home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Achter de schermen #5

Achter de schermen: wat hield mij de afgelopen tijd bezig? En wat zijn mijn (reis)plannen voor de komende tijd? Een kort overzicht van de maanden april en mei. Lente! En twee maanden met leuke trips in binnen- en buitenland.

In april ben ik jarig en geef ik mezelf cadeautjes. Iemand moet het doen :)

360-graden camera: Ricoh Theta S

Misschien heb je de filmpjes en foto’s al voorbij zien komen: ik heb sinds een paar weken een camera waarmee ik 360-graden foto's én video's kan maken. Van reisfilm naar reisbeleving, ervaar de mooiste bestemmingen thuis vanaf de bank. Virtual reality heeft de toekomst. Op Ik Reis gaat een virtuele wereld voor je open.

ricoh thetaS
Aan de slag in Albanië met de Ricoh ThetaS

Schreef ik in de vorige achter de schermen nog dat ik de Nikon KeyMission wilde, ik heb de Ricoh Theta S aangeschaft. De belangrijkste reden is dat de release van de Nikon steeds verder vooruit geschoven wordt en ik gewoonweg het geduld niet heb om nóg een half jaar te wachten. Ik wil komende zomer heel graag Indonesië in beeld brengen met een 360-graden camera.

Als ik 360-graden foto's zie dan beleef ik een reis even opnieuw. Film is helaas niet 4K, maar ook in full HD kun je genieten van mooie bestemmingen.

In de  fotografietips van juni lees je alles over virtual reality en 360-graden fotografie.

Een nieuwe fiets

Mijn conditie mag beter en ik kan een paar kilogram kwijt. Sinds de Pasen probeer ik een paar keer per week met de fiets naar mijn werk te gaan (2x 22km). In eerste instantie op mijn stadsfiets, maar nu heb ik een sportievere en snellere fiets. Ik ben helemaal blij!

Wanneer het regent of wanneer ik écht weinig tijd heb grijp ik stiekem nog naar de auto. Eerlijk is eerlijk, mijn sportiviteit heeft zo zijn grenzen.

Kaas uit Woerden

De nieuwe fiets was nog geen dag oud of ik fietste er al mee naar Woerden. Een tocht in de voetsporen van de Romeinen (niet dat die fietsen hadden, maar je snapt vast wat ik bedoel). Over de Romeinen later meer, maar je kan wel al een blog lezen over de kaasmarkt van Woerden.

kaasmarkt woerdern
Op de kaasmarkt in Woerden

Fotograferen in het Hallerbos

Ein-de-lijk. Het is me gelukt! Het stond al een tijdje op mijn wishlist, maar de agenda van moeder natuur en mijn agenda matchen niet altijd even goed.

Op een regenachtige vrijdagochtend ging om half vier de wekker voor een bezoekje aan het Hallerbos in België. Een bos gehuld in een deken van paarse hyacinten. Wat was dát mooi. Helaas zijn de bloemen weer uitgebloeid. Als je dit sprookje met eigen ogen wilt aanschouwen moet je wachten tot volgend jaar.

hallerbos fotografie
Bloeiende hyacinten in het Hallerbos

Fête de la Nature

Ik vierde Fête de la Nature in Nationaal Park de Alde Feanen. Een gezellig festival in Friesland met outdoor activiteiten als wandelen, fietsen, zeilen en kanoën. Een weekend vol met buiten activiteiten, heerlijk om mijn hoofd even leeg te maken tijdens de drukke eindexamenperiode! (Een persreis is gelukkig niet alleen maar hard werken.)

Terwijl een aantal bloggers zich onderdompelde in de luxe van een sauna en een jacuzzi genoot ik van de gastvrijheid en sterke verhalen van Age en Nynke. Wat een lieve mensen!

de alde feanen
Buitenspelen tijdens Fete de la Nature in de Alde Feanen

Duiken vanaf de RijnlandIII

Vorig jaar schreef ik al eens een blog over hoe mooi Zeeland onder water is. Toch lijkt de periode dat ik meer dan 100 duiken per jaar maak (definitief?) voorbij. Mijn prioriteiten zijn verschoven naar vriend, blog en werk. Maar duiken blijft genieten, het is heerlijk om gewichtsloos in het water te zweven.

