home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Kaasmarkt in Woerden

Ik ben dol op kaas. Koe, schaap, geit, ik ben niet zo kieskeurig. Wanneer ik op reis ergens ‘Guda’ of een andere verbastering zie liggen dan glimlach ik stiekem. Thuis, ver weg van huis. Ondanks dat ik jaren in Gouda gewerkt heb, ben ik nog nooit op de Goudse kaasmarkt geweest. Of op welke kaasmarkt dan ook! Going local: ik ben een dagje toerist in eigen land en bezoek de streek- en kaasmarkt van Woerden.

boerenkaas woerden
Echte Boerenkaas uit Woerden

De kaasmarkt van Woerden

Op de kaasmarkt van Woerden wordt handel gedreven. In alle vroegte trekken de lokale kaashandelaren en boeren met hun tractoren naar de markt. Zodra de kaasbel heeft geluid gaat de handel van start.

Eerst moet de kaas gekeurd worden. Met een kaasboor wordt een klein monster uit de kaas genomen, smaakt de kaas goed? Daarna wordt door middel van handje klap de prijs van een partij kaas bepaald. De handelaren willen niet te veel betalen, de lokale boeren willen een eerlijke prijs. Tot slot wordt de kaas gewogen op de waag: dan pas weet je hoeveel kaas je aan de haak geslagen hebt.

klederdracht worden
Verkoop van de boer in Woerden

De kaashandel in Woerden is uniek: op geen enkele Nederlandse kaasmarkt wordt nog echt gehandeld. De prijs die overeengekomen wordt is mede bepalend voor de prijs van de boerenkaas in Nederland.

De kaasmarkt in Woerden kun je combineren met de Gouda Cheese Experience.

Zelf aan de kaas

De kaashandel op de kaasmarkt van Woerden is niet alleen voor grote afnemers weggelegd, het is ook mogelijk om een kleine partij kaas te kopen. Of om gewoon kaas af te nemen bij een van de marktkramen zonder te onderhandelen.

klederdracht kaasmarkt woerden
In klederdracht op de kaasmarkt van Woerden

De eerste zaterdag van juni wordt de eerste graskaas geveild. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Wil je zien hoe de je kaas moet maken? Ook dat is mogelijk op de kaasmarkt in Woerden. In een demonstratie van een paar uur kun je het proces van melk tot jonge kaas zien. Uiteraard moet de kaas daarna nog rijpen, maar het begin is er. (Wees gerust, je kunt langslopen en af en toe een kijkje nemen. Je hoeft niet te kijken hoe er uren lang in de melk wordt geroerd.)

maken van kaas in woerden
Het maken van kaas in Woerden

Ik kan me niet voorstellen dat je niet van kaas houdt… Maar goed, op de markt zijn ook streekproducten als groente, fruit en honing te koop. En verse paling!

Kaas en kinderen

De kaasmarkt is leuk voor toeristen (ook voor Nederlandse toeristen!) én voor kinderen. Tussen een aantal balen hooi is een kleine kinderboerderij annex knuffelplaats aangelegd. Daarnaast kun je de koe aaien en een (houten) koe melken. Een levensgrootte sjoelbaan waar je kazen tussen het hooi kan rollen maakt de markt af.

Toegang tot de kaasmarkt is gratis. Ik doe geen uitspraak over de hoeveelheid geld die je ter plekke uitgeeft aan lekkernijen ;)

streekmarkt woerden
Lokale producten op de streekmarkt

Meer leuke uitstapjes in Nederland?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry