ThetaS
360-gradenfotografie en video in de reiswereld
Je waant je even op een smalle richel, je trilt van spanning. Het water van de virtuele waterval stort in de diepte naar beneden.
Met ingehouden adem, op een paar meter afstand komt gorilla uit de bosjes. Je voelt de adem van het beest bijna in je nek en je kunt hem zo aanraken.
Toekomstige reizigers stappen voor inspiratie minder snel naar het reisbureau. Ze zoeken het wereldwijde web af naar verhalen en foto’s. Geen saaie brochures meer, maar story telling en bewegend beeld. 360-gradenfoto's zijn eerlijk. De gebruiker kijkt om zich heen en ervaart alsof hij er bij is.
Selecteer het Google Cardboard-icoon wanneer je met in 3D wilt kijken.
Wat heb je nodig om virtual reality video’s te bekijken?
Virual Reality in een IMAX bioscoop is leuk, maar gebruikers willen ervaringen on demand. Thuis, elk moment van de dag.
Dagelijks verschijnen er nieuwe VR-video’s op YouTube van de bijzondere bestemmingen en spectaculaire activiteiten. Wat heb je nodig om deze thuis te kunnen beleven? De budgetoptie.
Virtual reality video's bekijken met een headset
- Als jij beweegt, beweegt het beeld mee. Liefst zonder vertraging, want daar word je misselijk van. Dit kan met je smartphone. Deze heeft motion tracking, is klein en een hoge resolutie.
- Op iedere smartphone kun je een koptelefoon aansluiten voor begeleidend geluid
- Een headset. Voor een paar euro bestel je online een kartonnen bril om je telefoon in te klemmen. Simple as that. Uiteraard zijn er duurdere varianten die vaak comfortabeler zijn.
Tip: de Google CardBoard is een Low-Cost Low-Tech VR-bril. Je kunt ook zelf knippen en plakken ;)
Wanneer je VR video's op je smartphone wilt bekijken, moet je de YouTube app instaleren. Youtube in de browser ondersteunt geen motion tracking. In de YouTube app kun je aangeven of je een met de Google Cardboard kijkt. Wanneer je hier voor kiest, wordt de video twee keer weergegeven (side by side). De hoek van de beelden is net een beetje anders. Wanneer je de video met de Google Cardboard bekijkt, voegen je hersenen de video's samen tot één beeld. Met diepte!
YouTube kent een side by side weergave voor VR
Virtual reality versus 360-graden video
In de VR-wereld worden nog al eens wat termen op een grote hoop gegooid. Tegenwoordig zijn virtual reality video’s zowel 360-graden video's (je kunt om je heen kijken) als driedimensionaal (je ziet diepte). Wanneer je echter op YouTube kijkt dan zie je dat oudere side by side video’s soms ook onder de noemer ‘virtual reality’ worden geschaard. Je kijkrichting ligt daar vast alsof je hoofd wordt vastgehouden!
360-graden video's bekijken
- Zonder headset is het niet mogelijk diepte te zien. De beleving is anders
- Kijken op je PC: door met je muis over de video te slepen bepaal je je kijkrichting
- Kijken op je smartphone/tablet: door je device te bewegen beweegt het beeld en kun je de kijkrichting bepalen
Wat heb je nodig om VR en 360-graden video’s te maken?
Kenmerkend voor virtual reality is dat je een camera moet hebben die alles vast legt. Een camera met een 4K resolutie die filmt onder een hoek van 360-graden. Dat is niet mogelijk met een enkele lens, dus ook niet met een telefoon.
Voor VR film je met meerdere lenzen tegelijkertijd. Het aantal lenzen kan variëren van twee lenzen voor een instapmodel 360-graden camera tot wel acht of zestien lenzen bij de professionele variant. Aan een 360-graden camera hangt een prijskaartje van een paar honderd euro voor het instapmodel tot meer dan tienduizend euro.
Tip: De gebruiker bepaalt zijn eigen kijkrichting, iets waar je rekening mee moet houden bij het verzinnen van een verhaallijn.
360-gradenfotografie en VR worden steeds toegankelijker. Er zijn verschillende betaalbare 360-gradencamera's als de Ricoh ThetaS, de Samsung Gear 360 of de NikonKeymission 360.
Foto's op IkReis zijn gemaakt met de Ricoh ThetaS.
Review: VR en 360-graden video en fotografie met de Ricoh ThetaS
Wil je zelf VR en 360-graden video's en foto's maken? De Ricoh ThetaS is een kleine en handzame camera die altijd wel in je tas past. Ik deel mijn ervaringen in de volgende review.
Voordelen van de Ricoh ThetaS:
- De camera is klein en compact
- De camera kost ongeveer 400 euro en is daarmee stukken goedkoper dan professionele camera’s
- Stitching vindt in camera plaats, je hoeft geen ingewikkelde en dure software aan te schaffen
- De camera is voorzien van WiFi en is eenvoudig te bedienen met een tablet of smartphone
- Foto’s en film kun je eventueel bewerken in Adobe Photoshop of Adobe Premier
Nadelen van de Ricoh ThetaS:
- De camera heeft geen externe accu. Leeg is leeg.
- Je kunt het geheugen van de camera niet uitbreiden met een (micro)SD. Er zit een 8GB geheugen in de camera
- De camera is niet waterdicht
- De camera heeft geen ingebouwde image stabilzer
- Filmkwaliteit is matig. De camera filmt in FullHD, maar dat is FullHD in een bol. Aangezien je maar een klein stukje van de bol in je beeldscherm ziet, zijn er veel minder pixels te zien op je beeldscherm. Het lijkt dus alsof je naar een 2K video kijkt in plaats van FullHD.
Tip: Met een cardboard lijken de video's een stuk beter dan Full Screen. Vanwege de lagere resolutie kun je beter in klein formaat kijken.
Hieronder een 360-graden foto en een korte video met de 360-graden camera van Ricoh. Je ziet duidelijk het verschil in beeldkwaliteit.
Een 360-graden selfie in Butrint in het zuiden van Albanië. Genieten van het uitzicht over het meer en de oude stadsmuren. (Even de foto aanklikken om te zien wat ik zag ;)) #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA
Een 360-graden foto met de Ricoh ThetaS. Als je full screen wilt kijken moet je op het Theta-icoon linksonder klikken
Dezelfde setting, maar dan als 360-graden video. Hallo wind in de bloemetjes en mijn haar!
Tip: wil je niet dat je hoofd of hand sterk uitvergroot (en vervormd) in beeld is, dan is het handig om een klein statief mee te nemen. Een Gorillapod is ideaal!
Het bewerken van VR en 360-graden beelden
Het bewerken van 360-graden video’s
Het nadeel van 360-graden video is dat je ALTIJD tegen de zon in filmt, tenminste, op een deel van de video. De schaduwpartijen zijn daarom snel te donker.
Wanneer je filmt met de Ricoh ThetaS kun je met de Ricoh+ app video’s achter elkaar zetten en eventueel een tekstje toevoegen. Wil je de schaduwen oplichten dan ben je aangewezen op bijvoorbeeld Adobe Premiere.
Stappenplan voor het bewerken van 360-graden video’s:
- Stitch de video’s. Dit kan met de Ricoh Theta software die je gratis kan downloaden op de website van Ricoh
- Open de video in Adobe Premiere. Je kunt de video bewerken zoals je altijd doet. Let op: je kunt de video NIET croppen
- Exporteer de video op 1920 x 960 pixels
- Wil je de bewerkte video op YouTube plaatsen, dan zul je metadata (opnieuw) moeten injecteren. YouTube ziet zo dat je video een 360-graden video is. Dat kan met Spatial media metada injector. De software kun je gratis downloaden
- Je kunt nu de video uploaden in YouTube. Schrik niet, in eerste instantie lijkt het alsof de video geen 360-optie heeft, het duurt een tijdje voordat de tag is ingelezen
Tip: zet de video pas openbaar in YouTube wanneer je gecontroleerd hebt of alles werkt
360-graden foto’s
360-graden panoramafoto’s bestaan al een tijdje. Deze worden bijvoorbeeld op funda gebruikt bij het aanbieden van huizen. Ook Google Streetview maakt gebruikt van 360-graden panorama’s. Een 360-graden camera gaat echter een stap verder: je kunt niet alleen op ooghoogte kijken, maar je ziet ook wat boven en onder je gebeurt. Gaaf wanneer je bijvoorbeeld in een smalle kloof staat of tussen hoge gebouwen. Een ‘sphere’ heeft beslist meerwaarde ten opzichte van een panorama.
Tip: plaats de camera zo recht mogelijk. Anders heb je na het stitchen een scheve horizon. (De verwachting is dat de nieuwere camera’s het beeld zelf recht zetten.)
Het bewerken van 360-graden foto’s
De Ricoh ThetaS fotografeert in een bol. Je ziet ook wat boven je hoofd en aan je voeten gebeurt.
Stappenplan voor het bewerken van 360-graden foto's
De gratis app van Ricoh heeft weinig opties. Maar net als bij film weet Adobe raad!
- Open de foto in Adobe PhotoShop
- Bewerk de foto (.JPEG) zoals je altijd doet
- Ook hier geldt: je kunt niet croppen
- De bewerkte foto kun je openen in de Ricoh app en uploaden naar de Ricoh website en Facebook.
Tip: als je wilt bewerken op de iPad is Snapseed een prima alternatief voor Photoshop.
De toekomst: allemaal in een virtuele wereld met een cardboard?
De toekomst van VR en 360-graden video en foto
De ontwikkelingen op het gebied van VR en 360-graden video en foto gaan razend snel. Een camera is als hij uit komt eigenlijk meteen al weer verouderd. 360-graden video’s en foto’s worden nog niet op alle platforms ondersteund, ook op het gebied van (bewerkings)software gaan de ontwikkelingen gestaag verder.
Ik ben benieuwd hoe VR en 360-graden video en fotografie ingezet gaat worden in de reisbranche en door bloggers!
Meer kijken en lezen?
- Op YouTube vind je een afspeellijst met een groeiend aantal 360-graden video's
- Op de website van Ricoh vind je mijn 360-graden foto's
- Dit zijn mijn favoriete apps voor fotografie
Wat vind jij van VR en 360-graden video en foto's?