Met Pinksteren logeer ik traditiegetrouw op de RijnlandIII. Een tot duikboot omgebouwd vrachtschip. Eten, slapen, duiken. Kletsen met goede vrienden. Een weekend lang. Heerlijk! De eerste 7 duiken van 2016 zijn een feit en ik hoop dat er nog veel leuke duiken volgen.

duiken zeeland heremiet
Duiken in Zeeland tijdens Pinksteren

De volgende weekendjes Zeeland zijn trouwens al gepland: in juni ga ik een cursus onderwaterfotografie doen met Karin Brussaard en in september ga ik duiken op de Grevelingen met de Panda, een andere duikboot.

Mijn rondreis door Albanië

Samen met een vriend maak ik in de meivakantie een rondreis door het onbekende Albanië. Tijdens dagtrip twee jaar geleden werd ik op slag verliefd. De mensen, het rauwe communistische, maar ook de ruige natuur.

Helaas is mijn trip door Albanië deels in het water gevallen: wat een regen. (Mijn natte schoenen stinken nu nog.) Ook ben ik door mijn enkel gegaan en kon ik het tweede deel van de reis bijna niet lopen. Niet fijn.

saranda albanie
Veel regen op komst in Albanië

Ik Reis in de media

Van foto in TravelPro naar stem op de radio. En dat maar liefst twee keer.

Op 30 april was ik te horen in het programma Grand Café Kranenbarg op NPO2 over mijn bezoek aan Tsjernobyl. Voor de klas praat ik continu, maar praten op de radio is andere en best een beetje eng. Op 21 mei vertelde ik bij Omroep Friesland over mijn bezoek als blogger aan de Alde Feanen.

interview jenny smit
Voor omroep Friesland. Met dank aan Verhuurbedrijf Hollema voor de foto.

Mijn plannen voor de komende tijd

Je zou het niet zeggen met al die trips, maar op dit moment leef ik heel erg in het hier en nu. Het corrigeren van de scheikunde examens van vwo6 is net achter de rug, het overige nakijkwerk hoopt zit op en moet worden weggewerkt. Nog drie weken tot het begin van de toetsweek! En ja, dan volgt een nieuwe lading nakijkwerk.

Eind juni ga ik een weekend naar Sevilla. Mijn tweede bezoek aan Spanje dit jaar. Pssst, ik verklap het alvast: er komt een leuke Sevilla winactie aan.

In de zomervakantie ga ik naar zuidoost Azië. Mijn vorige rondreis daar is alweer bijna twee jaar geleden, voor een echte Aziëfan als ik voelt dat als een eeuwigheid! Op het programma staan sowieso stedentrips naar Kuala Lumpur in Maleisië en Seoul in Zuid-Korea.

Daarnaast ga ik naar Indonesië. De twaalfde keer alweer. (Hoezo verslaafd?) Ik ga mijn Balinese vrienden en familie weer zien. Ik wil (weer) naar Lombok, Sumbawa, Komodo en het westen van Flores. Vriend, camera en duikuitrusting gaan mee. Tips zijn welkom.

rijstvelden bali indonesie
De prachtige rijstvelden van Bali

Juni is Indonesië maand!

De komende tijd wil ik meer aandacht aan Indonesië besteden op Ik Reis en sociale media. Meer tips, leuke suggesties voor routes, meer foto’s en een update van oudere artikelen. 

Op Twitter (en Instagram?) zal ik dagelijks over Indonesië posten. Op Facebook deel ik de komende tijd mijn meest populaire blogs over Indonesië. Volg je me al?

Heb je een vraag over een route? Wil je weten waar de mooiste rijstvelden zijn? Laat het me weten!

Meest gelezen blogs

De afgelopen maanden waren er weinig verschuivingen in mijn top 3 van meest gelezen blogs. Maar zowaar, de top 3 is nu anders dan de vorige keer! Er staat zelfs een artikel in wat ik deze periode geschreven heb - heel leuk. (Vaak zijn het toch de iets oudere artikels die gevonden worden via Google.) 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry